A dutch baby egy újabb csoda, amit palacsintatésztából el lehet készíteni: sütőben készül, látványos és nagyon finom, mégis mindössze néhány mozdulat összerakni, így tökéletes választás, ha egy kis luxusra vágysz reggel anélkül, hogy korán kellene kelned miatta.
3/4 Almás-kardamomos-barna vajas dutch baby
Hozzávalók:
4 evőkanál sótlan vaj
1/3 csésze cukor
1/4 teáskanál őrölt kardamom
3 nagy tojás, szobahőmérsékletű
1/2 csésze liszt
1/2 teáskanál só
2/3 csésze teljes tej, szobahőmérsékletű
1/2 teáskanál tiszta vanília kivonat
1 Granny Smith alma, kimagozva, meghámozva és szeletekre vágva
Tejföl, a tálaláshoz
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra egy közepes méretű öntöttvas serpenyővel a középső rácson. Olvaszd fel a vajat egy közepes serpenyőben magas hőmérsékleten. Amikor felforr, csökkentsd a hőt közepesre és párold habosra a vajat. Folytasd a főzést, időnként megkeverve és a serpenyő alját kaparva, amíg a hab el nem tűnik, és a vaj aranybarna színűvé válik, diós aromával. Ekkor vedd le a tűzről és azonnal öntsd egy hőálló tálba.
Keverd össze a cukrot és a kardamomot. Egy nagy tálban verd fel a tojásokat közepesen magas fokozaton, amíg habos nem lesz, körülbelül 2 perc alatt. Add hozzá a lisztet, sót, tejet, vaníliát és 1 evőkanál kardamomcukrot; verd simára körülbelül 1 perc alatt. Óvatosan vedd ki a serpenyőt a sütőből. Add hozzá a barna vajat és az almát, néhányszor keverd meg, hogy egyenletesen bevonja a vaj a szeleteket. Az almát egyetlen rétegbe terítsd el; öntsd a tésztát a serpenyőbe. Süsd puffadásig, ropogósra a tetején és helyenként aranybarnára, 20-25 perc alatt. Azonnal szórd meg 2 evőkanál kardamom cukorral. Cikkekre vágva, tejföllel és maradék kardamomcukorral tálald.
Kapcsolódó cikk a hirdetés alatt, lapozz!
4/4 Dutch baby füstölt lazaccal és kapribogyóval
Hozzávalók:
3 nagy tojás, szobahőmérsékletű
1/2 csésze liszt
1/2 teáskanál só
3/4 csésze teljes tej, szobahőmérsékletű
2 mogyoróhagyma, csak a világos és sötétzöld részek, apróra vágva
3 evőkanál sótlan, szobahőmérsékletű vaj
Szeletelt füstölt lazac, tejföl, kapor és kapribogyó, tálaláshoz
Elkészítés:
A klasszikus recept szerint készítsd el a dutch baby-t, de amikor a tésztát a serpenyőbe öntöd, szórd meg az apróra vágott mogyoróhagymával. Amikor kész, tálald füstölt lazaccal és kapribogyóval és kaporral.