Egyszerűbb elkészíteni, gyors, olcsó és praktikus – de vajon mennyire egészséges? Vagy talán inkább úgy kellene kérdeznünk: egészségtelenebb-e az instant, mint a hagyományos kávé?
Mi az instant kávé?
Az instant kávé nem más, mint azok a kristályok, amelyek a főzött kávé kiszárítása után keletkeznek. A folyamat magában foglalja az őrölt kávébab főzését, akárcsak a szokásos kávé esetében. Az így elkészült kávéból ezután a vizet eltávolítják, hogy tömény, száraz port vagy kristályokat kapjanak. Ezeket a dehidratált kristályokat aztán otthon egyszerűen, forró víz hozzáadásával tudod feloldani, hogy „visszaállítsd” őket kávévá.
Az üzletek az instant kávét granulátumban vagy egyadagos rúdban vagy tasakban értékesítik. Megan Meyer, a Nemzetközi Élelmiszerinformációs Tanács Alapítvány tudományos kommunikációs igazgatója megjegyzi, hogy az instant kávépor eltarthatósága hosszabb, mint a kávébabé, és olcsóbb is.
Instant kávé vs. normál kávé
Koffein szempontjából
Az instant és a hagyományos főzött kávé közel táplálkozási profilja nagyjából azonos.
Egy csésze instant kávé körülbelül 62 milligramm koffeint tartalmaz, míg ugyanannyi főzött kávéban 96 milligramm van.
Malkani szerint az őrölt kávé több koffeint tartalmaz, mint az instant, mert a feldolgozása során az instant kávé több koffeint veszít.A túl sok koffein nyugtalanságot, szorongást, gyomorfájást és még sok más kedvezőtlen tünetet okozhat.
Akrilamid szempontjából
Az instant kávé valamivel több akrilamidot tartalmaz Malkani szerint. Ez a potenciálisan ártalmas kémiai vegyület bizonyos élelmiszerekben a magas hőmérsékletű főzési folyamatok, például sütés, pörkölés során alakul ki az FDA szerint.
Az Országos Higiéniai Intézet 42 pörkölt és instant kávé kereskedelmi mintájában, valamint kávéhelyettesítőiben vizsgálta az akrilamidszintet.
A legmagasabb átlagos akrilamid-koncentrációt a kávéhelyettesítőkben találták, ezt követte az instant kávé, majd a pörkölt kávé. A jelentés szerint a pörkölt kávé körülbelül fele annyi akrilamidot tartalmaz, mint az instant.
A Nutritional Neuroscience egyik tanulmánya megállapította, hogy az akrilamid felhalmozódása a szervezetben neuropátiát vagy idegkárosodást okoz. Az American Cancer Society is megjegyzi, hogy az akrilamid túlzott expozíciója a rák megnövekedett kockázatával is összefüggésbe hozható.
Ennek ellenére az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság testülete és Malkani is egyetért abban, hogy az emberek étrendjében (így a kávéjukban is) előforduló akrilamidmennyiség nem elegendő ahhoz, hogy komoly egészségügyi problémákat okozzon.
Mi befolyásolja, hogy mennyire egészségtelen a kávéd?
Bár a minőség itt sem elhanyagolható, a kutatások alapján az egészséged szempontjából nem jelent érdemi különbséget, hogy milyen kávét iszol. Az már sokkal nagyobb súllyal esik latba, hogy mivel iszod a kávédat. A cukor, a méz, az édesített vagy sűrített tej túlzott adagolása hosszú távon sokkal károsabb lehet, mint maga a kávézás.