Gyerekkoromban a nagymamám belém nevelte, hogy „ételt nem dobunk ki”, és ez a gondolat a mai napig elkísér. Mindig is utáltam a pazarlást és a saját konyhámban arra törekszem, hogy ne kerüljön étel a kukába.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Ennek a kezdeményeznek CSA program a neve, és szerencsére egyre többen csatlakoznak hozzá.
A fejlettebb országokban különböző alkalmazások, platformok szintén változásokat hozhatnak. Ezek lehetővé teszik, hogy az élelmiszerek még az előtt jussanak el a rászorulókhoz, hogy azok használhatatlanná váljanak, megromoljanak.
Sokrétűbb, de mondhatjuk, hogy duplán jó az a technológia, amit az Apeel fejlesztett ki. Ők egy olyan lemosható bevonattal vonják be a romlandó élelmiszereket, ami víz hatására leoldódik. Ezzel egyszerre kivédik a csomagolás által keletkezett környezetszennyezést, valamint akár háromszorosára is növelik a gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát.
Mit tehetsz te?
Az élelmiszerpazarlás döntő többsége otthon, a négy fal között történik, nem pedig a boltokban. A ReFED szerint egész pontosan az összes élelmiszer-hulladék 43 százaléka kidobott háztartási hulladék. Úgyhogy, bár nagyon fontos lenne, hogy globális szinten is megkezdődjenek a változtatások, nem háríthatjuk a felsőbb intézményekre a felelősséget. De mit tehetünk otthon, hogy csökkentsük a saját élelmiszerpazarlásunkat?
Tervezz hatékonyan: Ha megtervezed a saját és a családod étrendjét, akkor azzal lehetővé teszed, hogy kevesebb élelmiszer landoljon a kukátokban, ezzel pedig további összeget takaríthattok meg a háztartásotok számára. Először mindig a közeli lejáratú ételeket használd fel, adott esetben pácold be őket, vagy főzd meg előre, szükség esetén pedig fagyaszd le.
Használd a listákat: A tervezéshez szorosan kapcsolódik a bevásárló lista megírása és használata, hiszen ezzel biztosíthatod, hogy nem vásárolsz feleslegesen.
A cikk folytatódik, lapozz!