Amire figyelsz, azzá válsz, ezért alaposan válogasd meg a gondolataidat!

Amire figyelsz, azzá válsz, ezért alaposan válogasd meg a gondolataidat!

Címlap / Életmód / Lélek / Amire figyelsz, azzá válsz, ezért alaposan válogasd meg a gondolataidat!

Csak légy jelen, itt és most!

Amikor meditálásról beszélünk, a legtöbben a tökéletes időt, zenét, pozíciót és helyszínt keresik hozzá. Kellenek még gyertyák, egy puha párna és az a szörnyen kényelmetlen lótuszülés. Felejts el mindent, amit eddig a meditálásról gondoltál, mert nem ezeket jelenti. Meditálni annyit tesz, hogy megéled a jelent, itt és most és elcsendesíted a gondolataidat. Például megtörtént már veled, hogy hallgattál egy jó számot, de már rögtön a következőt kerested a lejátszási listádon? Majd mire megtaláltad, a számnak vége lett és nem hallgattad meg azt, amit annyira szerettél volna.

A meditálást sokszor túlgondoljuk, miközben csak arról szólna, hogy kapcsoljuk ki a zavaró hangokat és éljük meg a jelent úgy, ahogy az nekünk a legjobb.

Akár étkezés közben is tudsz meditálni, gyakorlatilag a legjobb terepe a gyakorlatnak. A finom ízek keveredése amúgy is egy jóleső elégedettséggel tölti el a testet, koncentrálva a rágásra, a különböző fűszerekre, pedig képes minket elrepíteni egy teljesen más helyre. Reggel, miközben eszed a kedvenc croissant-odat, játsz le egy francia zenét, hunyd le a szemed és képzeld el, hogy az Eiffel-torony lábánál falatozol. Helyette inkább mit teszünk? Sietve rohanunk munkába, miközben próbálunk magunkba erőltetni pár falatot. Lehet, hogy ez a reggeli rituálé elvenne néhány extra percet az alvásból, viszont garantáltan több energiával látna el a napra.

Anton Vierietin/istockphoto.com

A gondolatok fontossága

Nem baj, ha hétfő reggel éppen nem a legszebb gondolataiddal találkozol, sőt azért se érezd magad rosszul, ha van egy egész nap, amikor nem gondolsz semmi jóra. A titok csupán az, hogy ne engedd át magad a negatív gondolatoknak. A sci-fi szerelmeseinek akár úgy is mondhatnánk, hogy ne térjetek át a sötét oldalra. Ez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy amikor érkezik a szokásos negatív gondolat, általában már egyből érzést is társítunk mellé. Hétfő van, korán kell kelni, dolgozni kell menni, utálom. Majd érkezik a düh, szorongás és szomorúság is, ami pedig sejtszinten betegít minket. Félelmetes, nem?!

Ebből pedig egyenesen arányosan következik, hogy te aznap egy morcos hangulatú kolléga, barátnő és barát leszel. Nézzünk meg ezzel szemben egy pénteki napot. A reggeli gondolatok pozitívabbak, hiszen közeledik a hétvége, a munka utolsó napja és máris jobban teljesítesz aznap életed minden területén. Nem változott se a munkád, se a pasid, se a reggeli forgalom, csakis te!

Így néz ki a gyakorlatban

Megértve azt, hogy a világ körülötted nem változik, csakis te változhatsz, ad egyfajta szabadságot, amiből aztán bármit kihozhatsz. Csak próbáld ki, hogy a hétfőt eggyel kevesebb negatív gondolattal indítod. Ígyis-úgyis munka lesz a vége, de miért ne lehetne másképp gondolni rá? Vagy kivetítheted ezt akár emberi kapcsolataidra is.

Mikor valaki feldühít, maradhatsz a szokásos sötét gondolatoknál, de ezek maximum neked ártanak, a másik ebből semmit nem kap majd. Tedd fel a kérdést, hogy kell-e ez neked. Akarod saját magadat mérgezni?

Persze, hogy nem, tehát egyszerűen csak gondold újra! Ez kezdetben igazán energiaigényes munka, de idővel már elsiklasz a sok idegesítő dolog felett. Legközelebb, amikor felidegesít valaki, gondold végig, hogy ér ez neked annyit, hogy testileg és lelkileg is teljesen befeszülj. Ez már egy jó eszköz lesz a figyelemeltereléshez és ezzel már változtattál is az addig megszokott rossz gondolataidon.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást