Egészségtelen-e az instant kávé? Utána jártunk!

Egészségtelen-e az instant kávé? Utána jártunk!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Egészségtelen-e az instant kávé? Utána jártunk!

Mi az instant kávé?

Az instant kávé nem más, mint azok a kristályok, amelyek a főzött kávé kiszárítása után keletkeznek. A folyamat magában foglalja az őrölt kávébab főzését, akárcsak a szokásos kávé esetében. Az így elkészült kávéból ezután a vizet eltávolítják, hogy tömény, száraz port vagy kristályokat kapjanak. Ezeket a dehidratált kristályokat aztán otthon egyszerűen, forró víz hozzáadásával tudod feloldani, hogy „visszaállítsd” őket kávévá.

Az üzletek az instant kávét granulátumban vagy egyadagos rúdban vagy tasakban értékesítik. Megan Meyer, a Nemzetközi Élelmiszerinformációs Tanács Alapítvány tudományos kommunikációs igazgatója megjegyzi, hogy az instant kávépor eltarthatósága hosszabb, mint a kávébabé, és olcsóbb is.

Egészségtelen-e az instant kávé
ERDAL ISLAK/istockphoto.com

Instant kávé vs. normál kávé

Koffein szempontjából

Az instant és a hagyományos főzött kávé közel táplálkozási profilja nagyjából azonos.

„A különbségek olyan kicsik, hogy valószínűleg elhanyagolhatóak az egészség szempontjából mindenki számára, kivéve a koffeintartalmat”

– mondja Malina Malkani, regisztrált dietetikus és táplálkozási szakember.

Egy csésze instant kávé körülbelül 62 milligramm koffeint tartalmaz, míg ugyanannyi főzött kávéban 96 milligramm van. Malkani szerint az őrölt kávé több koffeint tartalmaz, mint az instant, mert a feldolgozása során az instant kávé több koffeint veszít.

„Egyesek számára a különbség jelentős lehet, ha figyelembe vesszük, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) ajánlása szerint a legtöbb egészséges felnőtt naponta legfeljebb 400 mg koffeint figyaszthat biztonsággal”

– mondja Malkani.

A túl sok koffein nyugtalanságot, szorongást, gyomorfájást és még sok más kedvezőtlen tünetet okozhat.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást