A hotdog 36 perccel rövidíti, a kesudió 26 perccel meghosszabbítja az életedet

A hotdog 36 perccel rövidíti, a kesudió 26 perccel meghosszabbítja az életedet

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A hotdog 36 perccel rövidíti, a kesudió 26 perccel meghosszabbítja az életedet

Ennek nem szoktam nagy feneket keríteni, mert úgy vélem, hogy az étellel való viszonyunk legalább annyira fontos dolog, mint maga az adott fogás, amit magunkhoz veszünk. Más kérdés, hogy amikor valaki fogyni szeretne, akkor egy-egy „bűnözős” fogással a komplett heti munkáját tönkreteheti, vagy legalábbis hátráltathatja, hiszen távolról sem mindegy a mérték. Azonban számomra sokkal lényegesebb kérdés, hogy amikor folyamatosan rossz ételeket eszünk, akkor nem csak az adott étellel terheljük a testünket. Elvesszük a lehetőségét annak, hogy tápláljuk azt.

Mert mi szokott történni a leggyakrabban? Megeszünk egy hatalmas szelet süteményt, vagy bevágunk egy tábla csokit és utána már véletlenül se esszük meg az odakészített, zöldségekre építő vacsorát, mert bőven elég volt a pluszkalóriákból. Ezzel a rendszerrel bárki előidézhet saját maga számára egy tápanyagokban, antioxidánsokban, vitaminokban szegény étrendet. Ez persze magával hozza majd a betegségeket.

Egy-egy alkalom nyilván nem mérvadó, de ezt nem lehet folyamatosan, következmények nélkül folytatni. És a következmény nem feltétlenül a hízás, hiszen ehet valaki rendkívül egészségtelenül úgy is, hogy tartja a súlyát.

Valamilyen ehhez hasonló úton indultak el a Michigani Egyetem kutatói is.

Azt próbálták számszerűsíteni, egyes ételek hogyan adnak plusz perceket az életünkhöz, míg másfajta fogások miként vesznek el tőlünk értékes időt. A szerzők több mint 5800 különféle élelmiszert vizsgáltak meg és mindegyiket az emberek táplálkozása, valamint a környezeti hatása szerint rangsorolták.

egészséges és egészségtelen ételek
LightFieldStudios/istockphoto.com

Vannak duplán pozitív és duplán negatív ételek is

A kutatás során a szakértők összevetették az egyes ételek okozta kockázati tényezőket, valamint az Egyesült Államokban gyakran fogyasztott élelmiszerek tápanyagprofilját. Ezt követően két csoportba sorolták be a vizsgált alapanyagokat. Pozitív pontszámot kaptak azok az ételek, amiktől értékes perceket nyerhetünk és negatívat azok, akik károsítják az egészségünket.

Ehhez csatlakozott a környezetbarát címke, ugyanis a kutatók azt is figyelembe vették, hogy az egyes élelmiszerek milyen hatással vannak a bolygónkra. Manapság már egyre inkább köztudottá válik, hogy az ételeknek nagyon komoly ökológiai lábnyomuk van, ezáltal az étkezésünk közvetlenül is hatást gyakorol a környezetünkre. Ez alapján a vizsgált ételek megkapták a három színzóna közül valamelyiket. Pirosat a leginkább környezetterhelő, sárgát a nem annyira környezetterhelő, valamint zöldet a környezetbarát alapanyagok kaptak.

A két különleges értékelésnek köszönhetően a kutatók fel tudták állítani a legrosszabb és a legjobb élelmiszerek listáját.

A legrosszabbak értelemszerűen azok az ételek, amik a pontszámaik alapján ártanak az egészségünknek, ráadásul piros színzónába kerültek, tehát nagyon komolyan károsítják a környezetet. A legjobbak pedig azok az alapanyagok, amiktől a pontszámok szerint javul az egészségünk, továbbá zöld színzónában vannak, tehát környezetbarátnak mondhatóak.

Hova kerülnek a te kedvenceid?

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást