Amikor életmódváltásról van szó, gyakran egy meghatározott étrend adja a legfőbb útmutatást. Ha viszont a betegségek kezeléséről van szó, bonyolultabb lehet a helyzet. Ha olyan élelmiszerek után kutatsz, amelyeket ízületi gyulladás esetén érdemes elkerülnöd, találsz egy listát, ami még stresszesebbé tehet. Mielőtt viszont feleslegesen idegeskedni kezdenél, tartsd szem előtt, hogy a tested jelzései a legfontosabbak. Ha csupa olyan ételt eszel, amitől jól érzed magad, akkor bármilyen krónikus fájdalmad van, enyhítheted vele a tüneteidet, miközben csökkentheted a szervezetedben előforduló gyulladásokat. Ehhez viszont vannak olyan élelmiszerek, vagy bizonyos ételekben található hozzávalók, amelyeket jobb, ha mérsékelsz vagy mellőzöl, ugyanis gyulladást okozhatnak vagy fokozhatják azt a szervezetedben.
1/12 Mesterségesen édesített italok
Az egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszer, az aszpartám három vegyi anyagból áll: aszparaginsavból, fenilalaninból és metanolból. Élelmiszerek ezreiben és diétás üdítőitalokban is megtalálható, és noha hivatalosan biztonságos, a hosszú távú hatásairól szóló tanulmányok vegyesek. Mivel egy idegen anyagról van szó, a szervezeted úgy reagálhat rá, hogy megtámadja, ami gyulladásos választ válthat ki. Hogy ezt megakadályozd, mindenképpen érdemes mellőznöd, vagy legalábbis minimalizálnod a mesterségesen édesített üdítők fogyasztását.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik!
2/12 Feldolgozott húsok
A kutatások szerint az ízületi gyulladás hátterében gyakran a magas telített zsírtartalmú élelmiszerekkel teli étrendek állnak, amelyek jellemzően a feldolgozott húsokban találhatóak meg bőségesen. Éppen ezért sokkal jobb, ha lehetőleg olyan húsokat vásárolsz, amelyek nitrát- és nitritmentesek, ha pedig hetente legalább négy napon fogyasztasz szalonnát, akkor csökkentsd le maximum kettőre.