Otthon / Szórakozás

7 dolog, amit mindig is tudni akartál az iszlámról

7 dolog, amit mindig is tudni akartál az iszlámról

Minden korábbinál központibb téma lett Európában és hazánkban az iszlám és a bevándorlók kérdése. Sajnos magával a vallással, életfelfogással kapcsolatosan éppúgy rengeteg tévhit kering, mint a nyugatra érkezőkkel. Oszlassunk el most néhányat ezek közül!

Mit viselhetnek a nők?

Ha az iszlám vallás női követőire gondolunk, akkor általában tetőtől talpig lepelbe borított nők jutnak az eszünkbe. Ennek a tipikusnak gondolt viseletnek több típusa is akad, pl. a burka, ami csak a szemet engedi fátyol mögött láttatni. Tény, hogy manapság is léteznek olyan családok, törzsek, akik előírják ezt a viseletet a nők számára, azonban messze nem ez a többség, vagy éppen az általános.

A Korán férfiak és nők számára is ajánlja a szolid viseletet, és ez az alapelv a hétköznapi családokban lehetővé teszi azt, hogy a nők önmaguk eldönthessék, mit szeretnének felvenni.

A muszlim országokban gyakori, hogy egy asztalnál ül egy burkát és egy hagyományos, nyugati öltözetet viselő nő, és még valaki, aki csupán a haját rejti kendő alá. Ez teljesen elfogadott és normális.

Milyen a nők helyzete?

Az öltözék csupán egy dolog, de mi a helyzet a mindennapokkal? Tény, hogy ezen a téren is vannak elmaradásai bizonyos országoknak, de ismét hangsúlyozni kell, hogy nem ez az átlag. Egyre több a muszlim feminista, és az őket támogató férfi, akik minden bizonnyal idővel célt érnek, és a nőknek is olyan jogokat juttatnak, ami elvárható.

Kétségtelenül előfordul, hogy egyes törzseknél, vallási ágazatoknál a nők még mindig teljesen alárendeltek (kb. mintha kiskorú gyerekek lennének), de bizonyos esetekben jóval előttünk állnak. Pl. Pakisztánnak, Indonéziának és Törökországnak is volt már női államfője, miközben Magyarországon alig vannak hölgyek a parlamentben, nemhogy magasabb beosztást betöltsenek. Ez a kettősség egyébként tökéletesen jellemző a vallás egészére.

Miért ilyen elmaradott elveket vallanak?

A mai modern, nyugati szemmel elmaradottnak számít az, amit sok muszlim család vall. Ilyen pl. az, hogy mindig a család és a vallás a legelső, mindegy, milyen körülményről van szó. Hogy egy példát hozzunk: a válás lehetséges, és mindkét fél kezdeményezheti, azonban a szabályok a férfiaknak kedveznek. (Ez Európában már eleve elképzelhetetlen, sőt éppen az ellenkezője igaz, pl. a gyermek elhelyezési perekben.)

Mégis, mielőtt ilyesmire sor kerülhetne, nagyon komoly törekvéseket kell tenniük a feleknek arra, hogy elkerüljék a végleges szakítást. Ezzel szemben mi sokkal könnyelműbben állunk a váláshoz. Ők úgy vélik, a mi hozzáállásunk rossz, amiért ilyen lazán kezeljük kapcsolatainkat, legyen szó szerelemről, vagy éppen a szülők, nagyszülők gondozásáról.

Mi az a dzsihád?

Az ISIS nevű terrorszervezet tagjai már dzsihadista néven híresültek el, de mégis, sokan egyáltalán nem tudják, mit is jelent ez a szó. A Koránban létezik kis dzsihád és nagy dzsihád. A nagy dzsihád egy összetett fogalom, tulajdonképpen lelki erőfeszítést, kihívást jelent. Ez egy fajta spirituális fogalom a hívők számára, célja az, hogy legyőzzék az egót, önmaguk előtérbe helyezését.

Ezzel szemben a kis dzsihád maga a harc – innen ered a dzsihadista szó is, ami ebben az értelmezésben a harcosokat jelenti. A kifejezés azonban jól mutatja, hogy a muszlimok számára a valódi kihívás a nagy dzsihád, azaz a belső erőfeszítés, a kis dzsihád sokkal inkább alábecsült. A Korán egyébként a kis dzsihádot is csak akkor engedélyezi, ha a békés út járhatatlan, és a tárgyalások sem vezettek célra.

Miért jönnek a bevándorlók?

Azt már mindenki tudja, és hallotta, hogy Szíriában háború dúl, és a legtöbb bevándorló emiatt érkezik nyugatra. Ez azonban messze nem ilyen egyszerű. A véres és borzasztó polgárháború mellett, a környéket alaposan feldúlta az Iszlám Állam. A férfiakat agyonlőtték, a nőket, lánygyermekeket rabszolgaként tartják, a fiúkból pedig harcosokat faragtak. Aki kicsit is belegondol ezekbe a körülményekbe, máris egyértelműen láthatja, hogy akik tehették, azok elhagyták ezt a környezetet.

De nem csak a harcok és az ISIS miatt indult meg a vándorlás, hanem a munkanélküliség és a jobb élet reménye miatt is. Sok keleti, közel-keleti országban a népesség túlnyomó része 25 éven aluli, akiket nem tud kiszolgálni az ottani munkaerőpiac. És miért erre jönnek? Nem csak a nyugat vonzása miatt, hanem mert sokáig európai gyarmatként léteztek, így az adott európai ország nyelvét beszélik. Pl. a marokkóiak a franciát, ezért megy sok marokkói Franciaországba.

Mit gondolnak a muszlimok az Iszlám Államról?

A muszlimok csupán töredéke, 4%-a vall radikális nézeteket. Persze léteznek olyanok, akik hajlamosak lehetnek az erőszakos gondolatokra, és – tekintve, hogy az iszlám világvallás, ez is nagy szám – de túlnyomó többségük valóban a békében hisz. Borzasztóan érinti őket, hogy besározzák olyannyira szeretett vallásukat, kifordítják prófétájuk gondolatait, hogy önös érdekeiket érvényesítsék.

A legtöbb muszlim sokkal jobban húz a modern, az új felé, mint a régi és elavult törvények, alapelvek irányába. A béke számukra alapelem, ugyanis ezt tanítja a Korán és az azt kísérő tanítások, a saríák. Ezek kifejezetten megtiltják, hogy a harcok során nők, gyerekek és idősek sérüljenek, miközben az Iszlám Államnak kifejezetten az a célja, hogy minél nagyobb sebeket ejtsen a társadalmon.

Miért olyan nagy az iszlám-ellenesség?

Nagyrészt a politika ennek az oka, az emberek tájékozatlansága és maga a sajtó. Ami békés, nyugodt, jó, annak nincs hírértéke – bőven elég megnézni a híradót, és ez tökéletesen kirajzolódik. Probléma az is, hogy a muszlimoknak nincs egységes vezetőjük, mint a katolikusoknak a pápa. Így nincs senki, aki egyöntetűen nyilatkozhatna az iszlám vallást követők nevében, és akinek a hangja a sajtóban is visszhangozna.

Ez egy átmeneti, bizonytalan kimenetelű időszak, és mint ilyen, nyilvánvalóan ijesztő. Csak bízhatunk abban, hogy rendeződnek a konfliktusok, és akik szeretnének, visszamehetnek hazájukba. Akik pedig Európában maradnak, igyekeznek beilleszkedni, és nyelvet tanulni, miközben az ittlévők is elfogadóbbak és türelmesebbek lesznek. Ezen alapvető tényezők nélkül ugyanis nem fog működni a békés együttélés.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást