3 örök kedvenc csicseriborsós recept - Falafel, hummusz, dahl

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az elmúlt években óriási kedvencemmé lépett elő a csicseriborsó. Mindig is szerettem a hüvelyes zöldségeket, de amióta tudom, hogy pozitív élettani hatásaiknak köszönhetően piedesztálra emelték őket a leghíresebb dietetikusi társaságok, szinte mindennap fogyasztok belőlük. Korábban én is csak a klasszikusnak mondható, itthon is népszerű babot, zöldbabot, borsót és lencsét fogyasztottam, de már megismerkedtem a különlegesebb változatokkal is – így került terítékre a csicseriborsó is.

Ez az olcsó alapanyag a legtöbb zöldségesnél kimérve, így csomagolásmentesen is beszerezhető, ráadásul rendkívül kiadós. Áztatás után a szemek duplájukra dagadnak, és számos izgalmas, ínycsiklandó recept alapját képezhetik.

A falafel az egyik legjobb zöldségfasírt, ami megsüthetsz a konyhádban. Az előkészítése kicsit hosszadalmas, ám maga a falafel pár perc munkával megvan – érdemes tehát figyelmet áldozni rá.

Hozzávalók: 250 g csicseriborsó, 2 gerezd fokhagyma, 1 fél vöröshagyma, friss petrezselyemzöld, szódabikarbóna, só, bors, ízlés szerint további fűszerek: római kömény, paprika, majoránna, chili, olaj a sütéshez

Elkészítése: Legalább egy napot áztasd a csicseriborsót, majd miután leszűrted, aprítógépben alaposan daráld meg a fűszerekkel, a vörös- és a fokhagymával. Lefedve tedd hűtőbe 12 órára, majd ha letelt a pihentetés ideje, szórj hozzá egy csapott kiskanál szódabikarbónát. Formázz golyókat a falafelből és bő olajban süsd készre. Előfordulhat, hogy ha túl darabosra aprítottad a csicserit, akkor nem áll össze a massza. Ebben az esetben egy kevés liszt hozzáadásával összefoghatod a fasírtokat.

Tipp: Néha szilikonos kenyérformába nyomkodom a falafelt, így sütőben is elkészülhet, mégpedig olajmentes változatban. Miután ropogósra pirult, könnyedén szeletelhetővé válik.

Hummusz Kép forrása: vanilla/depositphotos.com

A hummusz is óriási kedvenc lett nálunk, mártogatósként éppúgy szeretjük, mint szendvicskrémként, vagy éppen tésztaszósz gyanánt. 

Hozzávalók: 250 gramm csicseriborsó, 1 fokhagyma, 1 citrom facsart leve, 1,5 evőkanál tahini, só, bors

Elkészítése: Nincs más teendőd, mint a főtt csicseriborsót krémesre turmixolni a fűszerekkel, a tahinivel és a citrom levével. A kenhetőbb állag miatt olajat szoktak a hummuszhoz adni, ha nem akarsz spórolni a kalóriákkal, akkor te is megteheted.

Ízlés szerint természetesen tovább fűszerezheted zöld levesekkel, korianderrel, vagy chilivel.

Tipp: A csicseriborsót az alapos áztatás után mindig kuktában főzöm. Így alig fél-egy óra alatt vajpuha lesz, míg kukta nélkül akár 5-6 órába is telhet a főzés.