Észak-Olaszországban a balzsamecet majdnem olyan népszerű hozzávaló az ételek elkészítésekor, mint az olívaolaj. Hiszen ez a sűrű, fekete színű, fűszeres-édes-borízű ecetféleség jól illik a salátákhoz, a grillezett ételekhez, a rizottókhoz, a sült húsokhoz és a desszertekhez is. Ha még nem kóstoltad, próbáld ki a következő receptekkel!
Salátaöntet balzsamecetből és juharszirupból
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál juharszirup
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 kávéskanál mustár
- só
- őrölt bors
Elkészítés
Az olívaolajat, a juharszirupot és a balzsamecetet keverd össze egy bögrében! Hagyd 10 percig állni, majd keverd hozzá a fokhagymát, a sót és a borsot!
Egy kevés gyömbért is belereszelhetsz, hogy még finomabb és pikánsabb legyen, aztán mehet is a salátára!
Tejszínes salátaöntet balzsamecettel
Hozzávalók
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál cukor
- 4 evőkanál fehér balzsamecet
- 4 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál tejszín
Elkészítés
A hozzávalókat turmixgépben vagy botmixerrel dolgozd össze, amíg krémes állagú nem lesz! Ezután tetszőlegesen ízesítheted vele a kedvenc vitaminsalátádat, vagy akár a szendvicsedet is.
Epres-balzsamecetes szósz sült húshoz
Ha szereted a sült húst gyümölcsbefőttel enni, akkor ezt a szósz is imádni fogod!
Hozzávalók (kb. 25 dkg mennyiséghez)
- 10 dkg földieper
- 1 bazsalikomszár
- 0,7 dl balzsamecet
- 0,7 dl olívaolaj
- só
- bors
- 1-2 teáskanál cukor (elhagyható)
Elkészítés
Készítsd elő az epret, majd tedd egy magas falú edénybe! Csipkedd le a bazsalikom leveleit, add hozzá az eperhez, és botmixerrel dolgozd péppé! Keverd bele az ecetet és az olívaolajat! Ízesítsd sóval, borssal és cukorral!
Mascarpone krém gyümölccsel és balzsamecettel
Hozzávalók (4 személyre)
- 40 dkg gyümölcs (pl. narancs, földieper, áfonya, , málna, erdei gyümölcs keverék)
- 25 dkg mascarpone
- 5 evőkanál cukor
- 25 dkg sovány túró
- 5 evőkanál balzsamecet
Elkészítés
Turmixgépben vagy botmixerrel keverd össze a mascarponét a cukorral és a túróval! A gyümölcsöket mosd meg, a nagyobb szemeket felezd meg vagy darabold fel, a felét pedig tedd félre! A többit add hozzá a masszához, és dolgozd sima krémmé!
Oszd szét poharakban rétegenként a gyümölcsös-balzsamecetes krémet és a gyümölcsöt! Meglátod, hogy ez a fanyar íz a desszertekhez is kiválóan passzol majd!
Champignon gomba balzsamecettel
Hozzávalók (4 személyre)
- 80 dkg kisebb champignon
- 2 közepes nagyságú fokhagymagerezd
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- ½ dl balzsamecet
- só
- bors
- ízlés szerint 1-1 szár kakukkfű, rozmaring és egy babérlevél
Elkészítés
A gombát tisztítsd meg, aztán mosd meg és csepegtesd le, majd tedd félre! A hagymát darabold fel, a fokhagymát vágd fel apróra!
A vöröshagymát, a gombát és a fokhagymát folyamatos kevergetés közben forgasd át egy serpenyőben, majd olívaolajon süsd nagy lángon 5-10 percig! Szórj rá sót és borsot! Ha fűszereket is szeretnél használni az ízesítéshez, a fűszernövényeket vágd fel apróra, add a gomba-hagyma- fokhagyma keverékhez, és süsd azzal együtt még 3 percig!
Végül csorgasd rá a balzsamecetet! Pirítóssal a legfinomabb!