Az okos nők nehezebben találnak párt – miért is van ez?

Az okos nők nehezebben találnak párt – miért is van ez?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Az okos nők nehezebben találnak párt – miért is van ez?

Egy korábbi cikkünkben már cáfoltuk, hogy a sikeres karriert befutó nők nehezebben találnának párt maguknak. Arról azonban nem esett szó, hogy a magas intelligencia már valóban hátráltathatja a kapcsolatok előrejutását. Márpedig sokszor kéz a kézben jár a felfelé ívelő karrier és a gyorsan forgó észjárás… De miért van nehezebb dolguk az okos nőknek, ha párkeresésről van szó?

Az intelligens emberek sokszor túlbonyolítják a dolgokat

Az okos embereknek általában nagyon szerteágazó a látásmódja és a gondolkodása. Egyszerre mindig több dologra tudnak koncentrálni, és szinte azonnal lefut az agyukban az összes lehetséges végkimenetel, teljesen mindegy, hogy egy hétköznapi vagy egy jóval bonyolultabb dologról van szó. Ezt a tulajdonságukat akkor sem tudják elhagyni, ha a párkapcsolatok kerülnek előtérbe.

Ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor jellemző lehet rád, hogy már előre látod a lehetséges hibákat, és emiatt hajlamosabb lehetsz arra, hogy visszavonulót fújj olyan dolgok miatt, amik lehet, hogy meg sem történnek majd. Például, ha fülig belezúgsz egy olyan pasiba, aki híres arról, hogy sűrűn váltogatja a barátnőit, akkor előtérbe kerül a racionális éned, és elutasítod a közeledését. Holott könnyen megeshet, hogy pusztán azért váltogatta a korábbi jelöltjeit, mert nem találta meg bennük mindazt, amit keresett. Benned viszont rálelhetett volna, ha adsz neki egy esélyt, és nem kosarazod ki az esetlegesen várható rossz élmények miatt.

Aki okos, az sokszor szívesen van egyedül

Felmérésekkel bizonyították, hogy a magas intelligencia gyakran jár kézen fogva a magány szeretetével, sőt, arra is rávilágítottak a kutatók, hogy intelligensebbek azok, akiknek kevesebb barátjuk van.

Mindezt természetesen ki lehet vetíteni a párkapcsolatra is, ahol érthető módon okozhat komplikációkat az, hogy szereted egyedül, magányosan tölteni az idődet. Az okos emberek ilyenkor belemerülnek a cikázó gondolataikba, feltöltődnek, vagy éppen tovább művelik magukat. Pontosan tudod, hogy egyedül is boldogulsz, sőt, egyenesen igényled azt az intim szférát, ami egyedülállóként magától értetődő, párkapcsolatban viszont kénytelen vagy megosztani valakivel.

Az okos nők nehezebben találnak párt – miért is van ez?Kép forrása: Nomadsoul1/Depositphotos.com

Sok intelligens ember vélekedik úgy, hogy egy viszony rengeteg időt, energiát felemészt, és bár azt ők is elismerik, hogy nagyon sokat tud hozzáadni az életükhöz, nem biztos, hogy a szerelem felé billen a mérleg. Szóval, az intelligens embereknek nem csak azzal kell megbirkózniuk, hogy már eleve nagyon jól látják a kockázatokat, hanem azzal is, hogy (én)idejüket fel kell áldozniuk a párkapcsolat oltárán.

Eleve másként viselkednek

Szomorú, de attól még tény, hogy az intelligens emberek manapság igazán kilógnak a sorból. Sokan furcsának tekintenek rájuk pusztán az intelligenciájuk miatt, esetleg – helytelenül – arrogánsnak ítélik meg őket, holott gyakran csak arról van szó, hogy lerí róluk, mennyire tájékozottak és gyors észjárásúak. Sokszor megesik az is, hogy távolságtartóan, hűvösen viselkednek, de e mögött nem a túlzásba vitt büszkeségük áll, hanem sokkal inkább az, hogy tartanak a megítélésektől, vagy csak eleve nem vélik létszükségletnek, hogy mindenkivel kiemelkedő kapcsolatot ápoljanak.

Ugyanakkor a párkapcsolat kialakításakor problémás lehet a hűvös távolságtartás, hiszen ezzel el is lehet ijeszteni az egyébként szimpatikus, vonzó jelöltet. Éppen emiatt egyáltalán nem mindegy, hogy az intelligenciához társul-e megfelelő mértékű érzelmi intelligencia is.

Ha igen, akkor sikerülhet áthidalni az ilyen és ehhez hasonló társadalmi nehézségeket. Ám ekkor ismét csak felbukkan egy olyan probléma, hogy vajon ki lesz az a férfi, aki képes megugrani azt a lécet, amit egy magas IQ-val és EQ-val megáldott nő rakott a helyére…

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!