Ha gondjaid vannak a vércukroddal, biztos már most is nagyon odafigyelsz arra, hogy mit eszel. Az alábbi élelmiszerek természetes módon segíthetnek kordában tartani a vércukrodat, ezzel elősegítve egészséged megőrzését. Ne feledd azonban, hogy ha diabéteszed van, a számodra legmegfelelőbb diéta összeállításában mindig a kezelőorvosod tanácsait kell szem előtt tartanod!
3/5 Cseresznye
A cseresznyében rengeteg az anthocyanin, ami egy erős antioxidáns, és akár 50%-kal is képes csökkenteni az inzulintermelést. Emellett csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát is, arról nem is beszélve, hogy a cseresznye erős vízhajtó, így a méregtelenítésben is jó szolgálatot tesz, miközben magas rost tartalma jó hatással van az emésztésre.
Természetesen a cukorbetegeknek a gyümölcsök fogyasztásakor különösen körültekintőnek kell lenniük, de ha az orvosod zöld utat ad a cseresznyének, akkor kiegyensúlyozott étrendbe illesztve számos jótékony hatását élvezheted, illetve segíthet megakadályozni, hogy kialakuljon nálad a cukorbetegség.
4/5 Chia mag
A chia mag nem csak azért jó, mert mennyei reggeli készül belőle: a gluténmentes gabona segít stabilan tartani az inzulinszintet, jó hatással van az emésztésre és az anyagcserére, és a cukorbetegség mellett a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás kialakulását is segít megelőzni.
A magocskák emellett gazdagok rostban, magnéziumban, káliumban, kalciumban és folsavban is, így összességében is sokkal kiegyensúlyozottabbá tesznek, olyan reggeli részei lehetnek, amelyek segítenek, hogy energikusabb legyél és könnyebben viseld a mindennapokkal járó stresszt és a kihívásokat.
5/5 Mangó
Bár az íze mennyeien édes, egy kiegyensúlyozott diéta keretében a mangó akár a vércukorszintet is csökkentheti, legalábbis ezt találta egy Nutrition and Metabolic Insights-ban közölt tanulmány.
A vizsgálat szerint naponta 10 gramm (cukrozatlan) szárított mangó, vagy egy fél friss mangó elfogyasztása segíthet csökkenteni a vércukorszintet a túlsúlyos embereknél.
Ha pedig ez nem lenne elég, a mangó rengeteg C- és A-vitamint, ásványi anyagokat, rostot és folsavat tartalmaz, ráadásul azok is bátran fogyaszthatják, akik a “clean” étrendet követik: egy felmérés szerint ugyanis a mangók 88%-a nem tartalmaz peszticid (növényvédő szerek keveréke) származékot.