Párkapcsolat / Szerelem

A férfiak inkább feleségül veszik a titkárnőiket, mint a főnökeiket

A férfiak inkább feleségül veszik a titkárnőiket, mint a főnökeiket

A következő évben Maureen Dowd is egyet értett Schwartz-cal, és egy másik Times cikkben (és egy könyvben) fejtette ki a véleményét. A szerzők egyértelmű tézise: a férfiak inkább „lefelé” házasodnak, azaz náluk kevésbé sikeres vagy okos nőt vesznek el. A média azóta átvette ezt a narratívát, és tényként kezdte kezelni, hogy a sikeres és okos nőkre sok csalódás vár a randevúk világában.

Tény, hogy ma rengeteg nő érzi azt, hogy jobb, ha elrejti a sikereit, kevésbé mutatkozik intelligensnek, mert ezzel elrettentheti a férfiakat.

De vajon tényleg van ebben igazság? Ennek járt utána dr. Diana Kirschner a PsychologyToday-nek írt cikkében.

Mítosz és valóság

Dr. Kirschner először is tisztázza, hogy mind Schwartz, mind Dowd eredményei egyetlen tanulmányra alapoznak, ami viszont minimum megkérdőjelezhető, de az újságírók következtetései biztosan nem vonhatóak le belőle.

Az idézett vizsgálat során egyetemi hallgatóknak mutattak képet egy nőről, akiről vagy azt mondták, hogy titkárnő, vagy azt, hogy egy kollégájuk, vagy pedig egy felügyelő tanáruk. A diákokat ez után megkérdezték, hogy el tudnák-e képzelni, hogy feleségül vegyék a nőt. A válasz abban az esetben volt legtöbbször igen, amikor a képen szereplő hölgyről azt állították, hogy titkárnő – azt, hogy a sikeres nőknek rosszabbak az esélyei a randevúk világában, mindössze ennyiből vonták le.

Dr. Kirschner szerint azonban fontos megjegyezni, hogy a vizsgálatban mindösszesen 120-an vettek részt, és nem házasodó korú férfiak, hanem egyetemisták voltak, akik nem egyszerűen egy sikeres nőre, hanem egy karrierjüket potenciálisan befolyásoló felügyelő tanárra gondoltak, ráadásul mindösszesen egy fénykép alapján kellett véleményt mondaniuk – míg Kirschner szerint egy intelligens nőnek a valós társalgás során egyértelműen jobbak az esélyei, hogy jó benyomást tegyen. Az elképzelés tehát, ami csaknem másfél évtizede eluralkodott a köztudatban, eredendően hibás.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást