A nyers, pasztörizálatlan és homogénezetlen, organikus tej az egyik legegészségesebb táplálék. Csodás fehérje- és kalciumforrás, a benne lévő zsír nem káros a szervezetre, ráadásul remek az íze. Milyen előnyei vannak még? Ennek jártunk utána.
Zsíros tej
A zsíros, nyers tej bátran fogyasztható. A termelői tej legértékesebb anyagai (pl. a rákellenes linolsavak, az A- és az E-vitamin) a zsírhoz kötődnek. Az alacsony kalóriatartalmú tejből ezek az értékes anyagok hiányoznak.
A forralással sok létfontosságú anyag lebomlik. De aki elővigyázatosan szeretne eljárni, forralja fel a tejet, mielőtt iszik belőle. Nem fontos, csak ha a szállítási körülmények árthattak a tej minőségének.
Hasznos baktériumok
Rengeteg benne a tápanyag, beleértve a Lactobacillus acidophilus nevű, jótékony hatású baktériumot is. Ez a baktérium legalább 10 napig képes életben maradni az emésztőrendszerben. Lebontja a tejben lévő fehérjéket, cukrokat és zsírokat, akadályozza a gombák és a kórokozók elszaporodását.
A legnagyobb mennyiségben fordul elő szervezetben, helye a szájüreg, a hüvely és a vékonybél. Mivel nincs kitéve a pasztőrözés magas hőjének, ezek a jó baktériumok nem pusztulnak el, ahogy a bennük lévő hatékony enzimek sem.
Rákellenes hatás
A nyers tej szinte mindig füvön nevelt tehenektől származik. Az ilyen tejben sokkal több a rákellenes és gyulladásgátló CLA (konjugált linolénsav), és gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban is, mint a feldolgozott tej.
Az olyan létfontosságú tápanyagok, mint az A- és D-vitamin, legjobban a zöld füvön legelésző tehenek tejéből nyerhető. A nyers tejben lévő enzimek hatására ez a sok tápanyag és a kalcium könnyen beépül a szervezetbe.
A betegségekből való felépülésnek, illetve az egészség stabilizálásának és fenntartásának egyik fontos tényezője az enzimbevitel.
Omega-3
A füvön nevelt tehenek teje nagyon gazdag omega-3 zsírokban. Az omega-3 a sejtek fontos építőanyaga, és hormonképző hatású. A nyers tej zsírtartalma sokkal magasabb az üzemi gazdaságban nevelt tehenek tejében találhatónál.
Vizsgálatok kimutatták, hogy a legelőn élő tehenektől származó tej omega-3 tartalma 50 százalék körüli, míg az üzemi tehenek tejében egyáltalán nem található meg. Bármilyen tejtől meg lehet betegedni, csak a nyers tejtől nem.
Kecsketej
A kecsketejben több a könnyen emészthető zsír és a protein, mint a tehéntejben. Ez nagyon fontos a csecsemők, a rokkantak és a lábadozók táplálkozásában. Azonban nincs benne folsav és B12-vitamin. Aki allergiás a tehéntejre, a kecsketejet nyugodtan ihatja, nem lesz tőle semmi baja.
Az íze is finom. A bolti kecsketej azonban nem pasztőrözött, hanem ultrapasztőrözött, ezért sokáig eláll – viszont kevésbé értékes. Csak a natúr kecsketej és az anyatej nem savasítja a szervezetet. Ezek a legegészségesebb tejek.