A tudomány szerint is van olyan, hogy valaki az eseted

A tudomány szerint is van olyan, hogy valaki az eseted

Címlap / Hírek / A tudomány szerint is van olyan, hogy valaki az eseted

Biztos te is megfigyelted már, hogy van egy bizonyos zsánered: mindig olyan embereken akad meg a szemed, akikben van valami közös, és mindegy, hogy készakarva, vagy véletlenül, de ilyenekbe botlasz bele. A tudomány most alátámasztja: tényleg létezik ilyen, és nem is nagyon tudjuk levetkőzni.

Ha valaha jöttél már ki úgy egy rossz kapcsolatból, hogy megfogadtad: innentől biztosan teljesen másfajta partnert fogsz magad mellé választani, akkor el kell, hogy keserítsünk: nagyon nagy a valószínűsége, hogy nem fogsz, legalább is egy friss kanadai kutatás szerint. A Torontói Egyetem pszichológia szakának szakértői azt vizsgálták meg, hogy mennyire vagyunk hajlamosak ugyanolyan személyiséggel rendelkező partnert választani magunk mellé újra és újra, az eredmény pedig elég elkeserítő.

A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint hiába fogadjuk meg, hogy egy rossz kapcsolat lezárta után teljesen másféle párt fogunk magunknak választani, ez nagy valószínűséggel soha nem fog megtörténni, legalább is tartósan nem – előfordulhat, hogy egy-két esetben sikerül elhagyni a jellemző típusunkat, de előbb-utóbb mindig visszatérünk hozzá.

A kutatók egy már pár éve futó, minden korosztályból származó alanyokat felvonultató kutatás jelenlegi eredményeit vizsgálták meg, és 332 ember párkapcsolati történetét tárták fel.

A kutatók egy kérdőív alapján azt is megfigyelték, hogy ez a típus rendszerint csak annyit jelent, hogy ugyanúgy látjuk a párunkat, ahogy magunkat, vagyis olyat keresünk, aki a legjobban hasonlít ránk személyiségben.

Kiderült, hogy a kutatásban résztvevők hasonló jellemzést adtak a saját személyiségükre, mint az exeik és jelenlegi partnerük személyiségére. 

A kutatás egyébként azért különleges, mert nem csak egy szemszögből mutatja be a résztvevők személyiségét, hanem a volt partnereiket is megkérdezték, így sokkal pontosabb képet kaphattak róluk. 

A kutatók szerint az eredmények segíthetnek egy egészséges párkapcsolat fenntartásában: ha az új párod hasonlít a régire, akkor már ismered, hogyan lehet a legjobban kezelni, és mi az, amivel működik kettőtök között a kommunikáció.

Viszont megvannak a veszélyei annak is, hogy rosszul betanult konfliktuskezelési sémákat hozol át a régi kapcsolataidból, ez pedig megnehezítheti az újakat is – ha ezeket felismered, érdemes lehet rajtuk dolgozni a pároddal.

Kép forrása: ArturVerkhovetskiy/Depositphotos.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!