A gerincoszlop segélykiáltásai – Ismerd fel időben a tüneteket!

A gerincoszlop segélykiáltásai – Ismerd fel időben a tüneteket!

Címlap / Életmód / Egészség / A gerincoszlop segélykiáltásai – Ismerd fel időben a tüneteket!

Reprezentatívnak nem nevezhető, ámde jó pár hétig tartó magán-közvéleménykutatásunk eredményeként szomorúan vontuk le a következtetést: sajnos nincs olyan család, ahol ne lenne legalább egyvalaki, aki csigolyaproblémái miatt ne szenvedne kisebb-nagyobb fájdalomtól. A csigolya-összecsúszás az új népbetegség?

A tünetek változatosak: tompán fáj, sajog a gerinc, vagy húzó érzés jelentkezik deréktájon, zsibbad a láb, „beszakad” a hát, amitől nehéz a lélegzetvétel, recseg-ropog a nyak.

– Mindjárt az elején érdemes tisztázni, hogy a csigolyák közötti porckorong-elváltozások önmagukban nem feltétlenül nevezhetők betegségnek. Az életkor előrehaladtával ez természetes jelenség, de kezelés nélkül sajnos valóban kórképpé alakulhat – hívja fel a figyelmet Feövenyessy Krisztina alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, Dorn-, kinesio tape, gerincterapeuta, funkcionális gerinctréner. – Ez azt jelenti: ha időben cselekszünk, megelőzhetjük a betegséget.

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának legfrissebb felmérése szerint jelenleg minden második magyar ember küzd mozgásszervi betegséggel.

– Az irodai munka miatt nagyon sokat kell a számítógép előtt ülnöm, visszagondolva néha már félig feküdtem a kényelmetlen székben – meséli Kálmán (50). – Az orvos szerint rossz pózban ültem, amitől közelebb került két csigolyám, sőt, az egyik kicsit oldalra is csúszott. Mióta erről tudok, azóta mindig figyelek, hogyan ülök, rendszeres gyógytornával és úszással tartom karban a fájdalmat, és előfordult már, hogy ennek köszönhetően hónapokig fájdalommentes voltam.

Az egyik leggyakoribb gerincprobléma a köznyelvben a „csigolya-összecsúszásnak” nevezett porckorong-ellapulás, amellyel azért érdemes foglalkozni, mert amellett, hogy sokszor jelentős fájdalommal jár, igen súlyos gerincbetegségek kialakulásához vezethet.

A terapeuta szerint miután a túlterhelés a gerincoszlop felépítéséből adódóan leginkább a nyaki, illetve az ágyéki gerincszakaszt érinti, jellemzően e két helyen alakul ki először. De vajon mi történik pontosan a szervezetben, mikor két (esetleg több) csigolya „összecsúszik”?

Gerincoszlopunkban a csigolyákat porckorongok választják el egymástól, amelyek elsődleges szerepe, hogy a csigolyákra nehezedő terhelést enyhítsék, illetve hozzájáruljanak a gerinc rugalmasságának biztosításához.

– A porckorong folyadéktartalma – és ezzel együtt magassága – az életkor növekedésével párhuzamosan még fiziológiás terhelés mellett is folyamatosan csökken, ám ha rendszeres túlterhelésnek van kitéve, a folyamat jelentősen felgyorsul – magyarázza a terapeuta. – A porckorong egyre laposabbá válik, ezáltal a csigolyák ízfelszínei közelebb kerülnek egymáshoz. A fenti folyamat sajnos meszesedéshez, a porckorong kiboltosulásához, súlyosabb esetben akár porckorongsérvhez is vezethet.

 

Miért? Miért? Miért?

A mozgásszervi problémák jelentős részének kialakulásához a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, a helytelen terhelés, a rosszul megválasztott vagy túlzásba vitt sport, rendszeres féloldalas terhelés (pl. táska), nehéz súlyok emelése (pl. kisgyermek, fizikai munka), illetve a hibás testtartás és mozgásminták vezetnek. A stresszről se feledkezzünk meg, ez az izmokat tartósan összehúzva szintén eredményezhet fizikai elváltozást.

– Közel egy éve, hogy elkezdett éjszakánként fájni a nyakam, a reggeli ébredés után alig tudtam elforgatni a fejem – ez már Orsolya (49) története. – Balra csak úgy tudtam nézni, ha az egész testemmel elfordultam. Arra döbbentem rá, hogy a fájdalmaim egy lelki trauma után kezdődtek.

A teljes cikket a Családi Lap 2016 januári számában olvashatod el!

Szerző: Kormos Olga

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást