Életmód / Egészség

Ezért szuper-fűszernövény a koriander – Lenyűgöző hatásai vannak!

A koriander főleg az ázsiai ételek főszereplője, pedig minden konyhahasznára válik ez az ősidők óta használt fűszer. A növény a Földközi-tenger környékéről származik, finom citrusos íze van és a zellerfélék családjának tagja. Remek tulajdonsága, hogy minden része ehető és rendkívül egészséges. Többnyire őrölt formában fogyasztjuk, a magot és magát a növényt egyaránt koriander néven emlegetjük. Az alábbi hat pontban összeszedtük, miért olyan egészséges a fantasztikus koriander.

Csökkenti a vércukorszintet 

Ez a fűszer élénkíti a szervezetben az enzim-aktivitást, ami segít természetes úton eltávolítani a cukrot a vérünkből.

Egy állatokon végzett kutatás rámutatott, hogy a koriander ugyanolyan hatékonyan csökkentette a vércukorszintet, mint a Glibenklamid nevű gyógyszer, ami csak receptre kapható és a 2-es típusú diabéteszt kezelik vele az orvosok.

Ha tehát cukorproblémákkal szenvedsz, különösen ajánlott minél több korianderrel megbolondítanod az ételeidet. 

Jótékonyan szabályozza a koleszterinszintet

Egy 2008-as kísérlet eredményeképpen derült fény arra, hogy a koriander szignifikánsan csökkenti szervezetünkben az LDL-koleszterint – az úgynevezett „rossz koleszterint” – és növeli a HDL-koleszterint, ami a „jó koleszterin”. Ezt megerősítette egy másik kutatás is 2011-ben, ami a mediterrán diéta előnyeit vizsgálta, aminek egyik legfőbb hatása a kevesebb szívrendszeri megbetegedés.

A koriander vérnyomásra is kedvezően hat, így kijelenthetjük, hogy az egész kardiovaszkuláris rendszer megbetegedésének esélyeit csökkenti a benne található nyomelemeknek köszönhetően. Véd az agyvérzés, szívroham és érszűkület ellen is. 

Gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal van tele

A terpinén, quercetin és a tokoferol neve nem biztos, hogy ismerős lesz kémia óráról, de annyit érdemes tudni róluk, hogy egytől egyig értékes antioxidánsok. Hatékonyan élénkítik az agyat, erősítik az immunrendszert és segítenek megelőzni a rákos megbetegedéseket.

A bőrre is remek hatással vannak ezek a gyulladáscsökkentő vegyületek, melyek nemcsak a felületi sérülések gyógyulásában segítenek, de az öregedés jeleit is gátolják a bőrön és ki ne szeretne fiatalabbnak kinézni? A koriander tüdő, a vese és a máj védelmében is fontos szerepet játszik.

Olvastad már?  A tudósok szerint a macskás nők sokkal jobb egészségnek örvendenek

A beleket is egészségesen tartja

A növényben található dodekenál olyan anyag, mely segít távol tartani a bélrendszertől az ártalmas baktériumokat, mint például a szalmonella, vagy a húgyúti fertőzésekért felelős bacilusok. Ezen kívül az alhasi fájdalmakat is hatékonyan csökkenti és az olyan kellemetlen tüneteket is enyhíti, mint például a puffadás.

Méregtelenítő hatása jelentős, illetve a hányinger és egyéb emésztőrendszeri rosszullétek ellen is hatásos, mivel több olyan enzim előállításában segít, mely az étel lebontásához szükséges.

Értékes vitaminok és ásványi anyagok tárháza

A koriander apróra vágott friss levelével sok helyütt úgy ízesítik és díszítik az ételeket, ahogy mi tesszük itthon a petrezselyemmel. Még felsorolni is sok, mennyi értékes ásványi anyagot rejt magában ez a növény: káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, folsavat, de vitaminban is bővelkedik, például A-, K-, és C-vitamin is található benne. 

Segít oldani a stresszt

Amennyiben rendszeresen fogyasztunk koriandert, megfigyelhetjük, hogy jobban alszunk, az éjszaka során kevesebbszer ébredünk fel és általános alvásminőségünk javul. Ez elsősorban a növényben található B-vitaminnak köszönhető, mely az idegeinkre van jó hatással.

Megnyugtatja az idegrendszert, csökkenti a felgyülemlett stresszt és a szorongást is hatékonyan enyhíti. A fűszer izomlazító hatása szintén hozzájárul ahhoz, hogy kisimultabbak és pihentebbek legyünk.