Így függ az össze az étrended a klímaváltozással, avagy többet számít, mit eszel, mint gondolnád

Így függ az össze az étrended a klímaváltozással, avagy többet számít, mit eszel, mint gondolnád

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így függ az össze az étrended a klímaváltozással, avagy többet számít, mit eszel, mint gondolnád

Korábban fel sem merült bennem, hogy az étrendem bármilyen hatással lehet a klímára. Egyszerűen nem vizsgáltam kontextusában a dolgokat.

Ahogy arról manapság szinte mindenki hallott, én is tudtam, hogy az általam használt közlekedési eszközöknek van ökológiai lábnyoma, akárcsak a vízfogyasztásomnak, vagy éppen annak, szelektíven gyűjtöm-e a szemetet. De arra valahogy nem gondoltam, hogy az étrendem a klímaváltozásra is hatást gyakorol, csak ettem mindent ugyanúgy, ahogy mások.

Aztán egészségügyi és állatvédelmi szempontból néhány éve növényi étrendre váltottam. Ekkor szembesültem vele, micsoda katasztrófa fenyeget, ha nem választjuk egyre többen és többen ezt az életformát. Már régebbről is rendelkezésünkre állnak különböző kutatások, felmérések, amik ezt hivatottak megerősíteni, és vélhetően egyre több tudományos publikáció születik majd a témában. 

Egy, a Guardian magazinban megjelent összefoglaló elemzés szerint, a növényi étrendre való áttérés kulcsfontosságú a károk megállításában. A bolygónk pusztulásának legnagyobb mozgatórugója az, amit az asztalunkra teszünk. 

Szarvas
istockphoto

Hogyan lehetséges ez?

A mezőgazdaság, amit folytatunk, rendkívül ártalmas. A mostani kutatás alapján a kihalás szélén álló, 28 000 faj 86%-ára a mezőgazdaság, azon belül is az állatipar jelenti a legnagyobb veszélyt. A jelentés szerint az ördögi kör kiváltó oka az olcsó élelmiszer, a termelők kénytelenek ott spórolni, ahol tudnak.

Ezért a rendelkezésünkre álló anyatermészetet pusztítják, valamint szennyező műtrágyákat és különböző növényvédő szereket használnak. Persze nem biztosítanak megfelelő körülményeket az állatok számára sem. Megdöbbentő adat, de a rendelkezésünkre álló összes termőföld 80%-át állattenyészésre használjuk, de ez az arány az összes elfogyasztott kalória csupán 18%-át adja. Ez tehát azt jelenti, hogy egyáltalán nem gazdaságos sem a húsfogyasztás, sem más, állati eredetű tejek, tojások fogyasztása. 

Számomra nagyon fájó és egyszerre ironikus volt látni, hogy amikor égett az Amazonas, rengeteg ismerősöm kampányolt mellette, „tegyünk már valamit” címszóval. Ez boldoggá tett, de amikor felvetettem, hogy esetleg lehetne csökkenteni a húsfogyasztást, ha ezt szeretnénk elérni, nagyjából körberöhögtek.

Pedig az igazság az, hogy az Amazonast nem azért gyújtják fel az ott élők, mert ebben lelik szórakozásukat. Hanem mert ebből tudnak megélni, fenntartani saját magukat, és persze hússal ellátni minket, itt Európában.

A mezőgazdaság hatása a klímaváltozásra
franckreporter/istockphoto.com

A felégetett esőerdők helyére ugyanis termőföld kerül, vagy éppen legelő. Már biztos kitaláltad, itt nem magunknak termesztünk, hanem azoknak az állatoknak, amiket levágásra szánunk. A Magyarországon kapható marhahús jelentős része brazil származású (kb. 40%), ez egyúttal azt jelenti, hogy közvetlenül is hozzájárulunk a problémához, nem csak közvetve.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»