Az érzelmi evés okai és kezelése

Az érzelmi evés okai és kezelése

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Az érzelmi evés okai és kezelése

Hajlamos vagy arra, hogy bizonyos helyzetekben éhségérzet nélkül egyél? A zsíros, szénhidrátban gazdag, tehát hagyományosan egészségtelennek tartott ételek néhány percre kiegyensúlyozottabbá tesznek lelkileg? Akkor bizony téged is érint a járványszerű jelenség!

Az evés öröme

A szakértők szerint a súlyfelesleg kialakulásáért felelős túlevést legalább 75%-ban érzelmi indíttatású táplálékbevitel okozza. Magyarán sokan érzelmi problémáik pillanatnyi orvoslására használják a kaját.
A depresszió, az unalom, a magány, a szorongás, a düh, a frusztráció, a stressz, a kapcsolati problémák és az alacsony önbizalom is kiválthatja, vannak azonban olyan tényezők, amelyek közvetlenül felelősek lehetnek érte.

Társasági evés

Az érzelmi evés ezen formája akkor történik, ha azért eszel, mert mások is ezt teszik körülötted. Hiszen milyen pocsék lenne, ha egy családi ebéd alkalmával már a főétel felénél kijelentenéd, hogy jóllaktál, noha még csak most jön a java!
Ezt úgy úszhatod meg emésztőrendszeri gondok és plusz kilók nélkül hosszú távon, ha lassan eszel, illetve megtanulod kezelni a tested jelzéseit azzal kapcsolatban, hogy mikor laktál jól.

Levezető evés

Ha unalom, stressz, fáradtság, depresszió vagy bármilyen negatív érzés hatására úgy érzed, hogy van egy csomó energiád, amit rögtön le kell vezetned, könnyen a hűtő felé révedhet a tekinteted.
A belső űr kitöltésére hivatott evés talán mind közül a legveszélyesebb, hiszen gyakorlatilag bárhol és bármikor lecsaphat. A probléma megoldása a fejedben van: relaxálj, sportolj, engedd ki a gőzt egészségesebb módon!

Szituációs evés

Csak azért eszel, mert lehetőséged van rá. Tegyük fel, hogy az utcán sétálva gyorséttermi óriásplakátra leszel figyelmes, és bár nem vagy éhes, azt gondolod: miért ne? És már be is térsz a legközelebbi helyre, ahol magadévá teheted a terméket.
Vagy ha egy zacskó chips csak azért fogy el tévézés közben, mert akciósan megvetted a múlt héten. Próbáld ellenállásra edzeni a lelked!

Árnyékevés

Sajnos nem arról szól, hogy kalóriamentes árnyakat akarnál nyalogatni. Az érzelmi evés e fajtáját gondolatok váltják ki. Többnyire alacsony önértékelés, negatív énkép és akaraterő-hiány áll a háttérben.
Jellegzetes mondata: „ezt még megeszem, mert már úgyis mindegy!” Az összetett érzelmi gond miatt pszichológus segítségére van szükség sok esetben.

Fiziológiai eredetű falásroham

Nem babrálhatsz ki büntetlenül a testeddel. Ha időnként kínzó, ellenállhatatlan, fél konyhára irányuló éhségérzettel küzdesz, gondolkodj el: hányszor és mit ettél nap közben?
A kihagyott étkezések és a hasznosíthatatlan kalóriáktól hemzsegő feldolgozott élelmiszerek többszörösen megbosszulják magukat – jellemzően este. Szerencsére egy tartható napirend kialakításával könnyen úrrá lehetsz a helyzeten.

Hogyan állhatsz le?

A probléma azonosítása az első lépés. A második, hogy lefoglald magad fizikailag, amikor támad az érzelmi evés. Menj el sétálni vagy kocogni, iktass be bármilyen házimunkát vagy edzést! Ezután jöhet valami szellemi összpontosítást igénylő tevékenység: olvasás, játék, baráti beszélgetés. A lényeg, hogy csinálj valamit, amíg az inger tovább nem áll.
Folyamatosan fejleszd a kitartásod, és ha sokáig elkerül a siker, ne szégyellj szakemberhez fordulni! Az önjutalmazás fontos része az érzelmi evésről történő leszokásnak, de rengetegen abba a hibába esnek, hogy étellel jutalmazzák magukat. Ezt mindenképpen kerüld el, és legyen a jutalom inkább ruha, sminkcucc vagy kényeztető program!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást