Életmód / Egészség

Erre számíthatsz, ha abbahagyod a fogamzásgátló szedését: Negatív hatások

Korábbi cikkünkben sorra vettük, milyen pozitív változásokkal jár, ha abbahagyod a fogamzásgátló szedését. A kép viszont csak úgy lesz teljes, ha a dolog rosszabb oldalának is utánajárunk kicsit!

Pattanásos bőr

A fogamzásgátlók hatására biztos rendszer alakul ki a szervezetben, legalábbis ami a hormonszintet illeti. Ez azt jelenti, hogy kisebb eséllyel kell számolnod azokkal a mellékhatásokkal, amik a ciklusok során természetes módon jelentkeznek – sok egyéb mellett ilyen a pattanásos, zsíros bőr is.

(Sajnos korábban gyakran írtak fel bőrproblémákra erős fogamzásgátlót komolyabb ellenőrzések nélkül, de mostanában már jobban ügyelnek erre a kérdésre az orvosok.)

Így a gyógyszer abbahagyása után számolnod kell vele – akár erős fogamzásgátlót szedtél, akár nem –, hogy kicsit pattanásosabb lesz a bőröd, de legalábbis több törődést igényel majd az eddigieknél.

Cikluszavarok

Nem csupán a pattanásos bőr kezelésére szoktak felírni fogamzásgátlót, hanem a ciklus beállítása, vagy éppen a vérzés mennyiségének csökkentésére miatt is. Persze előfordulhat, hogy neked teljesen normális volt a menstruációd, amikor elkezdted a gyógyszert, de időközben sok minden megváltozhatott.

Ez lehet pozitív változás, pl. nem kizárt, hogy tökéletesen rendszeres lesz a ciklusod és mennyisége, hossza is abszolút normális marad. Ám ennél gyakrabban fordulnak elő problémák: kimarad egy-két ciklus, túl kevésnek, vagy éppen túl soknak, „másmilyennek” hat a távozó menstruációs vér. Többnyire idő kell ahhoz, hogy minden rendeződjön, illetve, ha erre nem kerül sor, akkor lehet, hogy lappangó betegség áll a háttérben.

Tünetmentes betegségek

Mivel a fogamzásgátló hormonokat tartalmaz, elnyomhat bizonyos betegségeket azzal, hogy csökkenti a tüneteiket. Napjainkban az egyik leggyakoribb ilyen probléma a PCOS, avagy a policisztás ovárium szindróma. Ennek a problémának a hátterében a hormonháztartás zavara áll, ugyanis egyes esetekben a női szervezet túl sok androgént, férfihormont termel.

A jellemző tünetek közé sorolhatjuk a fokozott szőrnövekedést, a pattanásos bőrt, a cikluszavarokat és a terméketlenséget. Ezeket a szimptómákat a fogamzásgátló elnyomja, a terhesség hiányát pedig nyilván abszolút normálisnak veszik a nők. A negatív hatás tehát egyértelmű: csak akkor derül fény a betegségre, amikor a páros már családalapításon gondolkozik.

Fájdalmas vérzés

Mivel a fogamzásgátló hormonális szinten hoz változásokat, csökkenti a távozó vér mennyiségét, és persze a görcsöket is sok esetben teljesen kizárja. Abbahagyása után ezek visszatérhetnek, és ha sokáig szedted a fogamzásgátlót, akkor talán még erősebbnek élheted meg a tüneteket.

Furcsa lehet az, hogy a szokásosnál jóval több betétre, tamponra lesz szükséged, illetve nem csupán a távozó váladék mennyisége lesz jelentősebb, valószínűleg a vérzéssel eltelt napok száma is növekszik. Persze, ha minden rendben van, akkor egy idő után ez is rendszeressé és megszokottá válik, de az elején biztosan kellemetlen lesz, hogy ismét a görcsoldód után kell nyúlnod, ráadásul sokkal nyűgösebb vagy a kelleténél.

Szexuális problémák

A fogamzásgátló abbahagyásának hatására sokat nőhet a libidód, ám a nők nem működnek mindig ilyen egyszerűen. A gyógyszer nagyon biztos fogamzásgátló módszer, csaknem 100%-os, a hibaszázalékot az emberi mulasztások, figyelmetlenségek okozzák.

Ezért ha éveken keresztül fogamzásgátlót szedtél, akkor nagyon nehéz lehet tudatosan átállnod egy új, és általában kevésbé biztos és kényelmes lehetőségre. Amennyiben még nem szeretnél teherbe esni, valószínűleg sokkal idegesebb és bizonytalanabb leszel a szeretkezések során, gyakran fogsz azon aggodalmaskodni, hogy vajon mennyire hatékony az új, ám egyelőre furcsa módszer. Ez óhatatlanul is kihathat a szexuális életedre, főleg akkor, ha idáig sem tudtál túl könnyen ellazulni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást