A magyarok szuperzöldsége, amit egész nap bírnánk enni

A magyarok szuperzöldsége, amit egész nap bírnánk enni

Címlap / Életmód / Receptek / A magyarok szuperzöldsége, amit egész nap bírnánk enni

Egy kis krumplisztori

A burgonya, krumpli, pityóka, kolompér, földialma… Ez a csodás, sokoldalú zöldség Dél-Amerikából származik. Itt a szegény emberek kenyereként emlegették. Peruban és Chilében már több mint ötezer éve ismerik a krumplit, Európába azonban csak az 1540-es években került. Hazánkban még később, az 1815-ös nagy éhínség idején ismerték meg. Ma már Európa az a földrész, ahol a legtöbb burgonyát termesztik. 

Érdekesség, hogy sokféle babona és mítosz kapcsolódik a burgonyához. A 17. században, Franciaországban például azt hitték, a burgonya leprát okoz, ezért betilltották. A matrózok skorbut ellen védekeztek vele. Nemcsak az étkezésben van szerepe, hanem a szeszgyártásban is. Először Erdélyben főztek belőle alkoholos italt 1769-ben, de Oroszország, Ukrajna és Lengyelország is jól ismeri a burgonyapálinkát.

Burgonyás receptek
Neustockimages/istockphoto.com

Nem mumus, igazi szuperzöldség

A krumpli – bármennyire furcsa is – még diétába is beilleszthető. Mivel alacsony a kalóriatartalma (180 g burgonya 140 kcal), viszont jól telít, segíti az emésztést, így segít az egészséges testsúly elérésében és megtartásában. Az elkészítés módjára kell azonban nagyon ügyelni, mert diéta során nem ajánlott a zsírban, olajban sült burgonya fogyasztása.

A táplálkozásunkban nagyon fontos szerepe van, hiszen tele van értékes tápanyagokkal, C-vitamin (100 g burgonyában kb. 10 mg van, az újburgonyában ennek a mennyiségnek a duplája), A-, B1-, B2-, B6-vitamin, foszfor, folsav, magnézium, vas és kálium (100 g burgonyában 340 mg van) is nagyobb mennyiségben található benne.

Alacsony a nátriumtartalma, ez pedig – a magas káliumtartalommal együtt – szabályozza a vérnyomást. Szénhidrátot tartalmaz legnagyobb mennyiségben, ami keményítőként van benne jelen. Nagyon jó forrása a lizin és tripofán aminosavaknak. Rostban is gazdag, leginkább a héjában főtt vagy héjában sült verzió.

Nemcsak a táplálkozásunkban alkalmazhatjuk, hanem még külsőleg is hasznos. A nyers burgonya csökkenti a szem alatti táskákat, karikákat, napégette bőrre is szuper, de a leve pattanások ellen is bevethető.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást