Ezek a gyökerek energiát fakasztanak – Melyikre van most szükséged?

Ezek a gyökerek energiát fakasztanak – Melyikre van most szükséged?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezek a gyökerek energiát fakasztanak – Melyikre van most szükséged?

Gyakran kihasználják a ginzeng jóhírét a nagyobb profit reményében. Közel kéttucat növény esetében próbálkoztak ezzel a trükkel, hogy jobb fényben tüntessék fel, amire egyébként nem is lenne szükség. Szóval ezért találkozunk lépten-nyomon különféle ginzengekkel, amiknek nem sok közük van a valódihoz. Nem feltétlenül átverés ez, inkább megtévesztés, mert azok is értékes gyógynövények, de mégis mások. Megvizsgálunk néhányat az ismertebbek közül, hogy jobban megértsd, mire utaltam az imént. 

Ázsiai ginzeng (Panax ginzeng)

A borostyánfélék családjába tartozó növény hazája Észak-Korea, Mandzsúria és a Csendes- óceán partvidékének őserdei. A kínai orvoslás már 5000 éve ismeri, és végtelenül nagyra becsüli. Ez az eredetinek tartott ginzeng, ami kínaiul embergyökeret jelent, mivel a gyökér alakja gyakran olyan szerteágazó volt, mint egy emberi test. A legtökéletesebbeknek kivételes varázserőt tulajdonítottak, értéküket a súlyuknak megfelelő aranyban mérték. A hatalmas igénynek köszönhetően nagyon megfogyatkozott a természetes állománya. A termesztettek között viszont már csak elvétve találhatók megszólalásig embert formázók. 

Mivel az egyik legintenzívebb hatású gyógynövényről van szó, különösen átgondoltan és fiatalabbaknak csak szükség esetén ajánlott használni. 

Fokozza az ellenállóképességet és az általános erőnlétet, ezért fáradtság, gyengeség, lábadozás, koncentrációs zavarok esetén ajánlott. Hasznos a fizikai, kémiai és az érzelmi stressz legyőzésében. Csökkenti a koleszterinszintet, javítja a májfunkciókat, megvédi a májat a különféle vegyszerek, gyógyszerek, sugárzó anyagok káros hatásaitól.

Csökkenti a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek szükséges a szakorvossal történő konzultáció és a gyógyszeradagok módosítása. Segíti a testtömeg gyarapodását és a szövetképződést. Előnyös az időskori szaglás és ízlelés csökkenése miatt kialakuló étvágytalanság esetén, valamint javítja a belek tápanyagfelszívó képességét. Csökkenti a vérrögképződést illetve az infarktus kialakulását. 50 év felettiek számára különösen hasznos. Fiataloknál túlzott szedése nyugtalanságot, szívdobogást, álmatlanságot okozhat. 

Ritka és drága volta miatt rengeteg a hamisítvány, a gyenge és hatástalan készítmény. Ha szeretnéd szedni, jól fontold meg, honnan szerzed be. 

beemore/istockphoto.com

Amerikai „ginzeng” (Panax quinquefolius)

Látható, hogy a nemzetségnevük ugyanaz, tehát nem alábecsülendő vagy másodlagos, hanem egyszerűen csak arról van szó, hogy más növény. Hasonló hatásokkal rendelkezik, mint ázsiai testvére, de hatásai enyhébbek, ezáltal jobban megfelel a fiatalabbaknak. Fokozza az immunfunkciókat.

Adaptogén, tehát eredményes a krónikus stressz és alváshiány miatt kialakuló mellékvese- kimerülés esetén. Csökkenti a kortizolszintet. Pihentetőbbé teszi az alvást, enyhíti a jet lag tüneteit. Kiválóan táplálja a tüdőt, segíti a folyadékok képzését, ezért száraz és krónikus köhögés esetén is javallt. Erősebb gyulladáscsökkentő, mint az ázsiai ginzeng. Segíti az emésztést, fokozza a felszívódás mértékét. 40- 60 évesek számára a leghasznosabb. 

Álginzeng (Panax notoginzeng)

Hatékonyan táplálja és szabályozza a vért. Serkenti a vérkeringést és a vérképzést, csökkenti a vérzéseket, kiváló sebgyógyító. Védi a szívet és az érrendszert.

Ösztönzi a makrofágok fagocitózisát, gátolja a tumorok növekedését.

Segít megelőzni a májkárosodást. Szabályozza a vércukorszintet. Megnyugtatja az idegrendszert, kellemesebbé teszi az alvást. 

Tajgagyökér, szibériai „ginzeng”, (Eleutherococcus senticosus)

A valódi ginzengénél enyhébb tulajdonságai miatt fiatalabbak és nők számára jobban megfelel. Erősíti a védekező rendszert a legkülönfélébb stresszhatásokkal szemben. Növeli az ellenanyagok mennyiségét, megakadályozza egyes vírusok szaporodását.

Eredményesebbé teszi a vizsgákra való felkészülést, fokozza a koncentráló- és az emlékezőképességet, segíthet a vizsgadrukk legyőzésében. A sugárzásnak illetve vegyi anyagoknak kitett szervezetet védi a károsodástól és mérgezéstől. Ízületi fájdalmak és artritisz esetén is hasznát vehetjük. Enyhíti a jet lag tüneteket. 

Nikolay_Donetsk/depositphotos.com

Ashwagandha, indiai „ginzeng”, (Withania somnifera)

A burgonyafélék családjába tartozó álombogyó távoli rokonságban sincs az igazi ginzenggel, mégis bámulatos hatásokkal rendelkezik.

Növeli a vitalitást, tisztítja az elmét, védi az idegsejteket, javítja az alvásminőséget, idegerősítő és szorongásoldó hatású. Krónikus fáradtság, stressz, túlhajszoltság esetén áldásos. Szabályozza az immunrendszer működését.

Csillapítja az ízületi és az izomfájdalmakat. Javítja az endokrinfunkciókat, fokozza a tesztoszterontermelést, közvetlenül támogatja a pajzsmirigyet, ezért alulműködése esetén nagyon hasznos. Táplálja a vért. Enyhíti az ízületi problémákat. Illata és íze nem éppen a legbizalomgerjesztőbb, de meg lehet szeretni és a hatása egészen biztosan meg fog győzni, mivel néhány pillanat múlva energetizál. Remek időseknek, de fiatalabbak is bátran használhatják, a férfiaknak előnyösebbnek tartják, mint a nőknek. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást