Darált hússal és kuszkusszal töltött kanadai sütőtök

Írta: ,

A piacokon csak úgy virítanak ezek a szépséges narancssárga zöldségek. Az az idő már réges régen tovatűnt, amikor csak egyszerű sült tökként fogyasztottuk: most darált hússal és kuszkusszal töltsd meg!

Ma már tudjuk, hogy a sütőtököt roppant sokoldalúan felhasználhatjuk a konyhában. Magas béta-karotin tartalmának köszönhetően érdemes is minél többször, hiszen ez az antioxidáns jót tesz a bőrnek és a szemnek.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kisebb kanadai sütőtök (egyenként 70-80 dkg-osak)
  • 50 dkg sovány darált sertéscomb
  • bors 
  • 15 dkg kuszkusz
  • 1 kis doboz paradicsompüré (70 g)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt római kömény
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál olaj
  •  metélőhagyma 

Elkészítés:

A sütőtököket alaposan megmossuk, kettévágjuk, belsejüket kanállal kivájjuk.

A kuszkuszt másfélszeres mennyiségű forró vízzel felöntjük, majd lefedjük.

A megtisztított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkarikázott fokhagymát. Rátesszük a darált húst. Kicsit lepirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt fahéjjal és őrölt római köménnyel. Csak római köményt használjunk, ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor egyszerűen hagyjuk el. A hagyományos kömény teljesen más irányba vinné el az ízeket.

A sűrített paradicsomot is hozzáadjuk. Felöntjük 1 dl vízzel. Készre főzzük.

A kuszkuszt a darált húshoz keverjük. A felezett sütőtököket megtöltjük.

Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és megtöltött tököket ráfektetjük.

200 fokon kb. félóra alatt megsül.

Tálaláskor apróra vágott metélőhagymával megszórjuk.

Nem mindennapi ízélmény!