Az édes vajas körte sokunk kedvence. Hogy ne csak ősszel élvezhessük mennyei ízét, készítsünk lekvárt belőle. Elkészítése közel sem olyan bonyolult, mint ahogyan azt a lekvárokról képzeljük, minden összetevő egy nagy fazékba kerül, és két óra rotyogás után már kész is!
Hozzávalók:
3,5 kg megpucolt,
20 dkg magházától megszabadított körte
1 narancs héja és leve,
1 citrom leve,
3 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
1 dl víz
szalicil
Elkészítés:
A körtét egy egészen kevés vízzel tedd fel főni, majd körülbelül egy óra múlva add hozzá a többi összetevőt is. Rotyogtasd közepes lángon két órán keresztül, közben gyakran kavard meg, nehogy leégjen. A kész lekvárt töltsd üvegekbe, mindegyikre szórj egy csipet szalicilt, majd zárd le az üvegeket, és amíg hűl, állítsd őket fejtetőre.