Egészség / Életmód

Ezért ne menj soha vécére, ha nem is igazán kell menned

Ezért ne menj soha vécére, ha nem is igazán kell menned

„Mindjárt indulhatunk, csak még elszaladok pisilni!” Hányszor mondod naponta ezt a mondatot? Amikor nem tudod, mikor leszel legközelebb WC, vagy olyan mosdó közelében, amit nem komplett nőgyógyászati kockázat használni, okos dolognak tűnhet biztos ami biztos alapon meglátogatni a mosdót, hogy aztán később ne kelljen menned. A szakemberek szerint azonban éppen ellenkező hatást válthatsz ki ezzel a rossz gyakorlattal.

Rosszra tanítod a hólyagodat

Egy-egy alkalom persze nem a világ, de ha rendszeresen elmész mosdóba minden alkalommal, mielőtt autóba ülsz, kilépsz a lakásból, leülsz filmet nézni vagy edzeni kezdesz, akkor azzal több kárt okozhatsz, mint amennyi hasznot szerzel – állítja dr. Steven A. Kaplan, a Benignus Urológiai Betegségek és a Férfi Egészségügyi Program igazgatója. Ezzel ugyanis azt tanítod a húgyhólyagjaidnak, hogy ürítsenek akkor is, amikor még csak félig – vagy annyira sem – teltek meg.

„Az emberek arra érzékenyítik a hólyagot, hogy a szükségesnél kisebb mennyiség esetén is jelezzen. Ha pedig hozzászoktak, már nehéz megszabadulni az ingertől.”

A probléma nem is annyira az, hogy fizikailag nem tudja valaki visszatartani a pisilését, hanem hogy meggyőzte magát arról, hogy nem lesz képes rá – mondja dr. Sandip Vasavada, a Cleveland Clinic urológusa. Vannak, akik a vizelettartási problémájukat úgy próbálják megelőzni, hogy például edzés előtt használják a mosdót,elvégre az üres húgyhólyagból semmi nem szivároghat ki. De ha így teszel, akkor hozzászokhatsz ahhoz, hogy a legelső ingerre pisilni kezdj – vagy még hamarabb – magyarázza a doktornő.

Ezzel a rendszeres gyakorlattal az emberek szinte elfelejtik, hogy meddig is tudják tartani a vizeletüket, és mikor jön el az a pillanat, amikor valóban mosdóba kell menniük.

A doktornő ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy ha valóban vizelettartási gondjaid vannak, akkor egyrészt természetesen mindenképpen érdemes beszélned egy szakorvossal, másrészt egy-egy alkalommal, például hosszabb autóút előtt biztosan nem árt, ha elmész WC-re, a bajt az okozhatja, ha az alkalmakhoz, és nem pedig tényleges szükséglethez kötött pisilés mindennapos gyakorlattá válik.

Hogyan szüntetheted meg a rossz szokást?

Ha úgy érzed, a gyakori vizelés vagy indokolatlan vizelési inger gondot jelent nálad, próbálj odafigyelni rá, hogy tényleg csak akkor menj wc-re, amikor valóban szükségét érzed. Ne ugorj rögtön a legelső ingerre vagy gondolatra, várd meg, amíg valóban pisilned kell – tanácsolja dr. Benjamin Brucker, a New York-i Langone Orvosi Központ urológus-nőgyógyásza. Természetesen nem kell megvárnod, hogy szinte „kipukkadj”, az a jó, ha kényelmesen el tudsz jutni a WC-ig, ott viszont nem kell erőltetned a pisilést.

Szintén nagyon sokat segíthet a vizeletmegtartásban, illetve a helyes szokások kialakításában, ha edzed a kismedence izmait. Ebben például a Kegel-gyakorlatok nagyon sokat segíthetnek, és ha egyszer elsajátítottad őket, már egyszerűen, magadtól, akár otthon vagy munka közben is észrevétlenül végezheted őket, fontos azonban, hogy biztosan jól végezd a gyakorlatokat, így legelőször érdemes szakemberhez fordulni, aki segít begyakorolni őket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást