A magyarok szuperzöldsége, amit egész nap bírnánk enni

A magyarok szuperzöldsége, amit egész nap bírnánk enni

Címlap / Életmód / Receptek / A magyarok szuperzöldsége, amit egész nap bírnánk enni

Egy kis krumplisztori

A burgonya, krumpli, pityóka, kolompér, földialma… Ez a csodás, sokoldalú zöldség Dél-Amerikából származik. Itt a szegény emberek kenyereként emlegették. Peruban és Chilében már több mint ötezer éve ismerik a krumplit, Európába azonban csak az 1540-es években került. Hazánkban még később, az 1815-ös nagy éhínség idején ismerték meg. Ma már Európa az a földrész, ahol a legtöbb burgonyát termesztik. 

Érdekesség, hogy sokféle babona és mítosz kapcsolódik a burgonyához. A 17. században, Franciaországban például azt hitték, a burgonya leprát okoz, ezért betilltották. A matrózok skorbut ellen védekeztek vele. Nemcsak az étkezésben van szerepe, hanem a szeszgyártásban is. Először Erdélyben főztek belőle alkoholos italt 1769-ben, de Oroszország, Ukrajna és Lengyelország is jól ismeri a burgonyapálinkát.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást