A nyáresték jelentik a grillezés főszezonját. Bár a húsok és a kolbászok választéka eleinte megunhatatlannak tűnik – főleg, hogy rengetegféle fűszer áll rendelkezésre az ízesítéshez –, egy idő után feltámadhat benned a vágy némi változatosságra. Íme, a grillezhető finomságok listája!
Gyümölcsök
A görögdinnye az egyik legjobban grillezhető gyümölcs, a balzsamecet pedig segít kiemelni az ízét.
Magas víztartalma miatt azonban sütés közben „köpködhet”, így nem árt óvatosnak lenned.
Az alma, a barack és a banán is szuper ízt kap a rácsokon! Akár több féle gyümölcsöt is felszúrhatsz és nyárson meggrillezheted!
Saláta
Igen, a fejes salátára – vagy bármelyik „rokonára” – gondolunk.
A grillen készített cézársaláta valamennyi összetevője megpirítható a kertben, ráadásul akkor is ideális vacsorát jelent, ha éppen fogyózol, vagy nagyon vigyázol a vonalaidra.
Ha már a leveles zöldségknél tartunk, különösen finom a kínai kel grillezve. Mivel káposztaféléről van szó, kicsit több sütést igényel, mint a salátafélék.
Tengeri herkentyűk
A halak, a kagyló és a garnéla mind elkészíthetőek grillen is, ráadásul újfajta ízélményt kaphatsz tőlük.
Nagyon könnyű ebédet vagy vacsorát rittyenteni belőlük: a kagylókat például csak meg kell mosnod hideg vízben, majd előre hevített grillre helyezni egy-két tucatot belőlük.
Akkor vannak készen, ha kinyílnak maguktól.
Pizza
Készen állsz életed egyik legfinomabb pizzájára? Akkor jól figyelj: a feltétet a tészta grillezése után kell rátenned, különben megtudod, hogyan néz ki a lángoló paradicsomszósz!
Tehát süsd a tészta egyik oldalát néhány percig, majd a másikat, vedd le a grillről, aztán jöhet rá a sajt és a zöldségek.
Tofu
Kutatások bizonyítják, hogy a szójában gazdag étrend csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.
Az európai kultúrában sajnos nincs akkora hagyománya ennek az alapanyagnak, mint Ázsiában, de a tofut könnyen beszerezheted bármelyik élelmiszerüzletben. Lime-mal és csilivel ízesítve a legjobb!
Sajtos szendvics
Az egyik legegyszerűbben összedobható kaját szintén új oldaláról ismerheted meg, ha adsz neki egy esélyt a grillen. Vigyázat!
Aki egyszer megkóstolja ezt a változatot, soha többé nem akar majd sima sütőben vagy mikróban készült példányt enni.
Rizsgolyó
A sóval ízesített és szójaszósszal „összeragasztott” rizsgolyókat fokhagymával és vajjal is kiegészítheted, hogy minél finomabbak legyenek.
A fogást bármilyen fajtájú rizsből elkészítheted, de számolj vele, hogy a barnának például egy kicsit több idő kell.
Piskóta
Az enyhén grillezett piskóta aromája tökéletes passzol a bogyós gyümölcsökéhez, így elképesztően finom nyári csemegét jelent.
Citromos habbal a tetején még nagyobb az élvezet! Ráadásul mindössze 1-2 percig kell mindkét oldalát pirítani, hogy készen legyen. Grillezés során kiemelten fontos, hogy figyelj a tűzbiztonsági előírásokra.
Mindig ellenőrizd a sütő műszaki állapotát és a szén minőségét, mielőtt belevágsz! Így tuti, hogy nem ér majd kellemetlenség a sütögetés idején.