Szerelem / Szex

Házasság és maszturbálás: Megférnek együtt?

A modern társadalom viszonylag könnyedén száműzte azt a tény, hogy a házas embereknek nem kell, nem szabad önkielégítést végezniük. Manapság már nem igazán gondoljuk úgy, hogy a házasság maradéktalanul kielégíti az összes szexuális igényünket, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tényleges, házasságon kívüli szexet elfogadhatónak tartanánk. A kiskapu nem más, mint az önkielégítés, amiről korábban úgy ítélték meg, hogy házas emberek esetében ez a tevékenység egyfajta tiltott időtöltés. A friss tanulmányok azt mutatják, hogy az egyedülálló és a frissen elvált emberek (különösen a férfiak) életében automatikusan növekszik a pornónézésre, valamint az önkielégítésre szánt idő – derül ki a Psychology Today cikkéből. De mi a helyzet azokkal, akik házasságban élnek? 

Sokan úgy vélik, ha valaki egy jól működő kapcsolaton belül önkielégítésre adja a fejét, akkor abban a viszonyban valami biztosan nem remekel. Jellemző módon olyan problémákat sejtenek az emberek a háttérben, mint amilyenek az elfojtott fantáziák, vagy éppen az eltérő igények. Valójában lehet, hogy éppen erről van szó, de nagyon gyakran valami más áll a háttérben. Sok felnőtt stressz-levezetésére, feszültségoldásra használja az önkielégítést, az önfókuszált érzés megtapasztalására vágynak – a partner jelenléte nélkül. 

Olvastad már?  4 kritikus pont, amin ha átment a kapcsolatotok, örökké együtt maradtok

Kiegészítő és kompenzációs elmélet

A szakértők szerint két fő irányvonal vezérelheti a párkapcsolaton belül önkielégítést végző embereket. Emellett pedig két elmélet határozza meg a maszturbálás eredeti funkcióját. Az egyik, a kiegészítő elmélet szerint az önkielégítés valójában javítja a házasságot, azon belül is a szexuális életüket. Ez annak köszönhető, hogy a segítségünkre van abban, hogy jobban megismerjük a testünket, azt, mi okoz igazi örömöt számunkra.

A másik, a kompenzációs elmélet szerint viszont az emberek akkor használják az önkielégítést a kapcsolatukban, ha elfojtott szexuális vágyaik vannak, amiket aktuálisan csak így tudnak megélni. Az eltérő vágy vonatkozhat mind a mennyiségre, mind a minőségre, vagy éppen a szeretkezés típusára. 

Általánosságban elmondható, hogy a férfiak és a nők a házasságon belüli önkielégítés kérdését eltérő módon kezelik. Míg a férfiak a kompenzációs modellt, addig a nők inkább a kiegészítő modellt alkalmazzák. 

istockphoto

Többször végeznek önkielégítést a szexuálisan aktív nők

Egy nemrégiben publikált tanulmányban (Regnerus, Price and Gordon) csaknem 16 000 férfit és nőt kérdeztek önkielégítési szokásaikról. A kutatás készítői először azt a kérdést vizsgálták, hogy a résztvevők mennyire elégedettek a kapcsolatukkal és ez milyen összefüggésben áll az önkielégítés mértékével. Meglepő módon azt találták, hogy a szexuális együttlétek gyakorisága nem igazán függ össze azzal, a résztvevők milyen gyakran végeznek önkielégítést. Azonban amikor azt vetették össze, hogy a szexuális elégedettség és a maszturbálás gyakorisága miként függ össze, már mást tapasztaltak.
Azok az emberek, akik rendszeresen ágyba bújtak a szerelmükkel, 30%-kal ritkábban maszturbáltak, ami a tanulmány készítői szerint igen jelentős különbség. A nemek között is eltéréseket mutattak ezek az arányok. Kiderült, hogy azok a nők, akik szexuálisan elégedettek voltak, de nem szeretkeztek az elmúlt két hétben, 21%-ban maszturbáltak. Azok viszont, akik ez idő alatt többször is összebújtak a párjukkal, 33%-ban végeztek önkielégítést. Ez tehát azt jelenti, hogy azok a nők, akik elégedettek a házaséletükkel és rendszeres nemi életük van, többször végeznek önkielégítést, mint azok, akik kevésbé elégedettek és ritkábban szexelnek. És ez szembe megy azzal, amit a férfiaknál tapasztaltak a szakértők!

Olvastad már?  Férfiak elmesélték, szerintük mi a legfontosabb dolog egy kapcsolatban

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

Oldalak: 1 2