Pán-, inter- és aszexualitás – Ezek a legújabb nemi identitásformák

Pán-, inter- és aszexualitás – Ezek a legújabb nemi identitásformák

Címlap / Szerelem / Szex / Pán-, inter- és aszexualitás – Ezek a legújabb nemi identitásformák

A mai fiatalabb generációnak jelentősen eltérő véleménye van a nemi identitásról, mint az előző nemzedékeknek. A 2017-es Harris Polls of Millenials demográfiai felmérés azt mutatta ki, hogy az amerikai lakosság 12%-a nem a hagyományos férfi-női bináris irányultság mentén foglal állást a gender kérdésben, és transzneműként azonosítja magát.

Nyitás és változás a gender témában

Az egyik legnagyobb globális marketingkommunikációs vállalat kutatócsoportja, a J. Walter Thompson Intelligence szerint a 13-20 évesek 56%-a ismer valakit, aki nemi szempontból semleges módon kommunikál, gondolkodik és cselekszik. Ezzel párhuzamosan a világkereskedelem vezető márkái kezdik elhagyni a hagyományos nemi alapú marketinget, például a „rózsaszín és kék” ruházat vagy a kategorikusan „fiús-lányos” játékok propagálását és gyártását.

Sok ember számára a nemi identitás megegyezik a biológiai nemükkel. Azonban maga a nem kifejezés már túllépett azokon a berögzült és idejét múlt attitűdökön, érzéseken és szerepeken, amelyeket a társadalom sulykolt az emberekbe évezredeken keresztül.

Ma már az egyén mint individuum határozhatja meg a saját nemi identitását – csak úgy, mint a szexuális irányultságát.

A biológiai nem, a nemi identitás és a szexuális orientáltság tehát nem is kell, hogy egyezzen vagy összhangban legyen egymással.

Túllépve a berögzült kategóriákon

A hagyományos nemi identitásformák mellett egyre több ember szélesíti ki az önmeghatározás dimenzióit, és talál rá az egyéniségéhez illő nemi kifejezési formára. Legtöbben heteroszexuálisnak vallják magukat, akik az ellenkező nemhez vonzódnak. A homoszexuálisok az azonos neműeket preferálják, de sokan még ma is hajlamosak elfelejteni, hogy ebbe a felosztásba a leszbikusok is beletartoznak. A biszexuális orientációjú emberek mindkét nem képviselőivel kialakítanak érzelmi és szexuális kontaktust.

Az interszexualitás kívül esik a választható identitásformák halmazán, mert ez olyan állapotot jelent, amikor a genetikai nem és a nemi szervek között nincs összhang. Aki interszexuális, az rendelkezhet női és férfi jegyekkel egyaránt, vagy hiányozhatnak nála azok a nemi jellemzők – ivarszervek, kromoszómák vagy hormonok –, amelyek lehetővé tennék számára a bináris alapú fiú-lány besorolást.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»