4 isteni csicseriborsós finomság, vegán módon

Serestyén Sára
Írta: ,
4 isteni csicseriborsós finomság, vegán módon

A csicseriborsó rendkívül egészséges, fehérjében és rostokban gazdag. Kevés kalóriát tartalmaz, viszont annál több B1-, B6- és E-vitamint, karotint és folsavat. Ásványi anyagokban is bővelkedik, csökkenti a koleszterinszintet, sőt még a cukorbetegek is fogyaszthatják. Annak, aki vegán étrendet folytat, nagyon fontos pótolnia ezeket a szervezetéből. Mutatunk pár szuper receptet, amit neked is érdemes kipróbálnod, ha vegán vagy.

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre csicseriborsó (konzerves vagy áztatott),
  • ½ fej kockára vágott hagyma,
  • 2 bögre karfiol- vagy brokkolirózsa, ezt mixelheted is,
  • 1 jalapeno paprika (itthon főként üveges változatban kapható),
  • 2 fej fokhagyma,
  • ½ bögre koriander vagy petrezselyem zöldje,
  • 1 tk római kömény, lehet sima is,
  • ½ tk pirospaprika,
  • 2 ek kókuszliszt,
  • só, bors,
  • 2-4 ek növényi olaj.

Elkészítés: Gépben aprítsd fel a karfiolt és a brokkolit, majd dobd bele a többi hozzávalót, és aprítsd tovább. Ha túl nedves a keverék, akkor adagolj hozzá még egy kis lisztet, a lényeg, hogy formázható legyen. Ha megfelelő az állag, gyúrj belőle golflabda nagyságú golyókat. Tedd őket 1 órára a hűtőbe. Közepes lángon süsd ki őket olajban, kb. 4-6 perc kell mindegyik oldalának.

Hozzávalók:

  • 3 fej fokhagyma,
  • 1 ek római kömény,
  • 1 ek őrölt koriander,
  • 1 tk só,
  • 1 tk kurkuma,
  • ½ tk gyömbérpor,
  • ½ tk bors,
  • 1 csipet Cayenne-bors,
  • 3 ek olívaolaj,
  • 2 csicseriborsó konzerv,
  • 1/3 bögre szeletelt vöröshagyma,
  • 1/4 bögre szeletelt kápia paprika.

Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy tálban keverd össze a fokhagymát, a kurkumát, a Cayenne-borsot és a sima borsot, majd add hozzá az olajat.

Ezután mehet hozzá a csicseriborsó, a kápia és a vöröshagyma. Az egészet sütőben lefedve süsd, amíg a csicseriborsó át nem sül. Ha kész, töltsd bele a félbevágott pitákba. Ízlés szerint fetával, zöldségekkel is kiegészítheted a tölteléket.