Ezt jelenti, ha fiatalabbnak vagy idősebbnek érzed magad, mint amennyi vagy

Ezt jelenti, ha fiatalabbnak vagy idősebbnek érzed magad, mint amennyi vagy

Címlap / Életmód / Lélek / Ezt jelenti, ha fiatalabbnak vagy idősebbnek érzed magad, mint amennyi vagy

Ha az elméd fiatalos

Abban az esetben, ha fiatalabbnak érzed magad a valós korodnál, könnyen lehet, hogy az elméd állapota is ezt támasztja alá. A Szöuli Nemzeti Egyetem és a dél-koreai Yonsei Egyetem egy tanulmánya például egész pontosan azt állapította meg, hogy azok az emberek, akik fiatalabbnak érzik magukat a koruknál, az évek előrehaladtával egyre kevesebb jelét mutatják az agy fizikai öregedésének.

Vagyis ha fiatalabbnak érzed magad, akkor az elmédet is pozitív hatás érheti ilyen szempontból, és mind fizikailag, mind szellemileg aktívabb lehetsz.

Nyomós okod lehet erre gyanakodni akkor is, ha két nyelven beszélsz. Kanadai és spanyol kutatók ugyanis arról számoltak be, hogy azoknak az embereknek, akik két nyelven beszélnek, centralizáltabb és specializáltabb idegi kapcsolataik vannak. A két nyelv használatával az agy hatékonyabban „szelektál” információkat, ez pedig energiát takarít meg, ami segít abban, hogy fiatalos maradjon. Sőt, tudtad hogy a kétnyelvű emberek nem használják annyit az agyuk elülső régióját, mint azok, akik csak egy nyelvet beszélnek? Ez pedig csökkenti a kognitív öregedés és a demencia kialakulásának valószínűségét. 

De árulkodó jel lehet még az is, ha olyan ember vagy, aki szeret a pillanatban élni. Egy, az UCLA és az Ausztrál Nemzeti Egyetem által készített tanulmány szerint ugyanis az éber figyelem gyakorlatai, amelyek támogatják a jelenben maradást, segíthetnek megőrizni az agy szürkeállományát, ami elengedhetetlen a jó memóriához. Ha ez alapvetően nem jellemző rád, de szeretnél tenni azért, hogy fiatalosabb legyél, tudatosan is törekedhetsz arra, hogy igazán a jelenben élj. Erre nagyszerű lehetőség például a meditáció, vagy más olyan tevékenység, ami közben el tudsz lazulni, és nem a múlt vagy a jövő dolgain rágódsz.

FreshSplash/istockphoto.com

Ha idősebb a korodnál

Ha az elméd idősebb annál, mint ahány éves vagy, az bizony leginkább kedvezőtlen lehet, és megfoszthat attól, hogy kiélvezd a jelenlegi életed szépségeit és lehetőségeit. Tipikus jele ennek, ha cinikus vagy. Így ugyanis nagy valószínűséggel negatív stressznek teszed ki magad, ami nagyon egészségtelen lehet az elméd számára. Még ha vannak is igazán rossz tapasztalataid másokat illetően, akkor se hagyd, hogy elvegyék a kedved. Ne akarj mindig mindenkiről egyből rosszat feltételezni.

Próbálj meg bizakodó lenni, és minden helyzetnek megtalálni a maga értékét, ellenkező esetben ugyanis szinte biztos, hogy idegeskedni is fogsz, amivel csak ártasz magadnak.

Ha idősebb az elméd a valós korodnál, arról is felismerheted, ha nagyon elkalandozik a figyelmed. Természetes, ha idegesen nehezen koncentrálsz. Ha alapvetően is problémáid vannak az összpontosítással, érdemes tudatosan próbálkoznod a kognitív képességeid fejlesztésével. A rejtvényfejtés vagy különféle logikai játékok segíthetnek mindebben. Ellenkező esetben ugyanis könnyebben és hamarabb szembesülhetsz a kognitív képességeid jelentős korai hanyatlásával, amelyek egyébként legtöbbször idős korban jelentkeznek.

Ami pedig szintén arra utalhat, hogy idősebb az elméd, mint a valós korod, az, ha gyakran hallod azt másoktól, vagy tapasztalod meg te magad is, hogy elfelejtesz dolgokat.

Főleg az előbbi lehet komoly jel, ugyanis azok, akiket ez a probléma érint, általában nem veszik észre, hogy memória problémájuk van. Éppen ezért mindig figyelj arra, hogy a szeretteid mit mondanak. Ha ők, vagy esetleg te észleled azt, hogy talán nincs minden rendben a memóriáddal, próbálj meg különféle memóriajavító gyakorlatokat végezni. Járj utána, mekkora lehet pontosan a gond, illetve hogy mi válthatja ki. Ugyanez igaz a többi esetben is – ha nem érzed jól magad most úgy, ahogy vagy, akkor mindenképp tegyél ellene, és segítséget is kérj bátran.

Forrás: prevention.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást