Elámulsz, ha meglátod, mit tud ez a 200 éves szekrény!

Elámulsz, ha meglátod, mit tud ez a 200 éves szekrény!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Elámulsz, ha meglátod, mit tud ez a 200 éves szekrény!

Ahogy a széfek az átlagemberek számára is elérhetővé váltak, egyreinkább háttérbe szorultak a különböző szekrények és asztalok, amik korábban pompás rejtekhelyül szolgálhattak. Az embereket azonban nem csak néhány évtizede izgatják a különféle mechanikus, automata rendszerek: csodás megoldások születtek évszázadokkal korábban is!

Királyi írókabinet

Az európai bútorgyártás egyik legjobb és legelismertebb teljesítményét láthatod a videón. Ennek a szekrénynek a hihetetlenül bonyolult felépítésének és megoldásainak még ma is csodájára járnak! A rendelkezéseinkre álló adatok szerint ezt a rendkívül összetett bútordarabot Abraham és David Roentgen készítette az 1700-as évek végén, a tervezéshez és megvalósításhoz pedig több mint egy évre volt szükségük.

Hivatalos elnevezése szerint a szekrény írókabinet, ami csilingelő órával koronáztak meg, és részletgazdag berakáspanelekkel dekoráltak a megrendelő, II. Frigyes Vilmos porosz király számára. Az adott korban még ritkaságszámba ment, hogy a különféle ajtók és fiókok automatikusan, vagy éppen gombnyomásra nyíljanak – a szekrény már ezért is csodálatosnak számított, de említésre méltó a mérete, és mechanikus bonyolultsága is.

Skarlát kincses asztal

Nem annyira bonyolult és összetett, de tekintve, hogy 50 évvel korábban készült, mindenképpen említésre méltó ez a szekrény is. Ez idő tájt rengeteg luxusárucikk érkezett keletről a modern Európába, amik nem csak új színt vittek a hétköznapokba, hanem meg is ihlették a helyi mesterembereket. Kiváló példa az inspirációkra ezeket a keleti vonásokat felvonultató, mégis angliai bútorkészítőnek, Giles Grendeynek tulajdonított kabinet.

A skarlátvörös, lakkozott asztal és szekrény párosát a hatás érdekében arannyal és ezüsttel díszítették, valamint egzotikus alakokkal, tájakkal bolondították meg. Igaz, nem automatikus és nem működik gombnyomásra, mint utódai az asztalka mégis számtalan eldugott rekeszt és rejtekhelyet foglal magában.

Te láttál már hasonló bútordarabot?

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!