Éjjeli baglyoknak! Túlélési módszerek másnapra, ha alig aludtál éjszaka

Éjjeli baglyoknak! Túlélési módszerek másnapra, ha alig aludtál éjszaka

Címlap / Életmód / Egészség / Éjjeli baglyoknak! Túlélési módszerek másnapra, ha alig aludtál éjszaka

Mindenkivel előfordul, hogy nem alszik úgy, mint egy kisbaba és a másnap nehezen indul. Van, hogy hosszúra nyúlik az éjszaka, belefelejtkezel a buliba, pedig másnap kelned kéne, egy munkát kell befejezned vagy éppen csak éjszaka tudod utolérni magad az aznapi teendőkkel. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a másnapod is rossz kell, hogy legyen. Lássuk, mivel mentheted meg ezeket a bizonyos következő napokat.

Fogadd el

Az első és legfontosabb dolog másnap reggel, amikor megszólal az ébresztő, hogy próbáld meg elfogadni, hogy nem biztos, hogy ez lesz életed legjobb napja.

Két-három óra alvás után inkább a túlélésre játszol, és bár valószínűleg lesz egy-két hullámvölgy, meg tudod majd csinálni.

A pozitív hozzáállással ugyanis már félig nyert ügyed van, hiszen a napod első tíz perce nagyban meghatározza majd az aznapi hangulatodat.

Tipp: Próbáld ki, hogy az ébresztődhöz kedves üzeneteket állítasz be, azaz az első dolog, amit reggel meglátsz, máris egy apró pozitívummal indul! Apróság, de hidd el, ez is számít!

Víz és koffein

Mielőtt reggel morcosan nekiugranál a kávéfőzőnek, azt javasoljuk, hogy rögtön felkelés után igyál meg két nagy pohár vizet.

Ha ehhez nem vagy hozzászokva, akkor ez egy kisebb kihívás lesz, de gondolj arra, hogy utána sokkal jobb lesz.

Ezzel ugyanis beindítod az anyagcseréd és kellőképpen felpörgeted a szervezeted ahhoz, hogy útnak indulj. Az erőd legalább addig kitart, amíg a következő kávézóig elérsz.

Igen, a mai napon ugyanis megérdemled, hogy ne az otthoni vagy irodai kávét kortyold, jöhet egy jól megérdemelt habos tejes kávé.

Tipp: Ha nem vagy hozzászokva az erős kávékhoz, most is inkább egy lazábbat rendelj, ugyanis a túl sok koffein csak kontraproduktív hatású lesz.

Lopott idők

Ha jól telt volna az éjszakád, akkor is normális, ha a délután derekán van egy kis hullámvölgy a napodban, amikorra elfogy a reggeli energia és teljesen lemerülsz.

Ha meg tudod oldani, akkor ülj le valahol, csukd be a szemed és relaxálj 10-15 percig.

Fontos, hogy hunyd be a szemed, hiszen ha nem is alszol el, ez a fajta pihenés olyan hatással lesz majd, mintha egy rövidet aludtál volna.

Ülj be a kocsidba a parkolóban, zárd magadra a tárgyalót vagy keress egy kényelmes fotelt és állíts be egy ébresztőt.

Meglátod, aranyat ér majd ez a néhány perc!

Fényterápia

Bár ősszel és télen egy kicsit nehezebb napfényt találni, az ilyen másnapokon mindig törekedned kell arra, hogy minél többet legyél a napon vagy fényes helyen.

Egy sötét szobában vagy irodában ugyanis sokkal hamarabb rádtör majd az álmosság, így ilyenkor érdemes azzal kezdeni a napot, hogy minél hamarabb minél több fényt engedsz be a lakásba, ebédidőben kisurransz egy kicsit a napra, majd délután és este is figyelsz arra, hogy elegendő fény legyen körülötted.

A fény ugyanis azt üzeni az agynak, hogy ideje felkelni és elindulni, segíts magadnak ezzel is!

Mozdulj meg!

Lehet, hogy elsőre semmi kedved hozzá, de hidd el, egy fáradt napon nagyon jól fog jönni a mozgás.

Ez ugyanis felpörgeti az anyagcseréd, feltölt energiával és segít, hogy jobb hangulatban és nagyobb elánnal tölts a napod hátralévő részét.

Indulj bringával a munkába, surranj ki ebédidőben egyet sétálni a parka vagy munka után menj egyenesen az edzőterembe.

Az első tíz perc nehéz lesz, de amint végzel, már biztosan érezni fogod a pozitív hatást!

Egyél megfelelően

A legrosszabb, amit egy fáradt másnap tehetsz, hogy össze-vissza eszel, és nem figyelsz oda, hogy mikor mire van szüksége a szervezetednek.

Ilyenkor próbáld meg még jobban kerülni a gyorsan felszívódó szénhidrátokat és cukrokat, ezek ugyanis hirtelen megemelik majd a vércukorszinted, ami után nem sokkal lezuhan és csak még fáradtabbá tesz majd.

Válassz fehérjedús fogásokat reggelire, ebédre és vacsorára, amihez ha pikáns fűszereket is belecsempészel, akkor egy kis plusz löketet is adhatsz magadnak.

Pirospaprika, chili és édes-savanyú? Jöhet minden, ami extra!

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást