Datolyával töltött csirkecomb vele sült almával és birspürével

Írta: ,

Nem csak aszalt szilvával vagy aszalt barackkal töltheted meg az ünnepi asztalra szánt finom húsokat. A datolya is kitűnő választás!

Egy kínai közmondás szerint „Egy nap 3 datolya és nem lesz gondod öreg napjaidra.”
Már a Bibliában is emlegetett datolya nem csak finom, de roppant egészséges is. Persze magas cukortartalma miatt a cukorbetegek csak módjával fogyaszthatják.

Ha nyugodtan akarsz aludni, akkor elalvás előtt egyél 1-2 szem datolyát. Aminosavjából szerotoninhormon keletkezik, ami csökkenti a stresszt. Kálium és réz tartalma segíti a szervezet regenerálódását. Magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően vértisztító hatású.

Hozzávalók 3 személyre:

  • 3 csirkecomb filé
  • bors
  • fahéj
  • 6 szem datolya
  • 6 szelet bacon
  • 2 jonagold alma
  • 3 birsalma
  • 4 szem édesítő tabletta
  • ½ citrom lereszelt héja
  • olaj

Elkészítés:

A csirkecomb filéket icipicit sózzuk, borsozzuk, fahéjjal enyhén megszórjuk.

A datolyát kimagozzuk. A fűszerezett csirkehúsra 2-2 datolyát helyezünk.

2 bacont egymás mellé fektetünk, ráhelyezzük a datolyás csirkét. A húst óvatosan a baconbe csomagoljuk. Ugyanígy járunk el a másik két csirkecomb filé elkészítésével is.

Egy jénai edényt olajjal vékonyan kikenünk, majd a baconös húsokat belesorakoztatjuk.

Az almákat megtisztítjuk, magházukat kiszedjük. A gyümölcsöket vastagabb szeletekre vágjuk. Az almákat a húsok köré rendezzük. ½ dl vizet aláöntünk.

Sütőbe tesszük, majd 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük a datolyával töltött almás húst.

Amíg sül a hús, elkészítjük a birspürét. A birseket megtisztítjuk, felszeleteljük. Annyi vízben, hogy ellepje, odatesszük főni. Fahéjjal fűszerezzük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és az édesítő tablettákat. Ha puhára főtt a birs, botmixerrel pürésítjük.

A datolyával töltött csirkecomb filét a vele sült almával és a birspürével tálaljuk. Adhatunk hozzá egy kis krokettet is.