Álmaid pihe-puha zsemléje: A dánok reggeli kedvencének receptje

Álmaid pihe-puha zsemléje: A dánok reggeli kedvencének receptje

Címlap / Életmód / Receptek / Álmaid pihe-puha zsemléje: A dánok reggeli kedvencének receptje

Van valami varázslatos a friss zsemle illatában. De a hétvégék vagy a szabadnapok sokunk számára a pihenésről szólnak, és kevesen vannak, akik szívesen felkelnek korán azért, hogy extra friss zsemlét süssenek a reggelihez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak a legközelebbi pékségből vagy élelmiszerboltból szerezhetsz igazán finom pékárut. Csak kell egy olyan recept, ami tényleg gyors és egyszerű, és máris a sütést is kikapcsolódásnak fogod érezni. Ilyen például egy Dániában roppant népszerű zsemle receptje, amit a kedvelt szakács, Mikkel Karstad alkotott meg.

Igazán praktikus reggeli

A pékáruk közül talán a zsemle mind közül a legpraktikusabb, hiszen rengeteg étellel, például rántottával, felvágottakkal, sajttal, lekvárokkal, nutellával vagy szimplán vajjal is párosítható. Ha pedig a dánok egyik kedvenc receptje szerint készíted – amit a dán szakács, Mikkel Karstad a Nordic Family Kitchen című könyvében osztott meg -, akkor úgy fogod érezni, mintha pillanatok alatt az asztalodon teremne. A sütés előtt össze kell keverned a tésztát – ami kevesebb, mint 10 percet vesz igénybe – és utána reggel már csak két apró dolgod lesz.

Az összekevert tésztával annyi a dolgod, hogy éjszakára a hűtőszekrénybe teszed, másnap reggel pedig már csak meg kell formálnod a zsömléket, és pikk-pakk mehetnek is a sütőbe. Tényleg könnyű, az öröm pedig az egész család részéről hatalmas lesz, a kisült zsemlék ugyanis belül pihe-puhák, kívül pedig ropogósak. Bármilyen kedvenc feltéteddel bátran fogyaszthatóak, de úgy az igazi, ahogy a dánok eszik: langyosan, mindössze némi vajjal.

Pronina Marina/istockphoto.com

Hozzávalók:

  • 20 gramm friss élesztő
  • 100 ml natúr joghurt
  • 500 ml hideg víz
  • 1 evőkanál só
  • 200 g teljes kiőrlésű bio búzaliszt
  • 400 g 550-es típusú bio búzaliszt

Elkészítés:

  1. Keverd össze az élesztőt, a natúr joghurtot és a vizet. Először csak egy kis lisztet adj hozzá, majd a sót és a maradék lisztet. Fakanállal addig kevergesd, amíg összefüggő, szilárdabb tésztát nem kapsz. Az állagának lágynak, rugalmasnak és kissé nedvesnek kell lennie. Ne ijedj meg, hogy meglehetősen ragadós, így normális.
  2. Tedd a tésztát egy tálba vagy műanyag edénybe, fedd le egy fedővel vagy konyharuhával, és hűtsd le. A tésztának legalább 12 órán át, vagyis ideális esetben nagyjából egy éjszakán át a hűtőben kell kelnie.
  3. Reggel – akár egyből, miután felébredtél – vedd ki a tésztát a hűtőből, és hagyd, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Ehhez nagyjából egy órára van szükség, ami alatt bármilyen más reggeli teendődet nyugodtan elintézheted.
  4. Ha letelt az egy óra, tedd a tésztát egy lisztezett felületre, és egy spatula vagy lapát segítségével oszd darabokra, majd formázz belőlük zsemlét. A tészta még elég ragacsos lesz, ezért óvatosan formáld, majd tedd a gombócokat egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
  5. Előmelegített sütőben 250 fokon nagyjából 10-12 percig süsd a zsemléket. Ha már szép barnásak és ropogósak, el is készültek. Hagyd, hogy némileg hűljenek egy hűtőrácson, majd tálalhatod is a pihe-puha zsemléket.

Ahogyan arról már korábban is szó volt, ezek a dán zsemlék önmagukban is olyan ízletesek, hogy nincs szükség hozzájuk különösebben bonyolult feltétekre. Egy kis vaj és só tökéletesen illik hozzájuk, ha pedig édeset kívánsz, a vaj és a lekvár a legideálisabb választás. Persze ha a kedvenc szalámidat, sonkádat, sajtodat, szendvicskrémedet, vagy esetleg egy nagy adag salátát, uborkát és paradicsomot halmoznál a zsemlékbe, az is teljesen rendben van.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!