Ez történik a testeddel, ha túl sok fokhagymát eszel

Ez történik a testeddel, ha túl sok fokhagymát eszel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez történik a testeddel, ha túl sok fokhagymát eszel

Hogy miért kedveljük sokan a fokhagymát, az egyértelmű: kitűnő ízt ad az ételeknek, szinte bármilyen sós alapanyaghoz remekül passzol, és immunerősítő hatásáról is híres. Ezeket figyelembe véve még azt sem bánjuk, ha az elfogyasztását követően rossz szaga lesz a leheletünknek. De légy te is óvatos! Bár egy igazi szuperételről van szó, ha túl sokat eszel belőle, kellemetlen panaszaid lehetnek.

Mikor érezheted magad rosszul a fokhagymától?

Ismered az érzést, amikor megeszel egy nagy tányér bruschettát a kedvenc olasz éttermedben, majd utána nem érzed jól magad? Ennek, és még sok fokhagymás étel elfogyasztása utáni rosszullétnek is a legtöbb esetben a nyers fokhagyma az oka. De hogy miért? A fokhagyma egy allicin nevű anyagot tartalmaz, ami – ha nagyobb mennyiséget viszel be belőle a szervezetedbe -, negatívan hathat a közérzetedre: szédülést, hányingert és vérnyomásesést is okozhat. 

Ennek oka az egyik legpozitívabb tulajdonságában rejlik, vagyis abban, hogy vérnyomáscsökkentő hatású. Minden ilyen pozitív tulajdonság csak bizonyos mértékig egészséges, ami a fokhagymára is igaz. Ha túl sokat eszel meg belőle, az bizony balul is elsülhet. Ez a már említett allicinnek köszönhető. Ez az anyag a fokhagymagerezd összeaprításakor szabadul fel.

Az allicin által érezzük azt az intenzív illatot és ízt is, amely miatt olyan finomnak érezzük a fokhagymát az ételekben. Túladagolás esetén az allicin a gyomor nyálkahártyáját is irritálhatja, hányingert, gyomorfájdalmat és gyomorégést okozva. Ez a hatás pedig még erősebben jön ki, ha éhgyomorra ettél túl sok fokhagymát.

sebastianosecondi/istockphoto.com

Mekkora az a mennyiség, ami még egészséges?

Bár a nagy mennyiségű allicin hatása ijesztőnek tűnhet, ez még nem jelenti azt, hogy ezentúl jobb, ha mellőzöd a fokhagymát az étrendedből. Sőt! Mivel a fokhagyma alapvetően egészséges, és számtalan betegség esetén is segíthet, mint házi gyógymód, ezért szükségünk is van rá. Tényleg kitűnő immunerősítő, és a benne található sok vitaminnal kifejezetten jót tehetünk magunknak egy bizonyos mértékig.

Egy átlagos felnőtt ember esetében nagyjából napi 5 gramm fokhagyma fogyasztása ajánlott, tehát ha mondjuk fokhagymával fűszerezel bármilyen húst, vagy megeszel egy tányér fokhagymakrémlevest, az kifejezetten egészséges. A hangsúly mindig a mértékletességen van, és persze ahány ember, annyiféle reakció előjöhet egy étel fogyasztása során.

Mit tehetsz, ha kellemetlen tüneteid vannak?

Ha azt érzed, hogy már egy kis mennyiségű fokhagyma elfogyasztása esetén is zavaró tüneteid vannak, akkor intoleranciád vagy allergiád lehet. Ebben az esetben mindenképpen ajánlott egy kivizsgálás, hiszen csak így derülhet ki biztosan, hogy tényleg alapvetően a fokhagymával van gondod, még akkor is, ha keveset eszel belőle. 

Ha túl sok fokhagymás ételt eszel, és azután érzed magad rosszul, akkor egy időre hagyj fel a fogyasztásukkal, és nézd meg, hogy jobban érzed-e magadat. Ha igen, akkor valószínűleg csak arról van szó, hogy a szervezeted nagyobb mennyiségben már nem szívesen fogadja be a fokhagymát. Szép lassan ebben az esetben is visszavezetheted az étrendedbe, de mindig figyelj arra, hogyan reagál a szervezeted, és próbálj számolni azzal, mi az a határ, amit már nem jó érzés átlépned.

Ahhoz, hogy allergia vagy intolerancia nélkül komoly bajod legyen a fokhagymafogyasztástól, rengeteg gerezdet kellene belőle megenned. Mivel ez egyébként sem valószínű, bőven elég, ha ügyelsz a tested jelzéseire, és amikor már azt érzed, hogy egy fokhagymás étel nem esik jól, tedd félre, legközelebb pedig már eleve kevesebbet egyél belőle.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!