A mai napig az egyik első dolog, amit vásárlás közben megnézek az élelmiszerboltban, az a termékek lejárati ideje. De nemcsak az olyan köztudottan gyorsan romló élelmiszereknél, mint a joghurt, a sajt, a tejföl, a felvágottak vagy a csirkehús. Talán a gluténérzékenységemmel járó állandó címkeolvasgatás teszi, de még a tartós élelmiszereken lévő dátumokra is állandóan rápillantok. De vajon ez minden élelmiszer esetében hasznos?
Míg sok termék esetén megnyugtató ránézni, milyen dátum van rajta, addig vannak olyan élelmiszerek is, amelyek címkéjének az átnézése ilyen szempontból teljesen felesleges. Bőven elég, ha tudjuk, mi van benne, és ezek után mehet is a kosarunkba. Ezáltal pedig természetesen egy-egy akció vagy szimpatikus termék esetén nagyobb készletet is beszerezhetünk, persze csak ha tudjuk, hogy nem feledkezünk meg róla. Na de melyek is ezek?
1/5 Méz
Talán egy finom mézes tea vagy sütemény elfogyasztása közben bele sem gondolunk, de a méhek munkája valójában tényleg igazi kincs. Ugyanis amellett, hogy köztudottan szorgosak, speciális enzimekkel rendelkeznek, amelyek alapvetően gátolják a baktériumok növekedését, a tároláshoz szükséges feldolgozásnak köszönhetően pedig még tovább eláll. Bár a mézes üvegeken általában szerepel minőségmegőrzési dátum, az inkább csak ajánlás.
Bár természetesen így is a legrégebben vásárolt mézet érdemes először felhasználnod, semmi gond nincs azzal, ha akár több mint egy éven tároltad. Miután pedig felbontottad, arra figyelj, hogy mindig tiszta evőeszközzel vagy adagolóval vegyél ki belőle, utána pedig szorosan lezárva tárold. Így a kristályosodást is könnyebben elkerülheted, de ha jelentkezik, akkor sincs gond. Csak tedd a mézes üveget egy tál meleg vízbe, és óvatosan kevergesd, amíg fel nem olvad.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!