A kutatók nemrégiben érdekes felfedezést tettek, ami pontosan megmagyarázza, hogy miért vágyunk édes ételre, akkor is, ha egyébként már dugig tömtük a hasunkat. Nem, nem azért, mert gyenge az akaratunk: az agyunk szó szerint becsap minket!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Amikor az agyad becsap
A Science folyóiratban megjelent tanulmány (ami Marielle Minere és Henning Fenselau vezetésével készült) részletezi, hogyan működik az étvágy és a jóllakottság érzése a testünkben. Alapvetően a teltségérzet segít abban, hogy elkerüljük a túlevést és a hízást. Ezért is van az, hogy az egyik legjobban működő „diétás tanács”, hogy szép lassan, komótosan egyél, és ne habzsolj: hagyj időt, hogy a jóllakottság érzete eljusson az agyadig!
Amikor ez megtörténik és megérkezik a jelzés, akkor az éhségérzeted szó szerint megszűnik egyik pillanatról a másikra. Azonban a mostani kutatás alapján úgy tűnik, van egy olyan agyi mechanizmus, ami külön kezeli ezt az érzést akkor, ha cukorról van szó.
A kulcsszereplők a POMC neuronok, melyek a hipotalamuszban találhatóak és többek között az étvágyunk szabályozásáért felelnek. A kutatók felfedezték, hogy egyes POMC neuronok nemcsak a jóllakottság érzését segítik, hanem éppen ellenkezőleg, a cukorfogyasztásunkat is stimulálják.