Friss nyári íz kavalkád – A legfinomabb balzsamecetes ételek receptjei

Friss nyári íz kavalkád – A legfinomabb balzsamecetes ételek receptjei

Címlap / Életmód / Receptek / Friss nyári íz kavalkád – A legfinomabb balzsamecetes ételek receptjei

Észak-Olaszországban a balzsamecet majdnem olyan népszerű hozzávaló az ételek elkészítésekor, mint az olívaolaj. Hiszen ez a sűrű, fekete színű, fűszeres-édes-borízű ecetféleség jól illik a salátákhoz, a grillezett ételekhez, a rizottókhoz, a sült húsokhoz és a desszertekhez is. Ha még nem kóstoltad, próbáld ki a következő receptekkel!

Salátaöntet balzsamecetből és juharszirupból

Hozzávalók

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 kávéskanál mustár
  • őrölt bors

Elkészítés

Az olívaolajat, a juharszirupot és a balzsamecetet keverd össze egy bögrében! Hagyd 10 percig állni, majd keverd hozzá a fokhagymát, a sót és a borsot!

Egy kevés gyömbért is belereszelhetsz, hogy még finomabb és pikánsabb legyen, aztán mehet is a salátára! 

Tejszínes salátaöntet balzsamecettel

Hozzávalók

  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 4 evőkanál fehér balzsamecet
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál tejszín

Elkészítés

A hozzávalókat turmixgépben vagy botmixerrel dolgozd össze, amíg krémes állagú nem lesz! Ezután tetszőlegesen ízesítheted vele a kedvenc vitaminsalátádat, vagy akár a szendvicsedet is. 

Epres-balzsamecetes szósz sült húshoz

Ha szereted a sült húst gyümölcsbefőttel enni, akkor ezt a szósz is imádni fogod!

Hozzávalók (kb. 25 dkg mennyiséghez)

  • 10 dkg földieper
  • 1 bazsalikomszár
  • 0,7 dl balzsamecet
  • 0,7 dl olívaolaj
  • bors
  • 1-2 teáskanál cukor (elhagyható)

Elkészítés

Készítsd elő az epret, majd tedd egy magas falú edénybe! Csipkedd le a bazsalikom leveleit, add hozzá az eperhez, és botmixerrel dolgozd péppé! Keverd bele az ecetet és az olívaolajat! Ízesítsd sóval, borssal és cukorral! 

Mascarpone krém gyümölccsel és balzsamecettel

Hozzávalók (4 személyre)

  • 40 dkg gyümölcs (pl. narancs, földieper, áfonya, , málna, erdei gyümölcs keverék)
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 evőkanál cukor
  • 25 dkg sovány túró
  • 5 evőkanál balzsamecet

Elkészítés

Turmixgépben vagy botmixerrel keverd össze a mascarponét a cukorral és a túróval! A gyümölcsöket mosd meg, a nagyobb szemeket felezd meg vagy darabold fel, a felét pedig tedd félre! A többit add hozzá a masszához, és dolgozd sima krémmé!

Oszd szét poharakban rétegenként a gyümölcsös-balzsamecetes krémet és a gyümölcsöt! Meglátod, hogy ez a fanyar íz a desszertekhez is kiválóan passzol majd!

Champignon gomba balzsamecettel

Hozzávalók (4 személyre)

  • 80 dkg kisebb champignon
  • 2 közepes nagyságú fokhagymagerezd
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ½ dl balzsamecet
  • bors
  • ízlés szerint 1-1 szár kakukkfű, rozmaring és egy babérlevél

Elkészítés

A gombát tisztítsd meg, aztán mosd meg és csepegtesd le, majd tedd félre! A hagymát darabold fel, a fokhagymát vágd fel apróra!

A vöröshagymát, a gombát és a fokhagymát folyamatos kevergetés közben forgasd át egy serpenyőben, majd olívaolajon süsd nagy lángon 5-10 percig! Szórj rá sót és borsot! Ha fűszereket is szeretnél használni az ízesítéshez, a fűszernövényeket vágd fel apróra, add a gomba-hagyma- fokhagyma keverékhez, és süsd azzal együtt még 3 percig!

Végül csorgasd rá a balzsamecetet! Pirítóssal a legfinomabb!

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!