Életmód / Egészség

Ezért ne menj soha vécére, ha nem is igazán kell menned

„Mindjárt indulhatunk, csak még elszaladok pisilni!” Hányszor mondod naponta ezt a mondatot? Amikor nem tudod, mikor leszel legközelebb WC, vagy olyan mosdó közelében, amit nem komplett nőgyógyászati kockázat használni, okos dolognak tűnhet biztos ami biztos alapon meglátogatni a mosdót, hogy aztán később ne kelljen menned. A szakemberek szerint azonban éppen ellenkező hatást válthatsz ki ezzel a rossz gyakorlattal.

Rosszra tanítod a hólyagodat

Egy-egy alkalom persze nem a világ, de ha rendszeresen elmész mosdóba minden alkalommal, mielőtt autóba ülsz, kilépsz a lakásból, leülsz filmet nézni vagy edzeni kezdesz, akkor azzal több kárt okozhatsz, mint amennyi hasznot szerzel – állítja dr. Steven A. Kaplan, a Benignus Urológiai Betegségek és a Férfi Egészségügyi Program igazgatója. Ezzel ugyanis azt tanítod a húgyhólyagjaidnak, hogy ürítsenek akkor is, amikor még csak félig – vagy annyira sem – teltek meg.

„Az emberek arra érzékenyítik a hólyagot, hogy a szükségesnél kisebb mennyiség esetén is jelezzen. Ha pedig hozzászoktak, már nehéz megszabadulni az ingertől.”

A probléma nem is annyira az, hogy fizikailag nem tudja valaki visszatartani a pisilését, hanem hogy meggyőzte magát arról, hogy nem lesz képes rá – mondja dr. Sandip Vasavada, a Cleveland Clinic urológusa. Vannak, akik a vizelettartási problémájukat úgy próbálják megelőzni, hogy például edzés előtt használják a mosdót,elvégre az üres húgyhólyagból semmi nem szivároghat ki. De ha így teszel, akkor hozzászokhatsz ahhoz, hogy a legelső ingerre pisilni kezdj – vagy még hamarabb – magyarázza a doktornő.

Ezzel a rendszeres gyakorlattal az emberek szinte elfelejtik, hogy meddig is tudják tartani a vizeletüket, és mikor jön el az a pillanat, amikor valóban mosdóba kell menniük.

A doktornő ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy ha valóban vizelettartási gondjaid vannak, akkor egyrészt természetesen mindenképpen érdemes beszélned egy szakorvossal, másrészt egy-egy alkalommal, például hosszabb autóút előtt biztosan nem árt, ha elmész WC-re, a bajt az okozhatja, ha az alkalmakhoz, és nem pedig tényleges szükséglethez kötött pisilés mindennapos gyakorlattá válik.

Hogyan szüntetheted meg a rossz szokást?

Ha úgy érzed, a gyakori vizelés vagy indokolatlan vizelési inger gondot jelent nálad, próbálj odafigyelni rá, hogy tényleg csak akkor menj wc-re, amikor valóban szükségét érzed. Ne ugorj rögtön a legelső ingerre vagy gondolatra, várd meg, amíg valóban pisilned kell – tanácsolja dr. Benjamin Brucker, a New York-i Langone Orvosi Központ urológus-nőgyógyásza. Természetesen nem kell megvárnod, hogy szinte „kipukkadj”, az a jó, ha kényelmesen el tudsz jutni a WC-ig, ott viszont nem kell erőltetned a pisilést.

Szintén nagyon sokat segíthet a vizeletmegtartásban, illetve a helyes szokások kialakításában, ha edzed a kismedence izmait. Ebben például a Kegel-gyakorlatok nagyon sokat segíthetnek, és ha egyszer elsajátítottad őket, már egyszerűen, magadtól, akár otthon vagy munka közben is észrevétlenül végezheted őket, fontos azonban, hogy biztosan jól végezd a gyakorlatokat, így legelőször érdemes szakemberhez fordulni, aki segít begyakorolni őket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást