Ezért mosd meg a gyümölcsöket és a zöldségeket is, mielőtt ennél belőlük

Ezért mosd meg a gyümölcsöket és a zöldségeket is, mielőtt ennél belőlük

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezért mosd meg a gyümölcsöket és a zöldségeket is, mielőtt ennél belőlük

A mai napig emlékszem rá, amikor egyszer a nagymamámmal elsétáltunk egy zöldséges mellett, és kértem egy szép, nagy zöldalmát. Bár nem laktunk messze, mégsem vártam meg, amíg hazaérünk és megmoshatom, hanem egyből beleharaptam. Alig telt el néhány perc, és máris megbántam, mert rosszul lettem tőle. Persze nem minden mosatlan gyümölccsel és zöldséggel jártam így, de azóta elővigyázatosabb vagyok, és mára már azt is tudom, miért sokkal jobb döntés, ha fogyasztás előtt minden zöldséget és gyümölcsöt megmosok.

Miért olyan fontos megmosni a gyümölcsöket és a zöldségeket evés előtt?

Talán nem is gondolnád, de a kutatások szerint évente több tízmillió ember betegszik meg valamilyen általa elfogyaszott étel miatt. Ebbe beletartoznak azok az esetek is, amelyekben az illetők nem mosták meg alaposan a gyümölcsöket és a zöldségeket. Ezek a megbetegedések többségében azért történnek, mert a nyersen fogyasztott élelmiszerek erősebben ki vannak téve a szennyeződéseknek. A szántóföldön, a betakarításkor és az esetleges kezelésük során is könnyebben találkozhatnak különféle kórokozókkal. Ezen kívül még az otthonunkban is ki lehetnek téve különféle keresztszennyeződéseknek. Éppen ezért a legbiztosabb, ha fogyasztás előtt mindegyiket alaposan átmosod ivóvízben.

Zöldségek és gyümölcsök megmosása
Neustockimages/istockphoto.com

Hogyan tisztítsd meg az egyes zöldségeket és gyümölcsöket?

Bár a gyümölcsök és a zöldségek ivóvízben való alapos megmosása sem garantálja a teljes tisztaságot vagy a szennyeződések teljes kizárását, sokat segíthet. Jelenleg egyébként nincs is olyan technológia, amely képes lenne az összes mikroorganizmust elpusztítani úgy, hogy a gyümölcsök és a zöldségek frissessége megmaradjon. Mindazonáltal némi odafigyeléssel jelentősen csökkentheted a szennyeződések kockázatát.

Csak egy megfelelő mosási technikával például a teljes baktérium-mennyiség körülbelül 90%-a eltávolítható.

De hogy mégis mely irányelveket érdemes figyelembe venned?

  1. A friss termékek elkészítése vagy elfogyasztása előtt és után is moss kezet meleg vízzel és szappannal, legalább 20 másodpercig.
  2. Ha a gyümölcsök vagy zöldségek feldolgozása vagy elfogyasztása előtt zúzódásokat vagy egyéb problémás részeket fedezel fel rajtuk, vágd ki a sérült területeket.
  3. Mielőtt bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt meghámoznál, mosd le alaposan ivóvízben, hogy a szennyeződések és a baktériumok ne kerüljenek a késről az adott termékre.
  4. Amikor egy zöldséget vagy gyümölcsöt megmosol, finoman dörzsöld át, közben pedig tartsd folyó ivóvíz alatt.
  5. A tiszta ivóvíz abszolút jó szolgálatot tesz, így se mosogatószerrel, se szappannak ne kísérletezz a zöldségek és a gyümölcsök megmosása alatt.
  6. Ha olyan zöldségeket mosol meg, mint a fejes saláta vagy káposzta, először érdemes eltávolítanod a külső leveleit.
  7. Az olyan keményebb termékek, mint a sárgadinnye vagy az uborka megmosáshoz egy tiszta zöldségtisztító kefét is érdemes használnod.
  8. Ha egy zöldséget vagy gyümölcsöt megmostál, és nem használod fel azonnal, szárítsd meg egy tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel, hogy tovább csökkentsd az esetlegesen előforduló baktériumok mennyiségét.

Mire ügyelj még?

Ha szennyezettebbnek tűnő zöldségeket vagy gyümölcsöket akarsz megmosni, hasznos lehet, ha először néhányszor átmosod egy tálban az adott termékeket. Egyszer vagy kétszer cseréld ki a vizet, majd jöhet az alaposabb, folyó ivóvízben történő tisztítás. A lényeg, hogy mindig csak akkor harapj bele vagy kezdj el főzni, esetleg sütni friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, ha már tényleg mindegyiket átmostad és úgy is látod, hogy tiszták.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!