Ez történik a testeddel, ha túl sok fokhagymát eszel

Ez történik a testeddel, ha túl sok fokhagymát eszel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez történik a testeddel, ha túl sok fokhagymát eszel

Hogy miért kedveljük sokan a fokhagymát, az egyértelmű: kitűnő ízt ad az ételeknek, szinte bármilyen sós alapanyaghoz remekül passzol, és immunerősítő hatásáról is híres. Ezeket figyelembe véve még azt sem bánjuk, ha az elfogyasztását követően rossz szaga lesz a leheletünknek. De légy te is óvatos! Bár egy igazi szuperételről van szó, ha túl sokat eszel belőle, kellemetlen panaszaid lehetnek.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Mikor érezheted magad rosszul a fokhagymától?

Ismered az érzést, amikor megeszel egy nagy tányér bruschettát a kedvenc olasz éttermedben, majd utána nem érzed jól magad? Ennek, és még sok fokhagymás étel elfogyasztása utáni rosszullétnek is a legtöbb esetben a nyers fokhagyma az oka. De hogy miért? A fokhagyma egy allicin nevű anyagot tartalmaz, ami – ha nagyobb mennyiséget viszel be belőle a szervezetedbe -, negatívan hathat a közérzetedre: szédülést, hányingert és vérnyomásesést is okozhat. 

Ennek oka az egyik legpozitívabb tulajdonságában rejlik, vagyis abban, hogy vérnyomáscsökkentő hatású. Minden ilyen pozitív tulajdonság csak bizonyos mértékig egészséges, ami a fokhagymára is igaz. Ha túl sokat eszel meg belőle, az bizony balul is elsülhet. Ez a már említett allicinnek köszönhető. Ez az anyag a fokhagymagerezd összeaprításakor szabadul fel.

Az allicin által érezzük azt az intenzív illatot és ízt is, amely miatt olyan finomnak érezzük a fokhagymát az ételekben. Túladagolás esetén az allicin a gyomor nyálkahártyáját is irritálhatja, hányingert, gyomorfájdalmat és gyomorégést okozva. Ez a hatás pedig még erősebben jön ki, ha éhgyomorra ettél túl sok fokhagymát.

sebastianosecondi/istockphoto.com

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!