Kipróbáltam: ez történt, miután 3 napig nem vettem kézbe a telefonomat

Kipróbáltam: ez történt, miután 3 napig nem vettem kézbe a telefonomat

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Kipróbáltam: ez történt, miután 3 napig nem vettem kézbe a telefonomat

Sokszor gondoltam már rá, hogy nem ártana egy teljes elvonulás, de az élet persze nem ilyen egyszerű, mindig volt valami, ami keresztülhúzta a számításaimat, ami miatt aztán újra és újra a telefonomért kellett nyúlnom. De most végre lehetőségem volt elvonulni egy pár napra, és ha már kiszakadtam a hétköznapokból, akkor kipróbáltam, hogy milyen is egy pár napos digitális detox.

Persze könnyű úgy, hogy az ember nem egy egyszerű szürke hétköznapon áll neki, hanem akkor, amikor amúgy is szabadságon van, elutazik és eltávolodik a „valóságtól”. Én azonban úgy voltam vele, hogy valahol el kell kezdeni és egy pár napos utazás Kőszeg mellé egy kis erdei faházba tökéletes lehetőség, hogy végre kipróbáljam, ami másoknak olyannyira bevált. Ha működik, és úgy érzem, hogy segít, akkor talán megpróbálom az egyszerű munkanapokon is bevezetni majd rövidebb-hosszabb időre.

Első fázis: hiányérzet

Mikor megérkeztünk az erdei kisházba a barátaimmal, ahol semmi mást nem terveztünk, csak nagy alvásokat, olvasást, bográcsozást és egy kellemes túrát, az első dolgom volt, hogy jeleztem a családomnak, hogy megérkeztem, és hogy ne keressenek, mert kikapcsolom a mobilomat.

Úgy gondoltam, az nem elég, ha egyszerűen nem nézek rá, teljesen meg akartam szabadulni tőle, így kikapcsoltam és elraktam a táskám mélyére. Az érzés nem volt katartikus, sőt, eleinte inkább hiányérzetem volt, hiszen a hétköznapokban mindig a kezem ügyében van a kütyü, nyomkodom, sokszor sajnos akkor is, ha semmi szükségem rá.

Második fázis: tuti, hogy nincs semmi dolgom?

A kezdeti hiányérzetet másnapra egy sürgető érzés váltotta fel, mintha elfelejtettem volna valamit, mintha lenne egy feladatom, amit nem csináltam meg és nyomasztana a tudat, hogy még előttem áll. 

Folyamatosan emlékeztetnem kellett magam arra, hogy ez nincs így és az egyetlen dolgom most a pihenés, a relaxálás és a pillanat megélése. 

Remekül szórakoztunk, sokat olvastam, nevettünk, sütöttünk-főztünk, így mivel nem unatkoztam, egyre kevesebbszer tört rám ez az érzés.

Harmadik fázis: de akkor honnan tudom meg a választ?

Ha egyetlen dolgot kellene kiemelnem – a kapcsolattartáson kívül –, hogy miért találtam hasznosnak az okostelefont, az a zsebemben lévő tudás, amit bármikor elérhetek. Minden kérdésre megtalálom a választ néhány gombnyomásra és ez végtelen szabadságérzetet ad.

Így mikor filmekről, könyvekről, utazásokról beszélgettünk a barátaimmal, ne adj isten azt szerveztük, hogy merre induljunk túrázni, hirtelen nagyon hiányozni kezdett a telefon. Hogy kapom meg így a válaszokat, amiket eddig mindig azonnal meg szoktam találni?

Negyedik fázis: nem is akarom tudni a választ

Szerencsére hamar elengedtem ezt a problémát. Egyrészt: egyedül vállaltam a telefonmentességet, így a többiek meg tudták nézni a túraútvonalakat. 

Másrészt: rájöttem, hogy egyszerűen nem kell mindig mindenre tudnom a választ.

Miért is lenne gond, ha néha marad néhány kérdés, amikre később visszatérhetünk, amin gondolkodhatunk többet, mint egy perc? Remek érzés volt úgy használni az agyamat, mint régen.

Ötödik fázis: nyugalom

Hátradőltem és olvastam. Belefeledkeztem egy történetbe anélkül, hogy percenként kiszakított volna belőle egy üzenet csipogása vagy bármilyen egyéb emlékeztető. Hallgattam az erdő zajait, ahelyett, hogy videókat néztem és hallgattam volna, és a közösségi oldalaim szüntelen fel-le görgetése helyett egyszerűen csak megnyugodtam.

Ha láttam valami szépet?

Nem nyúltam a zsebemhez, hogy lefotózzam, hanem egyszerűen átadtam magam a pillanatnak és ez semmivel sem kárpótolható. A hosszú hétvége végére egyre ritkábban jutott eszembe a telefonom és az, hogy mik lehetnek az aktuális hírek és ezzel párhuzamosan egyre nyugodtabbnak és kipihentebbnek is éreztem magam.

Tanulság

Mindenkinek szüksége van néhány nap digitális detoxra időnként, ahogy arra is, hogy az átlagos telefonhasználatát csökkentse a legkevesebb, elengedhetetlen mennyiségre. Modern világban élünk, így nem is áltatnám magam azzal, hogy érdemes teljesen elhagyni a telefont, de az biztos, hogy néha igen is szükség van erre a szabadságra – és remek érzés.

Legközelebb hosszabb időre szánom rá magam a detoxra, sőt az is lehet, hogy megpróbálom nemcsak nyaralás alatt, hanem havonta egy hétvégére beiktatni ezt a teljes nyugalmat

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!