Ki ne lenne oda egy igazán finom krémesért?! Van egy jó hírünk, ugyanis ez a vegán krémes recept annyira jó, ami biztosan előkelő helyet fog elfoglalni a kedvenc receptjeink között miután elkészítettük.
Megfelelő összetevők:
Leveles tészta: tökéletes hozzá a bolti, és a legtöbb hűtős leveles tészta vegán is.
Növényi tej: bármilyen fajta jó hozzá, lehet édesített vagy édesítetlen is. Ha nagyon édes, akkor először érdemes kevesebb cukrot/agávészirupot tenni bele, kóstolni, majd pótolni, ha kell. A vaníliás növényi tej nagyon illik hozzá, és akkor különösen ajánljuk, ha kivonat/esszencia/vaníliarúd helyett csak vaníliaaromát tudunk beszerezni.
Kókusztej: a light változatot nem ajánljuk, mert túl vizes, nem adja meg azt a krémességet a süteménynek, amit a legalább 20% zsírtartalmú kókusztej. Ha mégis lightot használunk, egészségügyi okok miatt például, akkor inkább csak egy konzervet tegyünk bele.
Vanília: ha hozzájutunk, akkor vaníliarudat, igazi vaníliából készült esszenciát vagy kivonatot használjunk. Az „aroma” majdnem mindig mesterséges vaníliát jelent, és ez egy muffinban oké, de egy olyan süteményben, mint a krémes, ahol a vaníliáé a főszerep, érződik a különbség. Ha csak vaníliaaromához jutunk hozzá, akkor érdemes kicsit kevesebbet használni belőle, és natúr helyett vaníliás növényi tejből főzni a krémet.
Vegán habtejszín: már több márkának is van vegán habtejszíne, de vigyázz: a „növényi zsírral készült habtejszín” és hasonló kifejezések nem jelentik, hogy egy termék vegán. Sokszor ezek is tartalmaznak némi állati eredetű tejszínt, ezért mindig olvassuk el az összetevőket. Ha olyan varázslatos bolt van a közelünkben, ahol lehet dobozos „vegán tojásfehérje” névre keresztelt terméket venni, akkor azzal is kipróbálhatjuk, valószínűleg működni fog.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
Két csomag (540 gramm) friss (hűtős) leveles tészta
A vaníliás réteghez:
1 liter növényi tej
1 bögre étkezési keményítő (120 gramm)
2 konzerv zsíros kókusztej (2×400 gramm)
4 teáskanál vaníliakivonat vagy egy vaníliarúd
120 gramm cukor vagy 80 gramm agávészirup (ízlés szerint lehet több)
fél teáskanál kurkuma (a színe kedvéért, de elhagyható)
A habréteghez:
500 ml felverhető vegán habtejszín
1 csomag habfixáló
A kávémázhoz (opcionálisan a franciakrémeshez):
15 dkg porcukor
40 ml növényi tej
30 ml kávé (instant vagy főzött is jó)
1 teáskanál étkezési keményítő
30 gramm margarin
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A leveles tésztákat terítsük ki két sütőpapírral bélelt tepsin, majd mindenhol, sűrűn szurkáljuk meg őket villával. Ezzel megakadályozzuk, hogy a tészta egyenetlenül emelkedjen meg sütés közben. A teljesen felmelegedett sütőben a leveles tésztákat kb. 15-20 perc alatt süssük világos aranybarnára (egyszerre egyet).
A habréteghez 500 ml vegán habtejszínt egy csomag habfixálóval verjünk fel, majd tegyük hűtőbe. Gépi habverővel gyorsabb, de a legtöbb növényi habtejszínt kézzel is fel lehet verni. Miközben a tészta sül, készítsük el a vaníliás réteget. Tegyünk egy bögre (120 gramm) kukoricakeményítőt egy nagyobb lábasba, és habverővel folyamatosan kevergetve szép lassan adjunk hozzá egy liter tejet. Először épp csak annyit, amennyivel csomómentesre tudjuk keverni, majd fokozatosan a többit. Keverjünk hozzá két konzerv kókusztejet (ha olyan kókusztejünk van, amiből kivált a sűrű felső rész, akkor az alján lévő vizet ne használjuk fel), 120 gramm cukrot vagy 90 gramm agávészirupot, négy teáskanál vaníliakivonatot/vaníliaesszenciát, vagy egy egész vaníliarudat. Ha vaníliarudat használunk, akkor vágjuk fel középen, a hasánál, mielőtt a tejbe tesszük. A színe kedvéért opcionálisan tehetünk hozzá ½ teáskanál kurkumát. Folyamatosan kevergetve kezdjük el főzni közepesen magas lángon, majd ha kezd besűrűsödni, vegyük le a lángot alacsonyra, és továbbra is folyamatosan kevergetve főzzük 4-5 percig. Zárjuk le és keverjük még egy percig, ugyanis még hűlés közben is sűrűsödni fog. A krémet hűtsük legalább langyosra, mielőtt a leveles tésztára tesszük (kb. húsz perc). Ezalatt pár percenként keverjünk rajta néhányat, ezzel elkerülve, hogy becsomósodjon.
A vaníliás krém felét simítsuk el az egyik leveles tésztán, majd tegyük hűtőbe, amíg nagyjából megszilárdul (kb. egy óra). Ezután simítsuk el rajta a krém másik felét is. Így, két fázisban dolgozva megakadályozzuk, hogy a krém lefolyjon a tésztáról. Ha pont akkora a tepsink, amekkora a tészta, és elég mély ahhoz, hogy az egész krém beleférjen, akkor rátehetjük az összes krémet egyszerre. Tegyük félre (még ne tegyük rá a másik leveles tésztát).
Közben készítsük el a kávémázat. Egy pohárba tegyünk egy teáskanál keményítőt, adjuk hozzá a tej felét (20 ml), villával keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a tej másik felét és 30 ml kávét. A porcukrot tegyük egy kis lábasban a tűzhelyre, és habverővel folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tejeskávét. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve melegítsük addig, hogy épp csak forrjon, majd zárd el. Keverjünk hozzá 30 gramm vegán vajat, majd ha teljesen felolvadt, még egy percig kevergessük.
Ha a kávémáz langyosra hűlt, öntsük rá a felső réteg leveles tésztára (a felső réteg ekkor még nem kerül rá a sütemény tetejére). Még mielőtt teljesen kihűl a máz, vágjuk fel a leveles tésztát akkora kockákra, amekkora szelet krémeseket szeretnénk, majd helyezzük a tészta négyzeteket a sütemény tetejére (a habrétegre). Így fel tudjuk majd szeletelni a krémest anélkül, hogy szétnyomnánk a habot és a vaníliakrémet. Pihentessük hűtőben legalább két órát, mielőtt felvágjuk.