Demiszexuális vagy, ha csak akkor jó a szex, ha érzelmileg is kötődsz?

Demiszexuális vagy, ha csak akkor jó a szex, ha érzelmileg is kötődsz?

Címlap / Szerelem / Szex / Demiszexuális vagy, ha csak akkor jó a szex, ha érzelmileg is kötődsz?

Egy olyan korszakban, ahol mindössze egyetlen „jobbra húzásra” vagyunk a következő potenciális partnerünktől – legyen az komoly vagy alkalmi –, a szerelem futószalagszerűnek tűnhet. Egy románc ma már sokkal gyorsabban történik, mint akár pár évvel ezelőtt, hiszen mindenki siet és az új izgalmakat kergeti. Van viszont egy csoport, akik erre képtelenek, ők a demiszexuálisok.

A kifejezés azt jelenti, hogy a demiszexuális emberek nem éreznek szexuális vonzalmat valaki iránt, amíg nem sikerült kialakítaniuk vele egy erős érzelmi kötődést. A szóban a „demi”, azaz „fél” azt jelenti, hogy az illető félúton van a szexuális és az aszexuális között, habár az érintettek hajlamosak ezt többféle módon értelmezni és magukra vonatkoztatni. Abban viszont mindannyian egyetértenek, hogy aki ilyen beállítottságú, annak előbb el kell fogadnia a másikat és meg kell szeretnie mint barát, és csak utána lehet szó szexuális vonzalomról.

Demiszexuálisnak lenni a „mai rohanó világunkban” nem könnyű. A randi appoknak köszönhetően egyesek akár naponta több találkozót is lezavarnak és sokszor már az első randi után az ágyban kötnek ki, anélkül, hogy akár kicsit is megismernék a másikat. Sőt, ha az első alkalommal nem történik semmi, azt sokan – többségében a férfiak – ma már kifejezetten visszautasításként értékelik.

Főleg a nagyvárosokban jellemző, hogy az emberek online társkeresők segítségével keresnek új kapcsolatot, és míg normális esetben az átlag már az első találkozó után tudja, hogy szeretne-e valami komolyabbat a másiktól, ez egy demiszexuális esetében nem ilyen könnyű.

Ők egyetlen randi után még képtelenek eldönteni, hogy a jövőben kívánni fogják-e a szexet az illetővel, hiszen ez számukra csak akkor lehetséges, ha már a barátság, a bizalom és a szoros kötődés kialakult.

Ha ennek a nemi hovatartozásnak a leírása magadra, vagy egy barátodra emlékeztet, íme még pár támpont – ha ezek jellemzőek rád, lehet, hogy demiszexuális vagy.

Szinte az összes kapcsolatod úgy alakult ki, hogy először barátok voltatok

Számodra nem létezik a „rózsaszín köd” a kapcsolat elején, hiszen az minden esetben abból fakad, hogy a szerelmesek még nem ismerik egymást igazán, és ezért idealizálják a másikat.

Az első randin nagyon nehezen oldódsz fel

A mai fiatalokra jellemző, hogy félnek az elköteleződéstől és könnyedén váltogatják partnereiket, még mielőtt kialakulna valami komolyabb, te viszont csak akkor bonyolódsz bele az ismerkedésbe, ha látsz rá esélyt, hogy komolyabbra is fordulhat a dolog. Ez összezavarhat egy átlagembert, így az első randik nem mindig sikerülnek túl jól.

Ha valaki megtetszik, az sokkal elsöprőbb érzés számodra, mint másoknak

Egy demiszexuális sokkal ritkábban esik bele valakibe, így ha ez megtörténik, az érzelem rendkívül túlfűtött és heves lehet. Míg mások felnőttkorukra kinövik azt, hogy halálosan belezúgnak a másikba, számodra ez az érzés megmarad, sőt, később még intenzívebb és mélyebb lehet.

Sokszor mondják rád, hogy prűd vagy

Sokszor hívtak már jégkirálynőnek, mert ritkábban szeretsz bele valakibe és kevesebbet szexelsz, mint a környezeted? Ezekkel a negatív megjegyzésekkel nem kell törődni, hiszen egy demiszexuáis embernek minden kapcsolata a lelki vonzódáson alapszik, így természetes, hogy nem fordul elő az életében heti gyakorisággal.

Kerültél már kínos helyzetbe a barátaiddal

Mivel szinte minden szerelmi kapcsolatod barátságból alakult ki, a nagy számok törvénye alapján már bizonyára előfordult, hogy kellemetlen helyzetben találtad magad, mert beleszerettél valakibe, aki csak barátként tekintett rád, és nem viszonozta. Emiatt sem kell aggódni, hiszen ez mindenkivel megesik, nemcsak a demiszexuálisokkal.

Kép forrása: EdZbarzhyvetsky/depositphotos.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!