Miért fáj az izomláz? 5 biztos tipp az enyhítésére

Miért fáj az izomláz? 5 biztos tipp az enyhítésére

Címlap / Életmód / Miért fáj az izomláz? 5 biztos tipp az enyhítésére

Mikroszakadás és pihentetés

Az izomláz okozójának még nem olyan régen is az izomban felgyülemlett tejsavképződést okolták, de ez az elmélet mára kezd megdőlni. Valószínűbb, hogy az izomrostok mikroszkopikus méretű kis szakadásai okozzák. Az izomláz okozta fájdalomra a legalapvetőbb enyhítési módszer a jól megérdemelt pihenés.

Ugyan régebben azt tanácsolták, hogy „alaposan rá kell dolgozni”, de ezt óvatosan kell kezelni – és semmiképpen sem egy újabb kemény edzésbe fogni. A további erőltetéssel ugyanis még nagyobb kárt okozunk az amúgy is gyulladt izomban. A pihenés nemcsak azt jelenti, hogy ne erőltessük tovább magunkat újabb edzésekkel, hanem hogy minél többet aludjunk is.

Mindig melegíts be

Sokan vagyunk bűnösek abban, hogy nem fordítunk elég időt és energiát a testmozgás előtti bemelegítésre, pedig ezzel nemcsak az izomláz tüneteit enyhíthetjük edzés után. Egy merev test ugyanis sokkal nagyobb eséllyel van kitéve a sérülés veszélyének, ha az izmokat nem mozgatjuk be előre és túl gyorsan tesszük ki túl nagy terhelésnek. Ilyenkor jönnek a rándulások és húzódások, ezért minden testmozgást kezdj egy alapos bemelegítéssel. 

VitalikRadko/depositphotos.com

Használj szivacshengert

A szivacshenger – vagy másnéven masszázshenger – szerepét sokan alábecsülik a sportban, pedig rendkívül hasznos eszköz, hiszen fejleszti a mobilitást, a mozgástartományt. Ezen kívül nemcsak elősegíti a nyirokáram koordinációját és stabilitását, de még a feszes, merev – sőt, megrövidült – izmok masszírozására is remekül alkalmas.

Nagy segítséget nyújt akkor is ha izomlázad van, ugyanis kiváló izomlazítást biztosít és támogatja az izomrostok gyors regenerálódását.

Nyújtózkodj, és ne csak edzés után

Ahogy a bemelegítést, úgy a sport végi lenyújtást is sokan hanyagolják, pedig egy alapos nyújtás is merőben csökkenti az esetleges izomláz mértékét.

A fizikoterapeuták szerint a statikus nyújtások a legjobbak, melyek hatékonyan nyújtják meg az izomrostokat, illetve ellenállóbbá és rugalmasabbá teszik azokat. Meggyorsíthatod vele a regenerálódás folyamatát, hiszen nem hagyod „bedurrant”, olykor kifejezetten merev állapotban az izmaidat.

Minden nyújtó gyakorlatot tarts ki 30-40 másodpercig és ilyenkor ne rángasd az izmot, csak lassan, óvatosan nyújtsd. A nyújtás ne okozzon fájdalmat, legyen jóleső és addig hajolj amíg nem érzel kényelmetlenséget. Azokat az izomcsoportokat is ajánlott megnyújtani, amiket éppen nem erőltettél meg edzéskor, a lazításnak ugyanis minden egyes kis izomrost „hálás”. 

Magnézium, víz és gyógyító meleg

Az izomláz valójában azért jár fájdalommal, mert a szervezeted így jelzi, hogy túlterhelted és pihenésre van szüksége. Ezen kívül hasznos lehet a magnézium, ugyanis növeli az izomtömeget, javítja az izmok állapotát, gyorsítja anyagcseréjét és enyhíti az izomgörcsöket.

Arra is ügyelj, hogy az edzés során folyamatosan pótold az elvesztett (kiizzadt) folyadékot, utána pedig szénhidrátot és fehérjét is fogyassz, ezzel is enyhíted majd az izomláz fájdalmának erősségét.

A vérkeringés javításával hamarabb érhető el javulás, jót tesz az izmoknak, ha a keringés megindul bennük kicsit. Ilyenkor fordulhatunk egy könnyedebb, inkább csak átmozgató edzéshez, de ha nagyon nem komfortos a mozgás az erős izomláz miatt, segíthet valamicskét egy forró fürdő, egy kiadós masszázs, vagy a szauna. Újabban az élsportolók közül sokan élnek azzal a módszerrel is, hogy közvetlenül edzés után jeges vízben ülnek pár percet, de ez kellemesnek semmiképpen nem nevezhető, úgyhogy hagyjuk meg nekik. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást