Nem csak a rossz testtartás válthatja ki: ezek a derékfájdalmak okai

Nem csak a rossz testtartás válthatja ki: ezek a derékfájdalmak okai

Címlap / Életmód / Egészség / Nem csak a rossz testtartás válthatja ki: ezek a derékfájdalmak okai

A derékfájdalom az a probléma, amit kortól és munkától függetlenül mindenki megtapasztal. Ha sokat kell ülnöd az íróasztal előtt, ha emelgetned kell, vagy szimplán csak nem megfelelő pózban aludtál, a tünetek jelentkezhetnek. De mi van, ha nem csak a rossz testtartás áll a háttérben? Ebben az esetben az alábbiakra is érdemes gyanakodni!

Jó hír, hogy az esetek többségében a derékfájdalom nem veszélyes. Sőt, ami azt illeti, nagyon ritka az, hogy komoly problémára utaljon, azaz például rákra, autoimmun betegségre, vagy fertőzésre. 55 éves kor felett csak körülbelül minden 20. esetnél áll fenn törés, és 100-ból csak egy olyan van, ami még ennél is komolyabb. A problémák ezen életkor alatt egyébként is szinte mindig apróságok, így ha még nem múltál el 55, még kevesebb okod van az aggodalomra.

Az emberek viszont sokszor azt feltételezik, hogy minél fájdalmasabb a derékprobléma, annál komolyabb a baj, pedig az esetek többségében ez épp fordítva igaz.

Amikor nagyon fáj a derekad, szinte biztos, hogy apróságról van szó.

Ebbe a kategóriába tartoznak az izomgörcsök is, amelyeket leginkább masszázzsal, nyújtással, hideg terápiával érdemes kezelni, de ugyanez igaz az izomlázra, meghúzódásra, gyulladásra is.

Amikor komolyan kell venni

Két olyan helyzet van, amikor a derékfájdalmakat komolyan kell venni. Az egyik, amikor nem csak fáj a derekad, de a feneked, csípőd, combjaid környékén zsibbadást, érzéketlenséget tapasztalsz, és ehhez vizelettartási gondok is társulnak. Ez arra utalhat, hogy a gerinceddel, gerincvelőddel van komoly probléma, és nem szabad azt várni, hogy majd enyhülnek a tünetek. Ha hasonlót érzel, mindenképpen irány az orvos!

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»