Háztartás / Otthon

7 gyakorlatias ötlet a tavaszi nagytakarításhoz

7 gyakorlatias ötlet a tavaszi nagytakarításhoz

A meleggel járó szabadnapokat érdemes kihasználni, és megkezdeni a nagytakarítást, mert ha egyszerre nehezedik minden teher a válladra, akkor a tavaszi fáradtság kamatostul érezteti majd a hatását.

Minden hétre egy helyiség

Csak kevés nőnek van kedve s ideje egy nap alatt lenyomni az egész nagytakarítást. Bár mindez nem lehetetlen, azért nem feltétlenül szerencsés, ha a hétvégédet pihenés helyett erre áldozod. Sokkal egyszerűbb, ha időben nekilátsz a feladatoknak és minden hétre kijelölsz egy-egy helyiséget, amit aztán csillogóra kitakarítasz.
Nyugodtan hagyhatsz egy hetet a szobának, konyhának, fürdőnek, de külön számolhatod akár az előszobát is, legfeljebb ha megjön a kedved, egyszerre két helyiséget megcsinálsz.

A két alapszabály

Ha beosztottad a heteket, már csak a sorrendet kell meghatároznod. Ekkor lép közbe az első alapszabály: mindig bentről kifelé takarítunk, tehát kivétel nélkül a legbelső helyiséggel kell kezdened, ami a legtöbbször a hálószoba szokott lenni. Itt nem is kell túl nagy dolgokra gondolni, hiszen a szokásos portörlésen és porszívózáson felül csupán az ágyneműcsere és ablakmosás került fel a listára.
El is érkeztünk a második alapszabályhoz, mely szerint fentről lefele kell haladnod a takarítást során, tehát a hálószoba esetében értelemszerűen ne az ágyneműhúzás után kezdj el port törölni.

Ajtófélfa és függönyök

A tavaszi takarítás egyik legmacerásabb része az ablakmosás, amit ráadásul ekkor ki kell egészíteni az ablak- és ajtófélfák letörlésével is. Ezután nem maradhat ki a sorból a függönycsere se, de ha valami, akkor az új színek és a tiszta függönyök garantáltan friss hangulatot varázsolnak a lakásba.
Ha már úgyis kényes textileket mosol, szánj időt a díszpárnák huzatára és az ágytakaróra is, s a kádkilépőt sem érdemes kihagynod a sorból. Jó időben ne felejtsd el kiporolni a szőnyeget, esetleg szőnyegtisztítóval átsikálni, ha szükséges.

Rend a fürdőszobában

Minden bizonnyal gyakran takarítod ezt a helyiséget, hiszen itt gyorsan megtelepedik a vízkő, a penész és persze a baktériumok. Tavasszal különös gondot kell fordítanod a fürdőszobára, ekkor ne csak takaríts, hanem nézd is meg, melyik szépségápolási termék, vagy gyógyszer járt már le.
Ezektől szabadulj meg, mivel már nem alkalmasak a használatra. Egyúttal írd is fel a listádra, mik azok, amikből újakat kell vásárolnod.

Szelektálás a ruhák között

A tavaszi nagytakarítás nem csupán a lakás alapos kitisztítása, hanem egyúttal szelektálás is. Ekkor nem mehetsz el szó nélkül a szekrény mögött tobzódó por mellett, azt is ki kell takarítanod.
De ha már ott vagy, érdemes időt szánnod a ruháid átválogatására: a meleg holmik kerüljenek a szekrény hátsó részébe, míg a tavaszi, nyári ruhák előre. Amiket már évek óta nem vettél fel, fotózd le és töltsd fel az internetre. Ezzel máris gyűjthetsz némi aprót a ruhatárad frissítésére.

Rend az éléskamrában

Nem csak a ruhákat kell szelektálnod, a tavaszi nagytakarítás során a konyhában és az éléskamrában is körül kell nézned. Ekkor érdemes felhasználni a mélyhűtőben levő ételeket, illetve kidobálni azokat, amiknek már lejárt a szavatosságuk.
A leolvasztás után úgyis jön a következő szezon, amikor ismét megtöltheted friss termékekkel a fagyasztódat. Mivel a nagyobb éléskamra az a helyiség, ahová hajlamosak vagyunk mindent beszórni, itt az ideje, hogy tavasszal rendet teremts és előkerítsd azokat a holmikat, amiket tavaly csak félredobtál.

Idő a virágokra

Tavasszal fokozott figyelmet kell fordítanod a szobanövényeidre, ugyanis ez az időszak tökéletes az átültetésre. Ha erre idén nem lesz szükség, akkor legalább fürdesd le langyos zuhannyal a leveleket, illetve vegyél egy tápoldatot, amivel növekedésre, virágzásra serkentheted a friss hajtásokat.
Amennyiben gyorsan szeretnél új színt és hangulatot vinni a lakás valamelyik helyiségébe, vásárolj be színben harmonizáló kaspókat, így a pompázó virágok még inkább feldobhatják környezetüket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást