Fogfehérítő diéta: ebben még sajt is van!

Fogfehérítő diéta: ebben még sajt is van!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Fogfehérítő diéta: ebben még sajt is van!

A legújabb amerikai őrület egy olyan étrend, ami szerencsére nem káros az egészségre. Sőt, a megfelelő fogápolási rutin mellett valóban segíthet a makulátlan mosoly elérésében! Dr. Anthony Zybutz fogorvos a Daily Mail hasábjain fejtette ki a diéta alapjait, amelyeket most bemutatunk neked.

Így segíthet a táplálkozás

Három kulcsfontosságú tényezőt kell észben tartanod a táplálkozásnál, ha fehérebb fogakat szeretnél: a rágást, a nyáltermelést és az elszíneződést.

Ez a diéta nem csupán arról szól, hogy elkerülöd a közismerten negatív hatású vörösbort és kávét, hanem olyan ételeket és italokat választasz helyettük, amelyek elősegítik a szájüreg öntisztulási folyamatait.

Mindezzel már az ókori egyiptomiak is tisztában voltak, akiknek pláne nem állt rendelkezésükre fehérítő hatású fogkrém – ők ecetbe áztatott habkő-őrleményből készítettek pasztát, hogy visszanyerjék a fogazatuk természetes árnyalatát.

Ha ettől egy kicsit megborzongtál, jó kérdés, mit szólnál például a rómaiak szokásához, akik vizelettel gargalizáltak a fogaik védelméért. (A kiürült folyadékban lévő ammónia valóban erőteljes fehérítő.)

Rágcsálnivalók

A gyümölcsök és a zöldségek tulajdonképpen fogkefeként viselkednek az étkezések során, hiszen a rágás alkalmával megtisztítják a fogak felszínét.

Az alma, a sárgarépa, a karfiol, a zöldbab és a zeller egytől egyig mennyei csemege, ráadásul még szépíti is a mosolyodat.

A kemény sajtok ugyancsak hasznosak, mivel rágásuk idején könnyedén lepucolódik a többi ételmaradék, ami lepedékképződéshez vezethetne.

Az ilyesfajta élelmiszerek az ínyt is masszírozzák, márpedig a felpezsdült vérkeringés esélyt sem ad a kellemetlen vérzéssel és akár fogvesztéssel járó ínygyulladásnak.

Érdemes tehát minden menüt ropogós falatokkal kombinálnod, s lehetőleg zárnod – nemcsak az ízük kedvéért!

Nyáltermelés

A fogszuvasodás egyik leggyakoribb oka a szájszárazság, amit az elégtelen nyáltermelés okoz.

Noha időseknél valóban nagyobb ennek a veszélye – különösen cukorbetegség esetén –, a probléma ma már valamennyi korcsoportot érinti, s ezért bizony javarészt a nem megfelelő táplálkozás tehető felelőssé.

Ha gondoskodsz az optimális nyáltermelésről, például citrom, narancs, lime vagy grapefruit segítségével, fogaid sokkal egészségesebbek lesznek.

Ráadásul a citrusfélék savas kémhatásának eróziós következményét egyszerűen kiküszöbölheted, ha utánuk tiszta vízzel öblögetsz egyet. Az eper fogfehérítés szempontjából különösen hasznos nasi, mivel savas összetevője a zománc károsítása nélkül buzdít fokozott nyáltermelésre.

Nem véletlen, hogy annyi sztár szereti nyilatkozni: nem mással mos fogat, mint eperpéppel. Ez azonban nem valami gazdaságos megoldás egy átlagos pénztárcájú embernek…

Ínygyulladás és fogszuvasodás ellen

Több olyan étel is van, ami közvetett módon járul hozzá a fogaid fehérségéhez.

A rostban gazdag zöldségek, úgymint a brokkoli, rendkívül hatékonyak az ínygyulladás megelőzésére, s nem szabad megfeledkeznünk a kincset érő gyümölcsökről sem: az ananász például a bromelain nevű vegyület egyetlen természetes forrásaként csökkenti a szájüregi gyulladások kockázatát.

A kalciumban gazdag tejtermékek pedig nemcsak „belülről” segédkeznek a fogak épségének megőrzésében, hanem tejsavtartalmuknál fogva kiiktatják a lepedékképző baktériumokat is.

Kulcsfontosságú továbbá, hogy az ételeid mellé minél több folyadékot, lehetőleg vizet igyál, hiszen így egyszerűen leöblítheted a fogaidról a maradékot.

Elszíneződés?

Szinte mindenkinek az elszíneződést okozó ételek és italok jutnak eszébe, amikor a fogak fehérségének megőrzéséről van szó. persze, a vörösbor, a kávé, a tea, a kóla és a sportitalok egytől egyig kárt tehetnek a fogaidban, tehát érdemes elkerülnöd a fogyasztásukat.

Ne feledkezz meg azonban az élénk színű bogyós gyümölcsökről sem, amelyeket vitathatatlan egészségügyi előnyeik miatt célszerű majszolnod, ám nem árt utánuk egy szájöblítés. Ha kedveled a nemzetközi konyhát, a curry és a szójaszósz után is hasonlóan járj el!

Az elszíneződéshez vezető élelmiszerek bevitele után ne azonnal moss fogat, mert tovább károsíthatod a zománcot: inkább várj egy félórát, addig pedig kapj be egy cukormentes rágót!

A fogfehérítésnél elengedhetetlen, hogy reális célt tűzz ki magad elé. A természetes fogazat ugyanis messze nem úgy néz ki, mint amilyet a tévé képernyőjén és az óriásplakátokon láthatsz! Ha nem hiszed, vagy további kérdés merült fel benned, bátran kérd ki egy fogorvos véleményét.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!