A vegán sütik nem csak alternatívák, hanem egészséges és ínycsiklandó módjai az édességek élvezetének. Tele vannak természetes, tápláló alapanyagokkal, amelyek energiával és jólléttel töltenek fel bennünket, ráadásul a vegán sütik készítése során olyan növényi hozzávalókat használhatunk, amelyek jót tesznek az egészségünknek és mégis kiváló ízeket hoznak létre. Most megmutatjuk azt az 5 vegán sütireceptet, ami a te konyhádat is biztosan meghódítja majd.
1/5 Vegán tiramisu
A vegánoknak sem kell attól tartaniuk, hogy kimaradnak a tiramisu-élményből, ugyanis ez egy olyan verzió, amit nehéz lenne megkülönböztetni az eredetitől. Kicsit időigényesebb, hiszen a babapiskótát is házilag készítjük el hozzá, de megéri a sok befektetett munka.
Hozzávalók:
A vegán „mascarponéhoz” :
195 g nyers, sótlan kesudió
65 g kókuszolaj
120 ml mandulatej
115 g juharszirup
2 tk vaníliaaroma
1 db citrom
só
350 ml növényi habtejszín
6 ek porcukor
A babapiskótához:
6 ek. margarin
150 g kristálycukor
60 ml csicseriborsókonzerv-lé
185 g finomliszt
1 ½ ek keményítő
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
só
2 tk vaníliaaroma
60 ml mandulatej
A megmártáshoz:
200 ml kávé
180 ml víz
A tetejére:
6 ek kakaópor
Elkészítési idő: 50 perc
Áztatás: 3-4 óra
Sütési idő: 12-14 perc
Pihentetés: 30 perc + 1 éjszaka
A legjobb vegán tiramisu elkészítését azzal kezdjük, hogy a kesudiót beáztatjuk forró vízbe 3-4 órára.
Házi babapiskóta:
A babapiskótához egy tálban kihabosítjuk a margarint a cukorral egy robotgép segítségével. Ezután hozzácsorgatjuk a csicseriborsó levét és tovább habosítjuk a masszát. Mehet bele a többi összetevő is, és szép sima tésztát keverünk belőle. Az egész masszát egy 15 x 20 cm-es tepsibe simítjuk, majd a hűtőbe dobjuk 30 percre pihenni. Utána 180 fokra előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük, majd hagyjuk hűlni.
Vegán mascarponekrém:
A kesudiót leszűrjük és leturmixoljuk az olvasztott kókuszolajjal, a mandulatejjel, a juharsziruppal, a vaníliaaromával, egy citrom reszelt héjával és egy csipet sóval. Fontos, hogy jó erős turmixszal zúzzuk le, hogy szép krémes legyen. Egy keverőtálba öntjük a hideg (fontos, hogy le legyen hűtve!) tejszínt, majd hozzáadjuk a porcukrot, és robotgéppel szép kemény habbá verjük. Ehhez hozzákeverjük apránként a kesudiós krémet, míg egy egynemű mascarpone helyettesítőt kapunk.
A legjobb vegán tiramisu összeállítása:
A megsütött babapiskótát felvágjuk ujjnyi vastag csíkokra, a vizet pedig kikeverjük a kávéval, és jöhet is a rétegezés. A babapiskótát a kávéba mártjuk, kibéleljük vele egy közepes méretű forma alját, erre mehet egy adag mascarpone, újabb réteg kávéba áztatott babapiskóta, majd megint mascarpone, és így tovább. Mikor a legfelső rétegre rákerült az utolsó adag mascarpone, akkor mehet a hűtőbe egy éjszakát pihenni. Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral és hamar befaljuk!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!