A magyarok szuperzöldsége, amit egész nap bírnánk enni

A magyarok szuperzöldsége, amit egész nap bírnánk enni

Címlap / Életmód / Receptek / A magyarok szuperzöldsége, amit egész nap bírnánk enni

Valószínűleg te sem a vitamintartalma miatt tartod a kamrádban a burgonyát. Mi, magyarok egyszerűen csak szeretjük, és keveset tudunk róla valójában. Mostanában egyre jobban perifériára szorul, és egyre ritkábban tesszük tányérra, pedig van helye rajta, csak jól kell elkészíteni.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Egy kis krumplisztori

A burgonya, krumpli, pityóka, kolompér, földialma… Ez a csodás, sokoldalú zöldség Dél-Amerikából származik. Itt a szegény emberek kenyereként emlegették. Peruban és Chilében már több mint ötezer éve ismerik a krumplit, Európába azonban csak az 1540-es években került. Hazánkban még később, az 1815-ös nagy éhínség idején ismerték meg. Ma már Európa az a földrész, ahol a legtöbb burgonyát termesztik. 

Érdekesség, hogy sokféle babona és mítosz kapcsolódik a burgonyához. A 17. században, Franciaországban például azt hitték, a burgonya leprát okoz, ezért betiltották. A matrózok skorbut ellen védekeztek vele. Nemcsak az étkezésben van szerepe, hanem a szeszgyártásban is. Először Erdélyben főztek belőle alkoholos italt 1769-ben, de Oroszország, Ukrajna és Lengyelország is jól ismeri a burgonyapálinkát.

Oldalak: 1 2 3 4 5

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/5
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!