A gerincproblémák lelki okai – Tudományosan is bizonyított

A gerincproblémák lelki okai – Tudományosan is bizonyított

Címlap / Életmód / Egészség / A gerincproblémák lelki okai – Tudományosan is bizonyított

Kétféle embertípus létezik: akinek még nem volt gerincproblémája és aki már ismeri ezt a semmihez sem hasonlítható fájdalmat. Az előző csoport tagjai szerencsések, a mozgásuk nem korlátozott, nem terheli meg őket egy egyszerűbb mozdulat – például egy kabát felvétele – és pszichésen sem merültek még ki a folytonos fájdalom miatt.

Ráadásul nem kell időt tölteniük azzal, hogy a megtalálják végre a fájdalom forrását, amely nem feltétlenül egy rossz mozdulat vagy egy könnyen diagnosztizálható testi elváltozás. A gerincproblémák többségének hátterében ugyanis szinte mindig összetett okokat kell keresnünk. 

Lehetséges, hogy nem gerincsérülés és nem is szervi ok áll a háttérben, így a megoldást máshol találjuk. Ma már tudományosan is megalapozottan állítható, hogy a legtöbb betegség, így a gerincbántalmak kiváltója nem feltétlenül testi eredetű; a pszichés tényezők ugyanolyan meghatározóak lehetnek. Sőt előfordulhat, hogy a gerincbántalom hátterében egyáltalán nem is áll semmiféle szervi probléma, sokkal inkább pszichés.

A gerincfájdalom lelki okai
HayDmitry/depositphotos.com

A lelki tényezők szerepe

A hátfájdalom kialakulását számos lelki tényező előidézheti. A köznyelvi szólások is gyakorta vonnak párhuzamot a gerinc és a lelki egészség között: „derékba tört az élete” „teher nehezedik a vállaira” „tűri, hogy fát vágjanak a hátán” és még sorolhatnánk.

Ezek a kifejezések jól mutatják, hogy az emberek már hosszú ideje felfedezték a kapcsolatot a gerinc állapota és lelki egészség között.

Gyakori jelenség a gyerekkori sérelmek cipelése. Ilyenkor a régmúlt terhei, a tisztázatlan helyzetek emlékei valódi teherként nehezednek a vállunkra. Úgy vonszoljuk őket magunkkal, mint egy csomagot. Amíg nem tudjuk feldolgozni ezeket a lelki terheket, esélyünk sem lesz a probléma tartós orvoslására. 

A deréktáji gondok szimbolikus jelentéssel bírnak, utalhatnak arra, hogy a beteget rendszeresen megalázzák, meghajlásra kényszerítik.

A gerincsérv hátterében sokszor állhat egyfajta pszichés merevség, a megszokott dolgokhoz való ragaszkodás vagy a szükséges változás hiánya. Az önfejűség szintén előidézhet gerincproblémákat és sérvet, hiszen az alkalmazkodásra való képtelenség is merevvé tesz.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást