Így fogyaszd változatosan a nyár gyümölcseit

Így fogyaszd változatosan a nyár gyümölcseit

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így fogyaszd változatosan a nyár gyümölcseit

A nyár tele van finomabbnál finomabb gyümölcsökkel, amik többek között az egészséges és alakbarát táplálkozás alapjait képezik. Bár az igazán lédús, érett változatokkal nem árt vigyázni a diétázóknak, számukra is akad jó néhány alternatíva a gyümölcsfogyasztás megszínesítésére.

Fűszeresen pépesítve

A turmixokkal nem árt vigyázni, ugyanis a hagyományos formában fogyasztott gyümölcsökhöz képest magasabb a glikémiás indexük, de azért időnként tökéletesen beleférnek a napirendbe.

A pépesített, összeturmixolt gyümölcsöknek nagy előnyük, hogy könnyű őket fűszerekkel ízesíteni, joghurtokkal, proteinporokkal, vagy éppen kakaóval keverni, és gyakorlatilag a végtelenségig variálhatunk velük.


Idd magad egészségesre! Zöldségek és gyümölcsök a pohárban


Az állaguk, az összetételük, a kalóriatartalmuk éppúgy változhat, ahogy a kedvünk, egyszóval a turmixok kiválóak a gyümölcsfogyasztás fokozására.

A tartalmasabb, hosszabb távon eltelítő érzés érdekében olykor keverjük a gyümölcsöket zabbal, magvakkal, ha pedig egészségesebb, alacsonyabb kalóriatartalomra vágyunk, bátran próbáljuk ki a zöldségekkel elegyített változatokat. 

Lefagyasztva jégkrémként

A turmixokat messze nem csak frissen fogyaszthatjuk, hiszen akár le is fagyaszthatjuk őket, és így isteni, házi jégkrémet kaphatunk.

Nem árt, ha beszerzünk egy-egy jégkrémformát és néhány pálcikát, mert a család garantáltan rá fog járni a hűsítő finomságokra.

Ha nem szeretnénk tejszínes, vagy akár turmixolt jégkrémet készíteni, szerencsére akkor is készíthetünk hasonlóképpen látványos és alakbarát édességet.

Ízlésünknek megfelelően válogassunk össze olyan gyümölcsöket, amik jól bírják a fagyasztást, majd karikázzuk, szeleteljük fel őket.

A jégkrémformát alaposan töltsük meg a gyümölcsökkel, majd öntsük rájuk házilag készített üdítőt, vagy kalóriaszegény, lehetőleg cukormentes gyümölcslevet.

Tegyük a megtöltött formát a mélyhűtőbe, majd néhány óra múlva már fogyaszthatjuk is a desszertet.

Jéghidegen tördelve

Az előbbi alapelvhez nagyon hasonló az alábbi finomság is, de mint tudjuk, a változatosság gyönyörködtet, s ez egyaránt igaz a gyümölcsök felhasználásra.

Fogjunk egy lapos tepsit, akkorát válasszunk, amit kényelmesen be tudunk tenni a fagyasztónkba. Béleljük ki zsírpapírral, majd öntsünk bele néhány doboz natúr görög joghurtot, legfeljebb egy-két centi magasságig.

Ezután az alaposan megmosott, majd megszárított (szükség esetén félbevágott) bogyós gyümölcsöket szórjuk bele a joghurtba és tegyük az egész tepsit a fagyasztóba.

Miután a végtelenül egyszerű desszertünk megdermedt, a zsírpapír segítségével könnyedén vegyük ki a formából.

Ezt követően határozott mozdulatokkal tördeljük fel kisebb-nagyobb darabokra és már fogyaszthatjuk is.

Isteni salátákban

Sokan alábecsülik a gyümölcssalátákat, pedig a felmérések alátámasztják, hogy a gyermekek is sokkal több gyümölcsöt és zöldséget esznek meg abban az esetben, ha azokat megtisztították és falatokra vágták.

Ugyanez az alapelv érvényes a felnőttekre is, jóval könnyebben eszünk meg egy nagy adag egészséges gyümölcsöt, ha szánunk időt az előkészítésére.

Ne sajnáljunk néhány extra percet áldozni arra, hogy a színpompás finomságokat összehangoljuk, rettenetesen sokat számít a látvány és az összhang.

Pár csepp friss citromlével elkerülhetjük a barnulást, a méz, a menta, vagy éppen a fahéj segít az ízesítésben, de natúr joghurtot, gyümölcslevet is bevethetünk a cél érdekében. Sőt, a változatosság jegyében kipróbálhatjuk a tördelt kekszet és a zabot is.

Ízletes frissítők részeként

Nyáron, főleg a forróságban ajánlatos minél több vizet fogyasztanunk, ami egy idő után sajnos könnyen unalmassá válhat.

Ezt kiküszöbölendő nem csupán látványos, hanem ízletes frissítőket is készíthetünk a gyümölcsök segítségével.

Fogjunk egy méretes, áttetsző kancsót, vagy akár befőttesüveget, majd karikázzunk bele citromot, narancsot, limeot, kivit, és bogyós gyümölcsökkel is alaposan megszórhatjuk.

Az izgalmasabb ízekre vágyók használhatnak fűszereket, pl. mentát, gyömbért, ezzel még a látványt is fokozhatják. Ha a gyümölcsök a helyükre kerültek, nagyon óvatosan nyomkodjuk meg őket, hogy minimális mennyiségű levet engedjenek.

Utolsó lépésként öntsük színültig a kancsót cukormentes teával, vagy vízzel, végül tegyünk rá néhány jégkockát.

Sült és grillezett gyümölcsök

Az alábbi lehetőség messze nem csak a nyárestékre ideális választás, hiszen a megfelelő gyümölcsöket kiválasztva a segítségével télen ugyancsak isteni desszerteket készíthetünk.

Ismert és közkedvelt finomság a sült alma, amit alufóliába csomagolva akár a szabadtéri sütögetés során is elkészíthetünk.

Grillező lapon a legtöbb kemény gyümölcs könnyedén elkészíthető, de rendkívül ízletes és különleges nassolnivaló a sült ananász, mangó és a nektarin.

A változatosság jegyében akár gyümölcsnyársat is készíthetünk, amit nagyon vékonyan megöntözhetünk olvasztott fehér csokoládéval.

Ha a kalóriák nem számítanak, kiváló ötlet az akár friss, akár átsütött gyümölcsdarabokat forró csokoládéba mártani, majd meghempergetni kókuszreszelékben, kakaóban, fűszerekben… 

VIDEO 2024 legszebb sminktrendje, a gyöngyházfényű smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!