6 fantasztikus tavaszi balkonvirág, amit te is szívesen elültetnél

6 fantasztikus tavaszi balkonvirág, amit te is szívesen elültetnél

Címlap / Otthon / Dekor / 6 fantasztikus tavaszi balkonvirág, amit te is szívesen elültetnél

Ha te is szeretnéd virágba borítani a balkonodat, akkor ne késlekedj! Itt az ideje, hogy megtervezd, idén hogyan fogod feldobni a teraszodat, erkélyedet, milyen újdonságokat próbálsz ki. Ha az alábbi növényeket is felhasználod a dekorálás során, egész biztosan csodás látványban lesz részed!

Büdöske

Az egynyári virágok közül tökéletes választás a büdöske.

Bár kicsit sablonosnak hathat, akárcsak a musktáli, a büdöskéknek is számtalan alfaja van, ezért a végtelenségig lehet variálni a különféle kompozíciókat, színösszeállításokat a segítségükkel.

Változatosságuk mellett előnyeik közé sorolhatjuk, hogy nagyon hosszan virágoznak (május elejétől egészen őszig), rendkívül igénytelenek, és magról végtelenül egyszerűen szaporíthatóak.

Szóval, ha kezdő balkondíszítő vagy, esetleg egy olcsó, de látványos és tartós virágot szeretnél, akkor a büdöskékből egész bátran tankolj fel!

Levendula

Bár nem egy tipikus balkonnövény a levendula, mégis érdemes gondolnod rá, ha könnyen gondozható, látványos és igénytelen virágot keresel.

A levendula gyors gyarapodásának feltétele a sok napsütés, és az igénytelenebb, meszes talaj. Ha ezeket biztosítod számára, villámgyorsan gyarapodásnak indul, és szépen bokrosodik.

Előnye továbbá csodálatos illata, ami nyugtató aromájának köszönhetően biztosan téged is kényeztetni fog, még a leghúzósabb napok után is.

Ha szereted a változatosságot, érdemes összeboronálnod a különböző színeket, hiszen levendulából nem csak lilát, hanem rózsaszínt és fehéret is vehetsz.

Törpe százszorszép

A levendulához hasonlóan a törpe százszorszép is kisméretű virágaival kényezteti a szemet, ám egészen más formában teszi mindezt.

Apró növésű, melegkedvelő növény, ami csodálatos, színpompás virágokat hoz. Több típusa ismert, balkonra érdemes a tömöttebb, bellis perennis pomponette elnevezésű változatot választani, ugyanis ennek a fajtának a szárai rövidek, miközben a virágai nagyok és feltűnőek.

A teraszokon szebben mutatnak ezek a százszorszépek, ráadásul kevésbé kell aggódnod amiatt, hogy egy nagyobb szél tönkreteszi őket. A hagyományos százszorszépeket hagyd meg a sziklakertbe!

Oregánó

A balkonodat nem csak virágokkal, hanem zöldségekkel, gyümölcsökkel és természetesen fűszernövényekkel is beültetheted.

Utóbbiak közül érdemes kiemelni az oregánót, ami nem csupán egy izgalmas és ízletes mediterrán fűszernövény, hanem csodálatos virág is egyben. Illatos, rózsaszínes, lilás virágzata különösen aprócska, bájos. Kiváló választás számodra, ha nem erősséged a növények gondozása, ugyanis amellett, hogy nem igényel különösebb gondoskodást, a szárazságot is igazán jól tűri.

Mediterrán növény lévén azonban igényli a sok napsütést és a meleget, erről feltétlenül gondoskodnod kell, ha sokáig szeretnél gyönyörködni benne.

Leander

Nem feltétlenül kezdőknek való a leander gondozása, azonban ha balkonvirágokról beszélünk, nem feledkezhetünk meg róluk.

Bár kicsit később borulnak virágokba, a leandereket már tavasszal ki lehet tenni a balkonra, hiszen akár a -3 fokot is elviselik.

Mivel mediterrán növény, nagyon szereti a meleget és a tűző napot, de a szelet annyira nem kedveli.

Érdekes módon, bármennyire imádja a napsütést, sok vizet és tápoldatot igényel, ezért csak akkor érdemes ezt a növényt választanod, ha szívesen és sokat tudsz foglalkozni a balkonoddal.

Jácint

Végül pedig a tavasz kapcsán meg kell említenünk a jácintot is, aminél aligha találhatnánk tipikusabb tavaszi virágot.

Persze, ott van még a hóvirág, az ibolya, vagy éppen a nárcisz, de az erőteljes illatú, különleges virágzatú jácintot mindenki jól ismeri. Sokan veszik tavasszal az otthonukba is, már egy-egy növény is képes a komplett lakást tavasz-illattal elárasztani.

Ami biztos: a jácintok kiválóan érzik magukat a teraszon sőt, nem muszáj kidobni őket akkor sem, ha a lakásban elvirágoztak. A hagymák átteleltetésével, majd őszi elültetésével akár már jövőre is csodálhatod, hogyan bújnak ki és borulnak virágba a jácintok a balkonodon.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást