Az elhízás lelki veszélyei

Az elhízás lelki veszélyei

Címlap / Életmód / Egészség / Az elhízás lelki veszélyei

A túlsúly nemcsak a testre, de a lélekre is negatívan hat. Az önbizalom csökkenése csak a kezdet, és ennél súlyosabb lelki problémák is felléphetnek, mint a depresszió vagy a befelé fordulás. Ismerd meg milyen lelki veszélyei vannak az elhízásnak!

Túlzott elvárások

Sokan szenvednek az elhízástól, talán még többen viszont attól, hogy folyton ezzel szembesítik őket, holott ők csak szeretnek enni, ráadásul általában kifejezetten jó kedélyű, nyitott, energikus emberek.
Sajnos tény, hogy nagy elvárások nehezednek a nőkre a külsejükkel kapcsolatban: szülés után képtelenül rövid idő elteltével már látunk hírességeket tökéletes alakkal megjelenni, és ha mi hétköznapi nők nem is erre vágyunk, azért az jó érzés lenne, ha beleférnénk néhány csinosabb ruhánkba. 

Önbizalom

Mivel könnyen úgy érezhetjük, hogy a külvilág olyan elvárásokat támaszt velünk szemben, amiket nem tudunk teljesíteni, ezért akár radikálisan is csökkenhet az önbizalmunk.
Anélkül pedig sajnos elveszíthetjük a jókedvünket, felszabadultságunkat, és akár szexuális problémákkal is szembetalálhatjuk magunkat. 

Társadalmi kirekesztettség

Míg a korábbi időkben a gazdagság és a társadalmi előkelő rang jele volt a kövérség, úgy manapság sokszor épp ellenkező jelentést tulajdonítanak neki.
Ez természetesen koránt sem igaz minden emberre, de mégis sokan érezhetjük kellemetlenül magunkat emiatt.

Depresszió

Az elhízottságnak, különösen ha társul a társadalmi nyomással, gyakran következménye a depresszió.
Túlsúlyosan könnyen érezhetjük úgy magunkat, hogy képtelenek vagyunk bármit elérni akár a munkahelyen vagy a magánéletben, akár a megoldást jelentő fogyókúra terén.

Testkép torzulás

Érdekes jelenség, hogy ha valaki sokáig volt ugyanolyan testalkatú, majd hosszú évek után változik meg az alakja, akkor összezavarodik a saját testéről magának alkotott képe.
Ha tehát sikerül is lefogynunk, még akkor is akár egy évig is eltarthat, mire a változás tudatosodik bennünk.

Mások hibáztatása

Ha valaki úgy érzi, hogy a társadalom nem kezeli egyenrangúként a többi, nem túlsúlyos emberrel, akkor elképzelhető, hogy téves ítéleteket is alkothat.
Ilyenkor olyan dolgokért is másokat hibáztatunk, amelyekért valójában csak mi vagyunk a felelősek, mégis másokat okolunk.

Halogatás

Ha valaki túlsúlyos és ez zavarja, akkor köztudott, hogy milyen eszközök vezetnek a megoldáshoz, ráadásul válogatni is lehet a különböző fogyókúra ötletek közül.
Ha azonban valaki már régóta túlsúlyos, és halogatja a fogyókúrát, az megszokja, hogy a tervek nem valósulnak meg, így saját maga elől veszi el az esélyt. 

Befelé fordulás

Ha csökken az önbizalmunk, romlik az önértékelésünk, és ezek sajnos az élet számtalan más területére is kihathatnak.
Ha ez hosszú távon fennáll, akkor tartani lehet akár a depresszió veszélyétől is, ami sok esetben már kifejezetten nehezen kezelhető vagy gyógyítható. Ezért érdemes barátokat, sorstársakat keresni ilyenkor. 

Szexualitás

A lelki zavarok egyik első megnyilvánulási helye a szexuális élet. Ha a túlsúlyunk miatt már nem tetszünk magunknak úgy, mint korábban, akkor ennek egyértelmű jelei vannak a nemi életben: nem minden pózt szeretünk már, lehetőleg sötétben szeretkezünk és ami a legfontosabb: nem tudjuk már úgy elengedni magunkat. 

Teendő

Ha bármelyiket igaznak érzed magadra, esetleg ezek körforgását tapasztaltad már magadon, akkor határozd el, hogy néhány kilót leadsz. Nem kell a modellekre hasonlítani, és semmiképpen sem kell rövid idő alatt sokat lefogyni.
De testünk és lelkünk egészsége érdekében tegyünk meg mindent azért, hogy tényleg jól érezzük magunkat a bőrünkben! 
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást