A semmiből jöhet! 10 dolog, amit tudnod kell az autoimmun betegségekről

A semmiből jöhet! 10 dolog, amit tudnod kell az autoimmun betegségekről

Címlap / Életmód / Egészség / A semmiből jöhet! 10 dolog, amit tudnod kell az autoimmun betegségekről

1. Az immunrendszer olyan, mint egy hadsereg

Úgy küzd meg a fertőzésekkel és más betegségekkel, hogy katonákhoz hasonló antitesteket küld rájuk. Ezeknek az antitesteknek az a feladatuk, hogy kiiktassák a fenyegetést. Ezek a katonák általában meg tudják különböztetni, hogy melyik sejtek barátok, és melyek ellenségek, de akad, amikor ezeket összekeverik – ilyenkor beszélünk autoimmun betegségről.

2. Örökölhető betegségek

Az orvosok tudják, hogy van genetikai hátterük is ezeknek a betegségeknek, még akkor is, ha nem úgy öröklődnek, mint például a kék szem, és néhányuk bizonyos etnikai csoportokban gyakoribb, mint másokban. Kutatók nemrég jöttek rá, hogy ugyanaz a gén is kiválthat más betegséget más emberekben.

3. A semmiből jöhetnek a tünetek

Lehet, hogy éveken keresztül semmi tüneted nincs, aztán egyszer csak minden kijön egyszerre. Kutatók nem tudják, mik triggerelhetik ezeket a betegségeket, az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak megfázol, és máris tüneteket ad a benned rejtőző autoimmun betegség is.

4. A nők gyakrabban élnek ilyen betegséggel

Egyelőre nem tudni, pontosan miért, de kutatók azt sejtik: a nőknek egyébként is erősebb az immunrendszerük, mint a férfiaknak (utóbbiak kétszer akkora eséllyel lesznek rákosak vagy kapnak el fertőzéseket), ezért a saját szervezetre is erősebb immunválaszt ad a betegség.

5. Gyakran hasonlóak a tünetek

Nem mindegyik egyedi, attól függetlenül, hogy nem ugyanazt támadja a testben: az extrém fáradtság, a hajhullás például elég ritka, de a hasmenés és a kiütések is slágertünetnek számítanak. Ráadásul sok olyan tünete van az ilyen betegségeknek, amelyeket könnyű másnak betudni.

6. Ha érzékeny az emésztésed, lehet, hogy ilyenben szenvedsz

Az egyik leggyakoribb tünetegyüttes az emésztőrendszerrel kapcsolható össze.

Nem csoda, hiszen az immunrendszerünket irányító sejtek hetven százaléka a bélrendszerben található.

Ha nem múló problémáid vannak, vagy periodikusan mindig ugyanazt tapasztalod, előfordulhat, hogy autoimmun problémáid vannak.

7. Lehet, hogy túl tiszta vagy

Nem városi legenda, a túl tiszta, antibakteriális környezet tényleg nem tesz jót az immunrendszernek. Nem tanulja meg ugyanis, hogy milyen baktériumok a rosszak, és nem építi fel rendesen magát az ellenállásra. A gyerekek is rosszul járnak, ha túl tiszta környezetben nőnek fel.

8. Nincs teljesen biztos módszer a diagnózisra

Egyelőre semmilyen teszt nem létezik, ami teljes biztossággal meg tudná állapítani az autoimmun betegségeket, éppen ezért gyakran nagyon sokáig tart maga a diagnózis.

Az orvosoknak egy sor faktort számításba kell venniük ahhoz, hogy biztosak legyenek benne, mivel állnak szemben.

9. Valószínűleg sokat kell orvoshoz járnod, ha autoimmun betegséged van

Ha sejted, hogy valami nem stimmel, valószínűleg több orvost is meg kell majd látogatnod, vagy a sajátodhoz kell többször elmenned, mivel a szakértők először gyakran elbagatellizálják a tüneteket. Te sem gondolnál arra, hogy valami komoly baj van akkor, ha valaki csak krónikus fáradtsággal érkezne hozzád.

10. Minden nap többet tudunk meg a betegségekről

Rengeteg minden még mindig homályos az autoimmun betegségekről, de nagyon sok kutatás zajlik rájuk, mivel tényleg egyre több embert érint a probléma. Ezért napról napra többet tudunk meg róluk, ami előbb-utóbb a kezelésüket is sokkal hatékonyabbá teszi majd.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást